اولتراسوند (US) جهت کاهش زمان باز شدن عروق موجب افزایش عملکرد درمان با عوامل نوروپروتکتیو و همچنین به علت اثرات تقویتی US بر فعالیت فیبرینولیتیک میباشد. در این مطالعه اثر درمانی فعالکننده پلاسمینوژن بافتی بهطور توأم در مدل ترومبوآمبولیک سکته مغزی بهکارگرفته و اثرات US به تنهایی یا همراه با عوامل ترومبولیتیک (فعالکننده پلاسمینوژن بافتی) در شرایط نورموترمی بر میزان پیوستگی سد خونی- مغزی (BBB) بررسی شد.
روشبررسی: حیواناتی که در این آزمایش بهکار رفتهاند موشهای رت نر با محدوده وزنی 250-200 گرم بودند در این مطالعه دو سری آزمایش انجام گرفت در مطالعه اول، اثرات USبر تغییرات اختلال خونرسانی با یا بدون tPA در مغز دچار ایسکمی بررسی گردید. حیوانات بهطور تصادفی به چهار گروه (هفت رت در هر گروه) 1- کنترل 2-US 3- US +high - tPA و 4- tPA high تقسیم گردیدند در گروه کنترل، نرمال سالین (9/0%) و در گروه US، اولتراسوند در فرکانس یک مگاهرتز و شدت W/cm21 و duty cycle 10 درصد در گروه US +high- tPA، اولتراسوند در فرکانس یک مگاهرتز و شدت W/cm21 وduty cycle 10 درصد به همراه tPA با دوزmg/kg 20 داخل وریدی، در گروه tPA high، دوز پایین 20 mg/kg داخل وریدی، به حیوانات تجویز گردید. در مطالعه دوم، اثرات US بر میزان نفوذپذیری BBB با یا بدون tPA در مغز دچار ایسکمی بررسی گردید. حیوانات بهطور تصادفی به چهار گروه (7n= در هر گروه) 1- کنترل 2-US 3- US + high - tPA و 4- tPA high- همانند گروههای مشابه در مطالعه اول تقسیم گردیدند. در این دو آزمایش، US در شرایط نورموترمی جهت آزمون نوع اثر بر محافظت از پیوستگی BBB و اختلالات پرفیوژن بررسی شد.
یافتهها: US بهتنهایی میتواند سبب کاهش اختلالات خونرسانیشده همچنین بهطور معنیداری میزان نفوذپذیری BBB را که با میزان نشت اوانسبلو اندازهگیری شده، کاهش میدهد. اختلالات حرکتی نورولوژیک و فعالیت تشنجی توسط تستهای رفتاری اندازهکیری گردید.
نتیجهگیری: US بر ایجاد اثرات مفید در مدل آمبولیک سکته مغزی در رت مؤثر بوده و اختلال خونرسانی در مغز با آسیب ایسکمیک را بهبود میبخشد.