Hosein Rashidi B, Kiyani K, Haghollahi F, Shahbazi Sighaldeh S. Sexual health definition from the perspective of Iranian experts and description its components. Tehran Univ Med J 2015; 73 (3) :210-220
URL:
http://tumj.tums.ac.ir/article-1-6661-fa.html
حسین رشیدی بتول، کیانی کیاندخت، حقاللهی فدیه، شهبازی صیقلده شیرین. تعریف سلامت جنسی از دیدگاه متخصصین ایرانی و توصیف اجزای آن: یک مطالعه کیفی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1394; 73 (3) :210-220
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-6661-fa.html
1- گروه زنان و زایمان، مرکز تحقیقات بهداشت باروری ولیعصر، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- مرکز تحقیقات بهداشت باروری ولیعصر، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- گروه بهداشت باروری و بارداری زایمان، دانشکده پرستاری مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، shahbazishirin@yahoo.com
چکیده: (11274 مشاهده)
زمینه و هدف: سلامت جنسی جزیی از بهداشت باروری است که بر سلامت افراد و جامعه تاثیر زیادی دارد. این مطالعه کیفی به هدف تبیین یک تعریف مبتنی بر فرهنگ از سلامت جنسی در ایران و توصیف اجزای آن انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه با رویکرد کیفی در تهران از بهمن سال 1388 تا آذر 1392 انجام شد. نمونهها بهروش هدفمند از متخصصین حوزه سلامت جنسی انتخاب شدند. دادهها از طریق مصاحبههای نیمهساختاریافته در طی مصاحبه فردی جمعآوری شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از روش تحلیل محتوای قراردادی استفاده شد. پس از انجام هر مصاحبه، متن آنها کلمه به کلمه پیاده شده و سپس تجزیه و تحلیل شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها، از روش تجزیه و تحلیل محتوای کیفی استفاده شد.
یافتهها: از دادههای مطالعه، درونمایه سلامت فرد و خانواده استخراج شد. از این درونمایه و طبقات آن، تعریف سلامت جنسی در ایران و استخراج اجزای آن صورت گرفت که عبارتند از میزان آگاهی و دادهها (نیازهای آموزشی)، سلامت و تکامل جسم و روان، نیازهای اقتصادی، ارزشهای فرهنگی اجتماعی و ارزشهای مذهبی. براساس نتایج، در افراد بالغ سلامت جنسی ارضای رضایتبخش و درست نیازهای جنسی از طریق برقراری یک رابطه سالم و تعریف شده اجتماعی، با فردی از جنس مخالف، میباشد.
نتیجهگیری: سلامت جنسی همچون سیستمی است که از اجزایی انتزاعی تشکیل شده است و بدون شکلگیری مناسب و درست تکتک این اجزا، امکان دستیابی به سلامت جنسی بهطور کامل فراهم نخواهد شد. بهنظر میرسد یکی از مهمترین اجزای تامینکننده سلامت جنسی، میزان آگاهیهای جنسی افراد باشد، اگرچه انجام مطالعات بیشتر برای تایید این نتیجه لازم است.