مطالعات اپیدمیولوژیک در بسیاری از کشورها ارتباط قوی را بین ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) و کانسر سرویکس نشان دادهاند که غیروابسته به سایر عوامل خطرساز دیگر میباشد. هدف از انجام این مطالعه تعیین فراوانی آلودگی با تیپهای HPV در زنان مراجعهکننده مبتلا به کانسر سلول سنگفرشی (SCC) و نئوپلازی داخل اپیتلیالی سرویکس با گرید بالا (CINII و CIN III) در بیمارستان میرزا کوچکخان بود.
روش بررسی: ۱۰۰ زن مبتلا به SCC و CINII و CINIII تایید شده توسط پاتولوژی مراجعهکننده بیمارستان میرزا کوچکخان در سالهای ۸۳-۱۳۷۸ به یک مطالعه مقطعی وارد شدند. نمونههای گرفته شده از آنها جهت استخراج DNA به روش واکنش پلیمراز زنجیرهای و سپس تایپینگ HPV مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها: استخراج DNA در ۷۷ نمونه امکانپذیر بود کهDNA ویروس پاپیلومای انسانی از ۴۷ نمونه (از ۷۷ مورد) جدا شد. آلودگی با HPV در بین مبتلایان به SCC در ۳۲ نمونه (۵/۸۶%) و در گروه CINII و CINIII در ۱۵ نمونه (۵/۳۷%) دیده شد. شایعترین تیپها به ترتیب ۱۶ و ۱۸(۳۸/۵۹%) و بعد ۳۳(۳۸/۳۴%) در گروه SCC و در گروه CINII و CINIII ۱۶(۳۳/۵۳%) و ۱۸(۴۰%) بودند. در هر دو گروه شایعترین عفونت همزمان با دو تیپ ۱۶ و ۱۸ به ترتیب در ۶۲/۴۰% و ۷/۲۶% موارد دیده شد.
نتیجهگیری: شایعترین تیپهای HPV بهدست آمده از بیماران مبتلا به SCC و CINIIو CINIII تیپهای ۱۶ و ۱۸ بودند که مشابه الگوی آلودگی در بسیاری از کشورها میباشد.