Nakhaei S, Mohammadzadeh Y, Behmadi R, Ebrahimi Nasab O, Asgarzadeh L. Frequency determination of functional constipation in children with and without gastroesophageal reflux. Tehran Univ Med J 2015; 72 (11) :761-766
URL:
http://tumj.tums.ac.ir/article-1-6502-fa.html
نخعی شهربانو، محمدزاده یاسمین، بهمدی رضا، ابراهیمینسب عذری، عسگرزاده لیلا. بررسی فراوانی یبوست عملکردی در کودکان مبتلا به ریفلاکس معده به مری در مقایسه با کودکان بدون ریفلاکس. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1393; 72 (11) :761-766
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-6502-fa.html
1- گروه اطفال، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- پژوهشکده سلامت خانواده، مرکز تحقیقات تغذیه با شیر مادر، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- پژوهشکده سلامت خانواده، مرکز تحقیقات مادر، جنین و نوزاد، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- پژوهشکده سلامت خانواده، مرکز تحقیقات تغذیه با شیر مادر، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، mfnhrc@tums.ac.ir
چکیده: (9279 مشاهده)
زمینه و هدف: یبوست عملکردی و بیماری ریفلاکس معده به مری دو اختلال گوارشی رایج در اطفال میباشند که در صورت عدم درمان سبب عوارض بسیاری در آنها میگردند. از آنجاییکه همپوشانی میان بیماریهای عملکردی دستگاه گوارش در برخی مطالعات نشان داده شده است، از اینروی پژوهش حاضر با هدف بررسی فراوانی یبوست عملکردی در کودکان مبتلا به ریفلاکس معده به مری در مقایسه با کودکان بدون ریفلاکس انجام گردید.
روش بررسی: در یک پژوهش مقطعی، کلیه کودکان کمتر از 16 سال مراجعهکننده به درمانگاه بیماریهای گوارشی بیمارستان علیاصغر تهران از ابتدای فروردین 1387 تا پایان دی 1388 مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران مراجعهکننده جهت پیگیری از مطالعه خارج شده و در مجموع 474 کودک وارد این مطالعه شدند. پرسشنامهای شامل علایم بیماریهای ریفلاکس و یبوست عملکردی توسط مجری طرح برای تمام شرکتکنندگان تکمیل گردید. نتایج بررسیهای پاراکلینیک انجام شده جهت تشخیص یبوست عملکردی نیز جمعآوری شدند.
یافتهها: بهطور کلی 247 نفر از کودکان پسر و 227 نفر دختر بودند. در این پژوهش 19 کودک مبتلا به ریفلاکس بودند. بیماری یبوست عملکردی نیز در 60 کودک وجود داشت. از 19 کودک مبتلا به ریفلاکس 12 بیمار (2/63%) دچار یبوست عملکردی نیز بودند، در حالیکه از 455 کودک غیرمبتلا به ریفلاکس 48 بیمار (5/10%) یبوست عملکردی داشتند. این اختلاف در میزان فراوانی یبوست عملکردی در کودکان مبتلا و غیرمبتلا به ریفلاکس از نظر آماری معنادار بود (001/0P=).
نتیجهگیری: فراوانی یبوست عملکردی در کودکان مبتلا به ریفلاکس بهمیزان معناداری بیشتر از فراوانی آن در کودکانی است که ریفلاکس ندارند.