افزایش فشارخون یکی از بزرگترین معضلات تهدیدکننده سلامتی است ازجمله عوامل موثر دیگر عوامل محیطی مثل جیوه که در مطالعات تاثیر آن بر روی فشارخون و سیستم قلبی و عروقی بررسی شده است.
روش بررسی: در این مطالعه تاثیر جیوه بر روی فشارخون در سال ۸۶-۱۳۸۵ در دو گروه مبتلا به فشارخون اولیه (۱۱۲=n) و غیرمبتلا به فشارخون (۱۱۲=n) مورد بررسی قرارگرفت که سن افراد مورد مطالعه بین ۸۰-۴۰ سال بود. در گروه اول افراد مبتلا به فشارخون اولیه یا ایدیوپاتیک بودند و در گروه دوم افراد غیرمبتلا به فشارخون که سابقه هیچگونه افزایش فشارخون نداشتند قرار گرفتند. پس از انتخاب افراد و گرفتن نمونه خون از آنها سطح جیوه خون آنها توسط دستگاه جذب اتمی به روش Flame اندازهگیری شد.
یافتهها: میانگین غلظت جیوه خون در گروه اول µg/dl۳۰/۱+۷۵/۱۰ و در گروه دوم µg/dl۰۴/۱+۶۲/۱بود و آنالیز آماری نشان داد که میزان جیوه به صورت معنیداری در گروه اول بالاتر از گروه دوم است. میانگین غلظت جیوه خون در گروه مردان مبتلا µg/dl۳۸/۱+۹/۱۱ (۶۰n=) و میانگین غلظت جیوه خون در گروه مردان غیر مبتلا µg/d۵۶/۱+۷۴/۱ (۵۶n=) بود و در گروه زنان مبتلا µg/dl۵۳/۰+۶۵/۹ (۵۲n=) و میانگین غلظت جیوه خون در گروه زنان غیر مبتلا ۵/۱ (۵۶n=) بود که اختلاف معنیداری (۰۰۱/۰p<) بین دو گروه وجود دارد.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشاندهنده ارتباط بین افزایش سطح جیوه خون و افزایش فشار خون بود.