هدف از این پژوهش مقایسه مشکلات رفتاری و هیجانی در بچههای تک والد تحت سرپرستی مادر با خانوادههای دو والد در کمیته امداد امام خمینی (ره) تهران است. منظور از مشکلات رفتاری علائمی مثل پرخاشگری، بزهکاری و مشکلات اجتماعی است و منظور از مشکلات هیجانی علائمی مثل افسردگی، اضطراب و شکایات جسمانی است.
روش بررسی: این پژوهش از نوع مقطعی و نمونهگیری آن بهروش خوشهای بود. حجم نمونه برای هر گروه 230 و در کل 460 نفر بهدست آمد. جهت اندازهگیری مشکلات رفتاری هیجانی از پرسشنامه CBCL استفاده شد.
یافتهها: در هیچ یک از خرده مقیاسهای CBCL بین خانوادههای دو والد و تک والد تفاوت معنیداری وجود ندارد. آزمون رگرسیون لجستیک جهت تعیین احتمال وقوع هر یک از سطوح متغیر کیفی دو حالته براساس متغیرهای مستقل نشان داد که متغیرهای مستقلی مثل جنس، سابقه روانپزشکی کودک و سابقه مراجعه به روانپزشک در والدین تأثیر معنیداری بر احتمال وقوع متغیر کیفی دو حالته یعنی نمرات مقیاسهای برونیسازی، درونیسازی و کل دارند. برای تبدیل نمرات این مقیاسها به متغیر کیفی دو حالته از نقطه برش 64 استفاده شد.
نتیجهگیری: با توجه به یافتهها مشخص گردید خانوادههای دو والد در این مطالعه از شرایط خاصی برخوردار هستند بنابراین نتایج از قدرت تعمیم بالایی برخوردار نیستند. در این خانوادهها پدر به عللی از قبیل ناتوانی جسمی یا بیماری روانی قدرت کافی برای اداره خانواده ندارد لذا نقش وی کمرنگ میشود و شرایط خانواده به خانوادههای تک والد نزدیک میگردد و در نهایت منجر به کاهش تفاوت مشکلات رفتاری و هیجانی بین دو گروه دو والد و تک والد در نمونههای پژوهش میگردد.