اثر نوع بافر بر کیفیت و عوارض همودیالیز از مباحث مورد بحث در پزشکی میباشد. در این مطالعه تاثیر نوع بافر محلول همودیالیز، استات یا بیکربنات در کنترل فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و همچنین کفایت دیالیز بررسی شد.
روش بررسی: 26 نفر بیمار همودیالیزی مزمن در مرکز همودیالیز در دو ماه متوالی دی و بهمن 1382 بهترتیب با بافر بیکربنات و سپس استات دیالیز شدند و این افراد از نظر تاثیر نوع بافر در کنترل فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و کفایت دیالیز مقایسه گردیدند. نوع صافی و دستگاه دیالیز بهکار رفته در هر دو ماه یکسان بود.
یافتهها: هر دو نوع بافر در کاهش فشار خون سیستولیک و دیستولیک موثر بودند، ولی میزان کاهش در فشار خون سیستولیک از نظر آماری با محلول بافر استات قابل ملاحظهتر بود (04/0p=). میزان نسبت کاهش اوره بهعنوان شاخصی از کفایت همودیالیز، با هر دو نوع بافر به لحاظ آماری معنیدار بود، ولی تفاوتی در میزان نسبت کاهش اوره با مقایسه اثر نوع بافر، بهدست نیامد.
نتیجهگیری: هر دو نوع بافر استات و بیکربنات در کاهش میزان فشار خون سیستولیک و دیاستولیک بیماران همودیالیزی مزمن موثر میباشند ولی میزان کاهش در فشار خون سیستولی با بافر استات چشمگیرتر و کفایت دیالیز با هر دو روش با یکدیگر قابل قیاس بوده و تفاوت آماری بارزی ندارند.