زمینه و هدف: زایمان زودرس (Preterm labor) به زایمان قبل از ۳۷ هفته کامل حاملگی اطلاق میشود که عامل حدود دوسوم مرگ و میرهای نوزادی را تشکیل میدهد و یکی از جدیترین مشکلات مامایی محسوب میشود. زایمان زودرس شایعترین علت مورتالیتی و موربیدیتی نوزادان بهشمار میرود. در این مطالعه ارتباط زایمان زودرس خودبهخودی و القا شده با شاخص توده بدنی مادر بررسی گردید.
روش بررسی: ۲۵۰ خانم باردار سالم و بدون ریسک فاکتور زایمان زودرس براساس شاخص توده بدنی تقسیمبندی شدند. از نظر ارتباط شاخص توده بدنی، نحوه وزنگیری در طی دوران حاملگی و نوع زایمان مورد بررسی قرار گرفتند. میزان زایمان زودرس خودبهخودی و القا شده در هر دو گروه مقایسه شدند.
یافتهها: زنان چاق سن حاملگی بیشتری در زمان ختم حاملگی داشتند (۶۶/۱±۳۴/۳۸ هفته در مقابل ۴۴/۲±۶۱/۳۷، ۰۰۶/۰
p=) میزان زایمان زودرس خودبهخودی قبل از ۳۷ هفتگی به وضوح در زنان چاق کاهش یافته بود (۸/۱۶% در مقابل ۲/۳۱%، ۰۰۸/۰p=) زنان چاق نوزادانی با وزن بیشتر داشتند (۷۵/۵۹۶±۹۵/۳۳۵۴ در مقابل ۳۵/۵۵۸±۰۲۴/۳۱، ۰۰۱/۰p=) و میزان سزارین در زنان چاق بیشتر بود (۶/۶۹% در مقابل ۸/۵۲%،
۰۰۶/۰p=). وزنگیری کل دوران حاملگی ارتباط با شاخص توده بدنی (BMI) مادر قبل از حاملگی و زایمان زودرس نداشت (۹۳/۷±۴۱/۱۴ در مقابل ۹۴/۴±۷۸/۱۳، ۴/۰p=).
نتیجهگیری: در این پژوهش یک رابطه معکوس بین شاخص توده بدنی
(BMI) قبلاز حاملگی و زایمان زودرس خودبهخودی قبل از ۳۷ هفتگی وجود دارد و بررسیهای بیشتری جهت تحقیق مکانیسمهای مختلف زایمان زودرس خودبهخودی و القا شده در زنان چاق و غیر چاق ضروری است. همچنین چاقی مادر قبل از حاملگی با زایمان زودرس خودبهخودی کمتری ارتباط دارد.