4 نتیجه برای ثقفیپور
محرم کرمی جوشین، حسن ایزانلو، عابدین ثقفیپور، یداله غفوری،
دوره 77، شماره 1 - ( فروردین 1398 )
چکیده
زمینه و هدف: شپش سر، انگل اجباری انسان بوده و بهطور عمده از طریق تماس مستقیم از فردی به فرد دیگر انتقال مییابد. درمان شپش سر با چالشهایی مانند عدم بهبودی کامل بیماران و نیاز به تکرار درمان، مواجه است. این مطالعه با هدف ارزشیابی کارایی حشرهکشهای ضد شپش، شامپو پرمترین ۱% و لوسیون دایمتیکون ۴% صورت گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه نیمهتجربی (Quasi experimental study) و یکسوکور ۱۴۰ مورد فرد آلوده به شپش سر در مراکز جامع سلامت شهری تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی قم از فروردین تا اسفند ۱۳۹۶ بهطور تصادفی تحت درمان با شامپو پرمترین ۱% و لوسیون دایمتیکون ۴% قرار گرفتند. پیامد درمان شامل رفع آلودگی به شپش سر و رشک آن در روزهای ۱۴ و ۲۱ پس از شروع درمان، در نظر گرفته شد.
یافتهها: میزان موفقیت درمان در صورت دو بار استفاده (بهفاصله یک هفته) با شامپو پرمترین ۱% و لوسیون دایمتیکون %۴ بهترتیب ۶۵/۷% و ۶۲/۹% بود. اختلاف آماری معناداری بین اندازه اثر درمانی روشهای یادشده مشاهده نشد (۲/۵-۰/۶CI=، ۰/۵۹P=، ۱/۲۲odds ratio=). شانس بهبودی مردان نسبت به زنان ۳/۸ برابر (۰/۰۳۶P=)، شانس رفع آلودگی در گروه شغلی خانهدار نسبت به دانشآموزان ۳/۱ برابر (۰/۰۵P=) و شانس بهبودی در خانوادههای با یک نفر آلودگی سه برابر خانوادههای بیش از یک نفر آلودگی بوده (۰/۰۳۴P=) و بعد خانوار از مهمترین متغیرهای تاثیرگذار در افزایش معنادار اثر درمانی بوده است.
نتیجهگیری: این مطالعه کاهش اثر محلولهای ضد حشره تحت مطالعه، در رفع آلودگی به شپش سر را تایید نمیکند.
امیر همتا، عابدین ثقفیپور، احسان مظفری، زهرا سالمی،
دوره 78، شماره 6 - ( شهریور 1399 )
چکیده
زمینه و هدف: درمان رایج لیشمانیوز جلدی با داروهای گلوکانتیم و پنتوستام صورت میگیرد. این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر طول درمان با گلوکانتیم در بیماران مبتلا به لیشمانیوز جلدی با استفاده از مدل تحلیل بقا صورت گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، 1017 بیمار مبتلا به لیشمانیوز جلدی مراجعهکننده به مراکز جامع سلامت استان قم از فروردین 1393 تا اسفند 1397 بهصورت سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. زمان بهبودی با استفاده از روش کاپلانمایر برآورد و سپس تابع بقا به تفکیک متغیرهای مورد بررسی رسم و جهت بررسی تفاوت آنها از Log Rank test استفاده شد و پس از بررسی فرض PH توسط ماندههای شونفلد از رگرسیون کاکس پیشرو برای تعیین عوامل موثر بر طول درمان استفاده گردید.
یافتهها: در پایان زمان مورد انتظار، میزان بهبودی ضایعه در روش درمان موضعی 7/96% و در روش سیستمیک 93% برآورد گردید. میانه زمان بهبودی برای بیماران به روشهای موضعی و سیستمیک بهترتیب 00/8 هفته و 00/18 روز بود. در روش موضعی، تنها متغیر ضایعه بر روی ران معنادار بود یعنی در صورت وجود ضایعه بر روی ران، طول درمان کاهش مییابد. همچنین متغیر تعداد ضایعه معنادار بود (039/0P=) بهطوریکه افرادی که تعداد ضایعه آنها چهار و یا بیشتر بود شانس بهبودشان 30% کمتر است.
نتیجهگیری: وجود ضایعه بر روی ران، تعداد کم ضایعه، زمان بهبود ضایعات ناشی از آن را کاهش میدهد. همچنین استفاده از مدل کاکس در مطالعات علوم پزشکی، مناسب بهنظر میرسد زیرا افزونبر رخداد پیشامد، زمان وقوع آن را نیز در نظر میگیرد.
عابدین ثقفیپور،
دوره 79، شماره 8 - ( آبان 1400 )
چکیده
سردبیر محترم
عفونتهای حاد تنفسی سالانه منجر به بیماری، مرگ و بستری شدن میلیونها نفر در سراسر جهان میشوند و بار اقتصادی اجتماعی زیادی را بر جوامع تحمیل میکنند.1 در ایران نیز عفونتهای حاد تنفسی هر ساله باعث چندین طغیان بیماریها و بستری شدن تعداد زیادی از جمعیت کشور در بیمارستانها میشوند.2 در حال حاضر کرونا ویروس جدید، عامل ایجاد عفونتهای حاد تنفسی در ایران و جهان شده است. کرونا ویروسها از پاتوژنهای مهم در انسان و حیوان هستند.3 در اواخر سال 2019، یک کرونا ویروس جدید بهعنوان عامل ایجاد گروهی از موارد پنومونی در شهر ووهان در استان هوبئی چین شناسایی شد.4 کرونا ویروس جدید از نظر جغرافیایی بهطور سریع در چین و سراسر جهان انتشار یافت، بهطوریکه سازمان بهداشت جهانی در تاریخ 11 مارس 2020 شیوع کرونا را پاندمی یا همهگیری جهانی اعلام کرد.5و6 تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در جهان، تا 18 ژوئیه 2021 به بیش از 189 میلیون نفر رسیده است و تعداد قربانیان این ویروس نیز از چهار میلیون و ۱۰۰ هزار نفر فراتر رفته است.7 کرونا ویروس هزینههای مستقیم و غیرمستقیم زیادی به مردم و نظام سلامت تحمیل کرده است. در دوران شیوع کرونا هزینههای مستقیمی مانند هزینههای انجام آزمایشات و گرافیهای پیش از تشخیص بیماری، درمان بیماران در بخشهای سرپایی و مراقبتهای ویژه، مراقبت از بیماران در منزل، تامین اقلام حفاظت فردی و تامین دارو به سبد خانوار افزوده است. همچنین برخی هزینههای غیرمستقیم به خانوارها در اپیدمی کرونا تحمیل گردید. مسائلی همچون از دست دادن شغل افراد مبتلا، ترس و اجتناب از مراجعه به بیمارستانها برای دریافت مراقبتهای لازم برای سایر بیماریها که منجر به وخیمتر شدن وضعیت بیماری شده است و همچنین تبعات روانی مرتبط با مشکلات اقتصادی از جمله مهمترین هزینههای غیرمستقیم به خانوارها در این شرایط است.8 این بیماری هزینههای سنگینی نیز بر نظام سلامت تحمیل کرده است که عمده آنها عبارتند از هزینه تخت-روز برای بیماران مبتلا به این بیماری در بخشهای عادی که شامل هزینههای اسکان، غذا و مراقبتهای لازم است.
افزونبراین، هزینههای مستقیم کووید 19 در سطح نظام سلامت شامل تامین وسایل حفاظت فردی پرسنل نظام سلامت، تامین داروهای بیماران، تهیه کیتهای تشخیصی، خدمات آزمایشگاهی و رادیولوژی، هزینه بستری و مراقبتهای ویژه، تامین نقاهتگاهها و رسیدگی به بیماران در نقاهتگاهها و همچنین تامین اقلام مورد نیاز بیمارستانها بوده است. بنابراین توصیه میشود رعایت دستورالعملهای بهداشتی نظیر فاصلهگذاری اجتماعی، زدن ماسک، شستن مرتب دستها، حساسیت بیشتر در ضدعفونی کردن میوه و سبزیجات پیش از مصرف آنها بهمنظور کنترل این بیماری عفونی مورد توجه اقشار مختلف مردم قرار گیرد.
سید عباس حسینعلیپور، عابدین ثقفیپور،
دوره 79، شماره 9 - ( آذر 1400 )
چکیده
سردبیر محترم
بیماریهای نو پدید و خطر همهگیری آن، تهدید بزرگی برای سلامتی انسان در بسیاری از جوامع محسوب میشود. این بیماریها موجب تاثیرات اجتماعی و اقتصادی در دنیا شده و سبب اخلال در مسافرت، تجارت و بسیاری از فعالیتهای عادی زندگی میگردند.1
بهمنظور پیشگیری و کنترل بیماریهای واگیر و مطابق ماده 6 مقررات بهداشتی بینالمللی، کلیه رخداد بهداشتی ایجادکننده یک وضعیت اضطراری بهداشتی بینالمللی، باید مورد ارزیابی قرار گیرد و در صورت تایید، حداکثر طی 24 ساعت، به سازمان جهانی بهداشت گزارش گردد.2
در همین راستا استقرار یک نظام مراقبت کارآمد، بهمنظور جمعآوری منظم دادههای مربوط به بروز بیماریها و تجزیه و تحلیل این دادهها، یکی از ضروریات کنترل و مقابله با پاندمی بیماریها و کاهش بیماریزایی و مرگومیر ناشی از آنها است.
در کشور ایران انواع نظام مراقبت اعم از مراقبت فعال، مراقبت غیر فعال، مراقبت دیدهور، مراقبت سندرومیک و غیره، پیادهسازی شده و در حال اجرا است. اما با وجود پیشرفتهای حاصله در زمینه نظام مراقبت بیماریها، تقویت همکاری پرسنل بهداشت و درمان شاغل در بخش دولتی و خصوصی و همچنین طراحی یک سیستم یکپارچه جمعآوری داده برای پایش الگوی بیماری و شناسایی طغیانهای احتمالی، باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
یک سیستم مراقبت پویا، ظرفیت شناسایی، ارزیابی خطر، پاسخ بهموقع به یک تهدید سلامت عمومی را خواهد داشت، زیرا تاخیر در شناسایی و گزارشدهی موارد بیماری، میتواند موفقیت در پاسخ جهانی به یک پاندمی را به خطر بیاندازد.3
با توجه به اینکه در نظام مراقبت روتین، گزارشدهی با تاخیر انجام میشود و همچنین تمام موارد تهدیدکننده سلامت را پوشش نمیدهد، ضرورت دارد از یک سیستم مراقبتی که توانایی شناسایی رخدادهای مرتبط با وقوع بیماری در انسان و رخدادهایی که بالقوه سلامت انسان را را تهدید میکنند از قبیل بیماری و مرگ در حیوانات، آلودگی آب و مواد غذایی و خطرات ناشی از حوادث شیمیایی و هستهای، استفاده شود.
سیستم مراقبت مبتنی بر رخداد، یکی از این برنامهها با ویژگی فوق است که قابلیت جمعآوری سریع اطلاعات و گزارش دریافتی از طریق کانالهای رسمی و غیر رسمی مانند شایعات و اخباری که در رسانهها منتشر میشود را دارد. در این برنامه همه موارد بیماری و رویدادهای افزایشیافته غیر منتظره و با منشا گوناگون، باید بهسرعت مورد ارزیابی قرار گیرد و بهطور مناسب پاسخ داده شود.4
نتایج حاصل از مطالعه انجام شده نیز حاکی از آنست که نظام مراقبت مبتنی بر رخداد توانسته است رخدادهای مهم بهداشتی را بهموقع شناسایی نماید و مورد ارزیابی و پاسخ قرار دهد.5 بنابراین در پیش گرفتن رویکردی جدید در زمینه اجرا و تقویت نظام مراقبت در سیستم سلامت، با بهرهگیری از نظام مراقبت مبتنی بر رخداد بهصورت ترکیبی در کنار سایر نظام مراقبت پیادهسازی شده و با استفاده از تکنولوژی روز دنیا برای دریافت گزارش و همچنین رصد و پایش رخدادها، دارای اهمیت بسیار میباشد. بنابراین، ضروری است سیاستگذاران نظام سلامت، نسبت به توسعه و بهبود زیرساخت نظام مراقبت برنامهریزی و اقدام کنند.