Soltan Dallal M M, Motalebi S M, Masoumi Asl H, Rahimi Forushani A, Sharifi Yazdi M K, Rajabi Z et al . Analysis of epidemiological data of foodborne outbreak reported in Iran. Tehran Univ Med J 2015; 72 (11) :780-788
URL:
http://tumj.tums.ac.ir/article-1-6507-fa.html
سلطاندلال محمد مهدی، مطلبی سمانه، معصومی اصل حسین، رحیمی فروشانی عباس، شریفی یزدی محمد کاظم، رجبی زهرا و همکاران.. تجزیه و تحلیل دادههای اپیدمیولوژی بیماریهای ناشی از مواد غذایی در ایران. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1393; 72 (11) :780-788
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-6507-fa.html
1- مرکز تحقیقات میکروبیولوژی مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، msoltandallal@gmail.com
2- بخش میکروبشناسی غذایی، گروه پاتوبیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- مرکز تحقیقات میکروبیولوژی مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
5- مرکز تحقیقات بیماریهای مشترک انسان و دام (زئونوز)، دانشگاه علوم پزشکی تهران
6- مرکز مدیریت بیماریها، معاونت بهداشتی وزارت بهداشت
چکیده: (7429 مشاهده)
زمینه و هدف: بیماریهای منتقله از غذا و مقاومت به عوامل ضد میکروبی دو معضل جهانی بوده که روز به روز در حال گسترش در دنیا میباشد. هدف از این پژوهش، تجزیه و تحلیل دادههای شیوع بیماری ناشی از مواد غذایی در سطح کشور بوده است.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی طی یکسال از فروردین تا اسفند 1391 در آزمایشگاه میکروبیولوژی دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، 301 نمونه سواپ مدفوع از 73 طغیان غذایی کشوری از استانهای مختلف جمعآوری و پس از شناسایی علل میکروبی طغیان، با استفاده از روش کربی بائر الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی باکتریهای بیماریزا مشخص گردید.
یافتهها: از 73 طغیان بررسی شده از نواحی مختلف ایران، بیشترین آمار طغیان بیماریهای منتقله از غذا از استان همدان با 26 طغیان (6/35%) و 103 نمونه (2/34%) بهدست آمد. از 73 طغیان 40 مورد (79/54%) ناشی از غذا، شش مورد (22/8%) ناشی از آب و 27 مورد (98/36%) نامشخص بود (0001/0P<). از 73 طغیان، 57 مورد (08/78%) در شهر و 16 طغیان (92/21%) در روستا اتفاق افتاده است (0001/0P<). از میان ارگانیسمهای پاتوژن گرم منفی جدا شده شیگلاها (9/6%) و از گرم مثبتها استافیلوکوکوس اورئوس (8/12%) بیشترین شیوع را داشتند. گروه سنی غالب زیر پنج سال (4/16%) بود و بیشتر بیماران مرد بودند (186 (8/61%)). بیشترین علایم بالینی مربوط به درد شکمی (82%)، استفراغ و تهوع (4/68%)، اسهال خونی (3/23%) و اسهال غیرخونی (7/76%) بود. همگی ارگانیسمهای گرم منفی بهدست آمده به آنتیبیوتیک سیپروفلوکساسین حساس و به کلیندامایسین مقاوم بودند. گرم مثبتها همگی به آنتیبیوتیک سفالکسین حساس و به پنیسیلین مقاوم بودند.
نتیجهگیری: آگاهی از نوع باکتری ایجادکننده بیماریهای منتقله از غذا و الگوی مقاومت دارویی آن در کاهش شیوع طغیانها حایز اهمیت است.