رضا باقری، ضیاءا... حقی، محمد راه روح، محمود رضا کلانتری، علی صدریزاده،
دوره 67، شماره 3 - ( 3-1388 )
زمینه و هدف: بیوپسی سوزنی ترانس توراسیک روش مورد تایید در تشخیص پاتولوژیک ضایعات ریوی بوده که بهدنبال انجام برونکوسکوپی قادر به تشخیص ضایعه نبودیم. هدف مطالعه بررسی ایمنی و دقت تشخیص TTNB با راهنمایی سونوگرافی در تشخیص ضایعات محیطی ریه میباشد.
روش بررسی: در یک مطالعه توصیفی آیندهنگر از مهر 84، 30 بیمار با توده محیطی ریه با قطر بیشتر ازcm3 که فاصله آنها از جداره قفسهسینه کمتر یا مساوی cm5 بوده با راهنمایی سونوگرافی نمونهبرداری بافتی شده و از نظر دقت تشخیصی و عوارض، بررسی شدند.
یافتهها: نسبت مرد به زن، دو به یک و متوسط سن بیماران 2/61 سال و اغلب ضایعات در سمت راست (60%) بوده است. در تمامی بیماران نمونه کافی جهت پاتولوژیست تهیه شد ولی در 6/86% دقت تشخیصی داشته و در 3/13% جهت تشخیص دقیق بافتی نیاز به بیوپسی باز ریه ضرورت یافت با تشخیص، آمبولی ارگانیزه، گرانولوماتوز سلی، برونکوآلوئولار کارسینوما و آدنوکارسینومای متاستاتیک بودند. در بررسی کلی پاتولوژی 3/83% دچار ضایعه بدخیم بوده که شایعترین آن اسکواموس سل کارسینوما و آدنوکارسینوما ریه بودهاست و 6/16% دچار ضایعه خوشخیمی بوده که شایعترین آن گرانولوماتوزسلی بوده است. 3/13% بیماران دچار عارضه شده که 6/6% پنوموتوراکس و 6/6% هموپتزی داشتهاند. مرگ و میر نداشتیم.
نتیجهگیری: با توجه به دقت مناسب تشخیصی سهولت دسترسی، ارزانی و عوارض قابل قبول توصیه ما انجام TTNB با راهنمایی سونوگرافی در تشخیص ضایعات محیطی ریه میباشد.