زمینه و هدف: بیماریهای عفونی از معضلات بهداشتی در تمام دنیا بهویژه جوامع در حال رشد بوده و تشخیص سریع عفونت و میکروارگانیسم عامل آن نقش عمدهای در درمان بیماران دارد. سیستم باکتِک یک روش کشت سریع است.
روش بررسی: در این مطالعه مشاهدهای- توصیفی با روش نمونهگیری مستمر و آسان 262 نمونه تهیهشده از مایعات استریل بیماران بستری در بخشهای داخلی و اطفال بیمارستان رسول اکرم (ص) مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها:کشت 72 نمونه (5/27%) مثبت بود که 32 مورد (2/12%) فقط بهروش باکتِک و چهار مورد (5/1%) فقط بهروش معمولی و 36 نمونه (7/13%) با هر دو روش مثبت بود کهاین اختلاف از نظر آماری معنیدار بود (003/0p=). مقایسه دو محیط بر حسب محل مثبت شدن نمونه در خون معنیدار بوده (02/0p=) ولی در مایعات دیگر معنیدار نبود. میزان کشت مثبت در مواردی که مصرف همزمان آنتیبیوتیک وجود داشته است در دو روش باکتِک و معمولی متفاوت نشان داده شد (001/0p<). میانگین زمان مثبت شدن کشت در روش باکتِک 88/5+5/17 ساعت و در روش معمول 98/13+36/62 ساعت بود. آلودگی در روش باکتِک چهار مورد و در روش معمول دو مورد بود که اختلاف آماری بین آنها معنیدار نبود.
نتیجهگیری: محیط کشت باکتِک در جدا کردن میکروارگانیسمها از مایعات استریل بدن بهخصوص از خون موفقتر از روش معمولی بوده و در هنگام مصرف همزمان آنتیبیوتیک روش مناسبتری محسوب میشود همچنین قادر است در زمان کوتاهتری جداسازی ارگانیسمها را انجام دهد. استفاده از این روش امکان تشخیص سریع و درست عامل عفونت را مقدور میسازد و زمان بستری در بیمارستان را کوتاهتر میکند.