Haghjooy Javanmard S, Sonbolestan S A, Heshmat K. The effect of enalapril on pro-inflammatory cytokines in patients with migraine: a double-blind, randomized clinical trial. Tehran Univ Med J 2019; 77 (3) :160-165
URL:
http://tumj.tums.ac.ir/article-1-9712-fa.html
حقجوی جوانمرد شقایق، سنبلستان سید علی، حشمت کیان. بررسی اثر مصرف انالاپریل بر بهبود وضعیت سایتوکینهای پیشالتهابی در بیماران مبتلا به میگرن: یک کارآزمایی بالینی دوسوکور تصادفیشده. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1398; 77 (3) :160-165
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-9712-fa.html
1- گروه فیزیولوژی، مرکز تحقیقات فیزیولوژی کاربردی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
2- گروه چشم، بیمارستان شهید منتظری نجفآباد، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. ، sonbolestan_ali@yahoo.com
3- گروه قلب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
چکیده: (2240 مشاهده)
زمینه و هدف: یکی از مکانیسمهای احتمالی در فیزیوپاتولوژی میگرن التهاب نوروژنیک است که در مطالعات پیشین با تغییراتی که در میزان انواع فاکتورهای التهابی مانند اینترلوکینها، مولکولهای چسبندگی و واکنشگرهای فاز حاد انجام شده است، وجود آن مطرح گردیده است. از طرفی، یکی از عملکردهای مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (Angiotensin converting enzyme inhibitors, ACEIs) فعالیت ضد التهابی آنها میباشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر انالاپریل در وضعیت سایتوکینهای پیشالتهابی فاکتور نکروز تومور آلفا(α(Tumor necrosis factor α, TNF و پپتید مرتبط با ژن کلسیتونین (Calcitonin gene-related peptide, CGRP) در بیماران مبتلا به میگرن بود.
روش بررسی: در این کارآزمایی بالینی تصادفیشده دوسوکور با کنترل دارونما، تجویز mg ۱۰ انالاپریل در روز در مقایسه با دارونمای همسان در ۴۰ نفر بیمار مبتلا به میگرن بدون اورا (۲۱ نفر در گروه مداخله و ۱۹ نفر در گروه شاهد) مراجعهکننده به درمانگاههای مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از خرداد ۱۳۹۰ تا مرداد ۱۳۹۱، با میانگین سنی ۱/۸۲±۳۴/۴۲ سال برای ۲ ماه انجام گرفت. میزان TNFα و CGRP، در تمام بیماران در ابتدای مطالعه پیش از شروع درمان و ۲ ماه پس از آن اندازهگیری شد.
یافتهها: TNFα در گروه مورد پس از درمان با انالاپریل کاهش یافته (۰/۰۰۱P=) درحالیکه هیچ تغییر چشمگیری در گروه کنترل وجود نداشت (۰/۷۶۹P=). غلظت CGRP هیچ تفاوت قابلتوجهی پیش و پس از مداخله در گروه تحت مداخله با دارو و شاهد نداشت (۰/۷۹۵P= و ۰/۷۰۸P=).
نتیجهگیری: انالاپریل میتواند در بهبود وضعیت التهابی بیماران مبتلا به میگرن از طریق کاهش برخی از عوامل پیشالتهابی موثر باشد.