زمینه و هدف: در سراسر دنیا عفونتهای جریان خون (Blood Stream Infections, BSI) دارای میزان شیوع و مرگومیر بالایی هستند که بین 20% تا 70% متغیر میباشد. بنابراین هدف از این مطالعه یافتن یک روش کارآمد برای تشخیصی سپتیسمی در کنار روش کشت، با استفاده از پرایمر همگانی 23S rRNA در تشخیص بیماران مشکوک به سپتیسمی بود.
روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی میباشد که از مهر 1393 تا خرداد 1394 در بیمارستانهای آموزشی شهر همدان در دو مرحله آنالیتیکی و کلینیکی انجام گرفت. در مرحله آنالیتیکی حساسیت و اختصاصیت پرایمر با دو باکتری استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلی و همچنین آزمایش بر روی نمونههای DNA غیر باکتریایی مانند نمونه سلولی انسان و نمونه سلولی قارچ ارزیابی شد. در مرحله کلینیکی 121 نمونه بیمار مشکوک به سپتیسمی از بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانهای شهر همدان، با روش Real-time polymerase chain reaction (PCR) و روش کشت خون بررسی گشت و نتایج آنها با هم مقایسه گردید.
یافتهها: حساسیت بهدستآمده برای استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی، دو رونوشت نامبر و پایینترین حد DNA قابل شناسایی برای پرایمر 5fg میباشد. در روش Real-time PCR تعداد 78/57% (70 مورد) از نمونهها مثبت و 22/13% (16 مورد) از نمونهها توسط روش کشت مثبت گردید. همبستگی یا توافق کاپا 2/0 بهدست آمد که نشاندهنده توافق ضعیف بین دو روش است.
نتیجهگیری: حساسیت روش Real-time PCR نسبت به روش کشت خون بیشتر است و بهعلت حساسیت بالا میتوان از این پرایمر برای آزمایشات غربالگری نمونه خون بیماران مشکوک به سپتیسمی استفاده کرد.