A K, SMH N M, GR H Z, N T Z. Excitatory and inhibitory effects of nitric oxide on weight, size, and histological changes of rat cerebellum. Tehran Univ Med J 2013; 70 (10) :595-600
URL:
http://tumj.tums.ac.ir/article-1-61-fa.html
کرم بخش علیرضا، نوری موگهی سید محمد حسین، حسن زاده غلامرضا، تکزارع نسرین. بررسی اثرات تحریکی و مهاری نیتریک اکساید بر تغییرات وزن، حجم و هیستولوژی مخچه موش سفید صحرایی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1391; 70 (10) :595-600
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-61-fa.html
1- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، noorimoo@sina.tums.ac.ir
3- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده: (6643 مشاهده)
زمینه و هدف: نیتریک اکساید، در بسیاری از اندامهای بدن پستانداران تولید شده و اثرات فیزیولوژیک و پاتولوژیک فراوانی دارد. پیشساز تولید آن در بدن L-Arginine و سنتز آن توسط آنزیم نیتریک اکساید سنتتاز (Nitric Oxide Synthase, (NOS) بوده و مهارکننده آن L-NG-Nitroarginine Methyl Ester (L-NAME) میباشد. در این تجربه هدف مشاهده اثرات افزایش و کاهش تولید نیتریک اکساید بر وزن، حجم و هیستولوژی مخچه میباشد.
روش بررسی: 40 سر موش سفید آزمایشگاهی (Rat) نژاد ویستار، با وزن 250-200 گرم و سن متوسط هشت هفته انتخاب و پس از اطمینان از بارداری به پنج گروه تقسیمبندی شدند. به جز گروه کنترل، بقیه گروههای باردار به ترتیب ml/kg2 نرمال سالین، mg/kg L-Arginine200، mg/kg L-NAME20 و مخلوط دو ماده L-Arginine و L-NAME را با همان دوزهای مشابه، در روزهای سوم، چهارم و پنجم حاملگی دریافت کردند. سپس در روز 18 حاملگی بیهوش، و مخچه حیوانات خارج و پس از اندازهگیری وزن و حجم به روش معمول آمادهسازی و به روش هماتوکسیلین ائوزین و تریکروم ماسون رنگآمیزی و با میکروسکوپ نوری بررسی شدند.
یافتهها: بررسی دو به دو گروهها با معیار Mann-Whitney U-test در سطح 05/0 اختلاف معنیداری بین گروه L-Arginine با گروههای نرمال سالین و L-NAME و L-NAME+L-Arginine دیده شد (01/0P<). ضمناً اختلاف معنیداری بین گروه کنترل با سایر گروهها و نیز بین گروههای L-NAME و L-NAME+L-Arginine و نرمال سالین مشاهده نشد.
نتیجهگیری: L-NAME و ترکیبات مشابه آن جهت کاهش آسیبهای بافتی حاصل از نیتریک اکساید مفید میباشند.