نجاری فارس، مصطفیزاده بابک، بهرامی میترا، نجاری درسا. بررسی فراوانی ترومای فیزیکی و عوامل همراه آن در دوران حاملگی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1398; 77 (3) :166-171
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-9713-fa.html
1- گروه پزشکی قـانونی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. ، najari.hospital@sbmu.ac.ir
2- گروه پزشکی قـانونی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
چکیده: (2357 مشاهده)
زمینه و هدف: تروما یکی از علل اصلی مرگومیر و معلولیت مادران در جوامع است، که سالانه موجب مرگ میلیونها انسان در سراسر جهان شده و بار مالی زیادی را به دستگاههای بهداشتی تحمیل میکند، هدف از انجام این مطالعه بررسی فراوانی ترومای فیزیکی و عوامل همراه آن در دوران حاملگی میباشد.
روش بررسی: این پژوهش با طراحی توصیفی، پرونده زنان بارداری را که در طی سالهای ۹۳-۱۳۸۳ به بیمارستان مهدیه تهران با شکایت تروما مراجعه نمودهاند، مورد بررسی قرار داده شد، و دادههای پژوهش از پرونده پزشکی بیماران با استفاده از یک فرم گردآوری پژوهشگر ساخته، استخراج و ثبت شده است. در این پژوهش تمامی افرادی که واجد شروط ورود به مطالعه (براساس معیارهای ورود و خروج از مطالعه) بودند بهعنوان نمونه انتخاب شدهاند. سطح معناداری آزمونها نیز ۵%P< در نظر گرفته شد. از آزمونهای آماری ضریب همبستگی اسپیرمن و Chi-square test استفاده شده است.
یافتهها: تعداد ۶۸ نفر براساس معیارهای انتخابشده وارد مطالعه شدند که در این بین میانگین سنی افراد نمونه برابر با ۲۶ سال و ۱۰۰% فاقد سابقه سقط بودند. الگوی تروما در ۱۰۰% موارد غیرنافذ بوده است و در ۶۳% موارد ضربه به شکم، در ۲۳% به کمر و در ۱۴% موارد به پهلو وارد شده است. ضرباتی که به ناحیه شکم و کمر وارد آمده، بهترتیب در ۳% و ۸% موارد موجب سقط جنین شده است. در مواردی که دکولمان جفت از لترال آن بود، در تمام آنها (۶ مورد) ترومای فیزیکی نیز مطرح بوده است.
نتیجهگیری: ترومای فیزیکی در دوران بارداری شایع است و دکولمان جفت از لترال میتواند یکی از شواهد بارز ایراد ضربه باشد.