سمیره فرشچی، جلال مهدیزاده سراج، شروین شریف کاشانی، امیر فرشچی،
دوره 70، شماره 6 - ( 6-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: آنوسمی یکی از مهمترین علایم بیماران پس از ضربه به سر است که کیفیت زندگی بیماران را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار میدهد و در 30% از موارد ضربه سر دیده میشود. آنوسمی همچنین یکی از موارد شایع ارجاع بیماران پس از ضربه سر از پزشکی قانونی به مراکز تخصصی گوش و حلق و بینی میباشد. در این مطالعه هدف ما بررسی تاثیر جهت ضربه وارده به سر بر حجم پیاز بویایی بیماران آنوسمیک بعد از تروما بود.
روش بررسی: تعداد 28 بیمار آنوسمیک بعد از تروما (مورد) و 37 نفر بدون سابقه ترومای سر و بدون شکایتی از مشکلات بویایی (شاهد) از نظر سن، جنس، حجم پیاز بویایی، زمان ضربه سر، محل ضربه سر، جهت ضربه سر و آستانه بویایی ارزیابی شدند. برای اندازهگیری حجم پیاز بویایی از MRI مغز کورونال بدون کنتراست و برای سنجش بویایی از تستهای آستانه بویایی و شناسایی بوها استفاده شد.
یافتهها: حجم پیاز بویایی اندازهگیری شده در گروه مورد پایینتر از حجم پیاز بویایی گروه شاهد بود. در موارد با ترومای سر قدامی (فرونتال) حجم پیاز بویایی به طور معنیداری پایینتر از موارد با ترومای خلفی (اکسیپیتال) بود (02/0P=). حجم پیاز بویایی در سمت ضربه نیز کاهش معنیداری نسبت به سمت مقابل ضربه داشت (01/0P=).
نتیجهگیری: جهت ضربه سر بر روی حجم پیاز بویایی بیماران آنوسمیک بعد از تروما تاثیر واضحی دارد. به طوری که در موارد با ترومای سر قدامی نسبت به ترومای سر خلفی و نیز در سمت موافق جهت ضربه نسبت به جهت مخالف ضربه حجم پیاز بویایی به طور معنیداری کمتر است. البته مطالعات بیشتری در این زمینه مورد نیاز میباشد.
ساحل حیدرحیدری، نگین فرشچیان، عباس حق پرست، سید مسعود رضایی جو،
دوره 75، شماره 11 - ( بهمن 1396 )
چکیده
زمینه و هدف: در پرتودرمانی تطبیقی سهبعدی، تصاویر سیتی با کنتراست بهمنظور بهبود صحت تشخیصی بافت هدف نسبت به بافتهای نرمال مورد توجه قرار گرفته است. کنتراستزاهای تجویزی در حین انجام شبیهسازی سیتی بهعلت افزایش موقت در عدد سیتی و چگالی الکترونی میتواند بر محاسبات پرتویی و منحنیهای توزیع دوز در طراحی درمان رادیوتراپی مؤثر باشد. بنابراین، پژوهش کنونی با هدف تعیین تأثیر کنتراستزاهای تجویزی بر منحنیهای توزیع دوز طراحی و اجرا شد.
روش بررسی: پژوهش کنونی از نوع کارآزمایی بالینی بود که از تیر ۱۳۹۴ تا شهریور ۱۳۹۵ در بیمارستان امام رضا (ع) شهر کرمانشاه انجام شد. ۱۰ بیمار مبتلا به سرطانهای فیلد لگن، به روش نمونهگیری آسان و در دسترس، وارد مطالعه شدند. هر بیمار با پوزیشن و مختصات مشابه پیش و پس از تجویز ماده کنتراستزا، تحت سیتیاسکن قرار گرفت. تصاویر سیتی، به نرمافزار طراحی درمان ISOgray® (DOSIsoft®, Cachan, France) منتقل شد. تمام مراحل طراحی درمان روی تصاویر سیتی بدون کنتراست انجام شد و بهدنبال آن بر تصاویر سیتی با کنتراست کپی گردید. محاسبات کمی در طراحی درمان از جمله اختلاف در چگالی الکترونی (ρe) پیش و پس از تجویز ماده کنتراستزا انجام شد.
یافتهها: پروستات (۱/۲۷%)، مثانه (۰/۶۲ تا ۰/۷۹%) و رکتوم (۰/۴۳ تا ۰/۵۶%) بیشترین تغییرات را در میانگین افزایش ρe نشان دادند، با این وجود، منحنیهای توزیع دوز پیش و پس از تجویز کنتراست در انرژی فوتونی MV ۱۸ اختلاف معناداری را نشان نداد.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش نشان داد که اختلاف آماری معنادار در طراحی پرتودرمانی فیلد لگنی پیش و پس از تجویز مواد کنتراست برای اهداف و اندامهای در معرض خطر وجود ندارد.
نگین فرشچیان، مریم شیرزادی، فیروزه فرشچیان، سپیده تنهایی، ساحل حیدرحیدری، نسرین امیری فرد،
دوره 78، شماره 1 - ( فروردین 1399 )
چکیده
زمینه و هدف: یکی از داروهایی که در درمان اختلالات خواب شامل کمخوابی و بیخوای بهکار میرود، ملاتونین است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر داروی ملاتونین در کیفیت خواب بیماران مبتلا به سرطان انجام شد.
روش بررسی: این کارآزمایی بالینی از شهریور ۱۳۹۵ تا اسفند ۱۳۹۶ در بیمارستان امامرضا (ع) شهر کرمانشاه انجام شد. بیماران با اختلالات خواب و مبتلا به سرطان که به درمانگاه انکولوژی مراجعه کرده بودند، تحت درمان ملاتونین (mg/d ۳) بهمدت یک ماه قرار گرفتند. کیفیت خواب بیماران براساس پرسشنامه پیتزبرگ (PSQI) پیش و پس از مصرف ملاتونین ارزیابی شد.
یافتهها: پیش از مصرف ملاتونین، کیفیت خواب هیچکدام از بیماران مطلوب نبود، در صورتیکه پس از مصرف ملاتونین، کیفیت خواب ۵۲% از بیماران مطلوب گزارش شد. بین مقیاسهای کیفیت ذهنی خواب (۰/۰۰۱>P)، تأخیر در بهخواب رفتن (۰/۰۰۱>P)، مدت زمان خواب (۰/۰۰۱>P)، میزان بازدهی خواب (۰/۰۰۱>P)، اختلالات خواب (۰/۰۰۱P=) و اختلالات عملکردی روزانه (۰/۰۰۱>P) بیماران سرطانی پیش و پس از مصرف ملاتونین تفاوت معناداری وجود داشت.
نتیجهگیری: براساس نتایج این مطالعه، تجویز ملاتونین بهمنظور ارتقای کیفیت خواب بیماران مبتلا به سرطان مؤثر بود.