مهرداد حسیبی، مینو محرز، محبوبه حاجی عبدالباقی، مهرناز رسولی نژاد، اکبر بیات،
دوره 64، شماره 4 - ( 4-1385 )
چکیده
زمینه و هد ف:
سینوزیت حاد باکتریال یکی از علل شایع مراجعه بیماران به پزشک است. رژیمهای آنتیبیوتیکی متنوعی برای درمان این بیماری تجویز میشوند که گاه نه تنها اثر بخشی کافی و مناسب ندارند، بلکه سبب بروز عوارض جانبی نیز میگردند.آنتیبیوتیک Penbactam® (آمپیسیلین سولباکتام یاSultamicillin) یک داروی وسیع الطیف و کم عارضه است. در این تحقیق برای اولین بار در ایران، فرم خوراکی این دارو برای درمان بیماران مبتلا به سینوزیت حاد باکتریال تجویز شد.
روش بررسی: در این مطالعه RCT (کارآزمایی بالینی تصادفی) که طی مدت 6 ماه در بیمارستان امیراعلم انجام شد، بیماران مبتلا به سینوزیت حاد باکتریال به صورت تصادفی در یک گروه با Penbactam® خوراکی به میزان 375 میلیگرم دو بار در روز و در گروه دیگر باز کوآموکسیکلاو خوراکی با میزان 625 میلیگرم سه بار در روز به مدت 10 روز تحت درمان قرار گرفتند. در هر دو گروه میزان پاسخدهی، عوارض دارویی در حین درمان، انتهای درمان و یک هفته پس از تکمیل درمان ثبت گردید.
یافتهها: توزیع جنسی و میانگین سنی دو گروه مشابه بود. در گروه تحت درمان با Penbactam خوراکی، از 23 نفر، 19 نفر بهبودی بالینی (36 /86 درصد) و 3 نفر شکست درمانی داشتند هم چنین به علت وقوع اسهال در یکی از بیماران(3/4 درصد)، دارو متوقف گردید. در گروهی که تحت درمان با کوآموکسیکلاو خوراکی قرار گرفتند؛ از 21 نفر، 18 نفر بهبودی بالینی (71 /85 درصد) و 3 نفر شکست درمانی داشتند. عارضه جانبی در این گروه مشاهده نشد.
نتیجهگیری: با توجه به اثر بخشی مناسب و عوارض جانبی مختصر، Penbactam خوراکی میتواند جایگزین مناسبی برای داروی کوآموکسیکلاو در درمان سینوزیت حاد باکتریال باشد.