آمالگام دندانی ترکیبی از 50 درصد جیوه همراه با نقره، قلع، مس و روی میباشد. منبع اصلی جیوه در افرادی که به لحاظ شغلی در معرض جیوه نیستند، آمالگام است. سمیت جیوه بهدلیل جذب سریع آن افزایش مییابد، بهطوریکه 90 تا 100% جیوه از طریق حفره دهانی جذب میشود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر آمالگام بر مقادیر جیوه مو و ناخن دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس است.
روش بررسی: 40 دانشجو با مصرف غیر مداوم ماهی که فقط از طریق آمالگام در معرض جیوه بودند، مطالعه شدند. مقادیر جیوه با دستگاه LECO AMA 254 Advanced Mercury Analyzer طبق ASTM استاندارد D-6722 اندازهگیری شد.
یافتهها: غلظت جیوه مو بین 09/0 تا mg/kg 11/3 (مقدار تعیین شده توسط WHO برای ماکزیمم مقدار پذیرفتنی جیوه در موی انسان زیر mg/kg 6 بود) و در ناخن بین صفر تا mg/kg 35/1 قرار داشت. غلظت جیوه در مو، بهطور معنیداری نسبت به ناخن بالاتر بود. (05/0 P=) همچنین، افرادی که پنج دندان پر شده و یا بالاتر دارند، نسبت به افراد با کمتر از پنج دندان پر شده با آمالگام، بهطور معنیداری جیوه بالاتری در مو دارند. (003/0 P=) بین غلظت جیوه ناخن این دو تفاوت معنیداری وجود نداشت. (16/0 P=) همچنین مقادیر جیوه مردان و زنان تفاوت معنیداری نداشتند. (26/0P= برای ناخن و 15/0 P= برای مو).
نتیجهگیری: اختلاف جیوه مو و ناخن (5/1 برابر) میتواند بهدلیل تفاوت ترکیب شیمیایی بهویژه سولفور در مو و ناخن، یا مربوط به جریان خون در زمان تشکیل آنها باشد. آمالگام منبع اصلی مواجهه با جیوه در افراد عادی است. استفاده از سایر مواد دندانی مثل کمپوزیتها مواجهه با جیوه را کاهش میدهد.