5 نتیجه برای محتاط
قاسم محتاط،
دوره 29، شماره 4 - ( 2-1350 )
چکیده
قاسم محتاط، حسن محمدی ها،
دوره 29، شماره 6 - ( 2-1350 )
چکیده
منیزیم از نظر کمی چهارمین کاتیون ارگانیسم انسان است که به روش اسپکتروفتومر جذب اتمی مقادیر و تغییرات آن را می توان به سهولت بررسی و اندازه گیری نمود.منیزیم مورد نیاز بدن از راه مواد غذایی بویژه از سبزیجات تامین می گردد. محل جذب این عنصر در دستگاه گوارشی روده کوچک می باشد و مقدار جذب آن بر حسب میزان آن در اغذیه متفاوت است مقدار منیزیم سرم زنان ایرانی به طور متوسط 2694/0 ± 0976/2 میلی گرم درصد و در سرم مردان ایرانی 2022/0 ± 08/2 میلی گرم درصد می باشد و تعداد منیزیم اولترا فیلترابل 65 تا 85 % پلاسما است که بوسیله گلومرولها صاف شده و در لوله های ادراری مجدداً جذب می گردد. واکنشهای هورمونی در تنظیم دفع و جذب منیزیم دخالت دارد. در هیپرکلسمی مقدار منیزیم در خون کاهش یافته و در هیپوکلسمی مقدار آن افزایش پیدا می کند.دخالت منیزیم در واکنش های آنزیمی و بیوسنتز پروتئینها و اکثر پدیده های زیستی شناخته شده است لذا بررسی تغییرات آن حائز ارزش کلینیکی است.
قاسم محتاط، حسن محمدی ها،
دوره 29، شماره 7 - ( 2-1351 )
چکیده
مقدار منیزیم سرم خون نسبت به مقدار آن در بدن بسیار کم است ولی تعیین مقدار منیزیم سرم و اریتروسیت ها سریعترین و ساده ترین طریقه ایست که کمبود منیزیم را مشخص و معلوم می سازد.کمبود منیزیم سبب اختلال عصبی عضلانی همراه با حساسیت زیاد توام با تشنج است. تتانی مشخص ترین علامت کمبود منیزیم است و ممکن است با اسپاسم دردناک در پاها یا قسمت های انتهایی بدن همراه باشد. با استفاده از الکتروکاردیوگرام و اندازه گیری غلظت کلسیم و منیزیم سرم می توان تتانی حاصل از هیپومنیزیمی را تشخیص داد. هیپومنیزیمی بیشتر به علت اختلال جذب یا آسیب روده کوچک و در استفراغهای شدید و در پانکراتیت حاد و در الکلیسم ها بروز می کند همچنین در بیماران کلیوی کاهش منیزیم دیده شده است. تجویز منیزیم به بیماران اورمیک سبب اختلال در کار اعصاب حسی می شود و زمانی که منیزیم سرم به L/mEq 8.0 برسداین علائم ظاهر می شود. در آلرژیهای جلدی منیزیم گلبولی کاهش می یابد دردیابت هیپرمنیزیمی دیده می شود که قبل از درمان غلظت منیزیم سرم بالاتر از L/mEq 9.3 گزارش شده و با تجویز انسولین و مایعات زیاد مقدار آن کاهش می یابد و هر گاه در این حالت منیزیم داده نشود تتانی ایجاد می گردد. منیزیم سرم بیمارانی که با داروهای دیورتیک درمان می شوند باید مرتباً کنترل شود. افراط در شیر دادن در نزد مادران و پرفیری حاد داخلی سبب ایجاد هیپومنیزیمی همراه با کاهش الکترولیت های دیگر سرم می شود.
قاسم محتاط، حسن محمدی ها،
دوره 30، شماره 1 - ( 3-1351 )
چکیده
قاسم محتاط،
دوره 30، شماره 10 - ( 1-1352 )
چکیده
مسمومیت ناشی از فلز سرب و ترکیبات آن را پلمبیسم یا ساتورنیسم می نامند. این فلز و ترکیبات آن در محیط های مختلف موجود است و افرادی که بیشتر در معرض مسمومیت قرار می گیرند عبارتند از کارگران معادن استخراج سرب و باطری سازی و چاپخانه و مکانیکهای اتومبیل و بالاخره افرادی که در تنظیم عبور و مرور وسایل نقلیه موتوری دخالت دارند. این فلز از راههای گوارشی و تنفسی و جذب سطحی به تدریج وارد بدن می شود و در صورتی که میزان آن در صد میلی لیتر خون از سی میکرو گرم تجاوز نماید اثرات زیانبخش به صور مختلف مانند درد شکم ، آسیب های کلیوی، کم خونی، انسفالدوپاتی و در بچه ها کودنی و عقب افتادگی ظاهر می شود. ابتدا این ماده در بافتهای نرم سپس در استخوانها رسوب می کند. به کمک رادیوگرافی و علائم آزمایشگاهی می توان آستانه مسمومیت را بدون آنکه عوارض آن آشکار شده باشد تشخیص داد کنترل میزان سرب دفع شده از راه مدفوع و ادرار میزان آلودگی را معلوم می نماید. اغلب عوارض مسمومیت برگشت پذیر می باشد. در آزمایشگاه بیولوشیمی میزان سرب ادرار کارگرانی که به اقتضای شغلی با این فلز اشتغال داشته اند اندازه گیری شده و از لحاظ نتیجه آماری میزان آلودگی در این عده به حد مسمومیت نرسیده ولی در عده ای در حد مسمومیت بوده است.