خدیجه شمشاد، محمدعلی عشاقی، محمدرضا یعقوبی ارشادی، حسن وطن دوست، محمدرضا عبائی، کامران اکبرزاده، زکیه تلمادرهای، جواد رفیع نژاد، پوپک درخشنده پیکر،
دوره 65، شماره 1 - ( 12-1386 )
چکیده
مالاریا هنوز در جنوب و جنوب شرقی ایران بهعنوان یکی از مسایل مهم بهداشتی محسوب میشود. در سالهای اخیر تعداد 30-10 هزار مورد مالاریا در کشور گزارش شده است. یکی از ناقلین اصلی مالاریا در ایران آنوفل سوپرپیکتوس (Anopheles superpictus) میباشد که در تمام فلات مرکزی ایران، مناطق کوهستانی دامنههای سلسله جبال البرز و زاگرس و نیز با وفور کم در کنارههای دریای خزر و خلیج فارس یافت میشود. تا بهحال اختلافات مرفولوژیک در لارو و بالغ و نیز در قدرت انتقال بیماری مالاریا بین جمعیتهای مختلف آن در ایران گزارش شده است.
روش بررسی: بهمنظور بررسی تنوع ژنتیکی جمعیتهای مختلف آنوفل سوپرپیکتوس متعلق به استانهای سیستان و بلوچستان، اردبیل و لرستان ایران، تنوع اسیدهای نوکلئیک بخش سیتوکروم اکسیداز شماره 1و2 COI-COII)) بهطول bp 1512 بهروش PCR-RFLP و همچنین توالی 708 باز از ژن COI مولکول میتوکندری (mtDNA) نمونهها مورد مطالعه قرار گرفتند.
یافتهها: اختلافات بسیار زیادی در توالی ژنهای مورد مطالعه بین جمعیتهای مختلف آنوفل سوپرپیکتوس وجود دارد. میزان کل تنوع ژنتیکی در bp 708 از ژن COI برای جمعیتهای مختلف آنوفل سوپرپیکتوس معادل 3/12% و بین جمعیتهای بلوچستان 5-2 درصد میباشد. در مجموع چهار هاپلوتایپ که سه عدد مربوط به بلوچستان و یک عدد مربوط به بقیه مناطق کشور میباشد در بین جمعیتهای مختلف آنوفل سوپرپیکتوس مشاهده شد.
نتیجهگیری: وجود هاپلوتایپهای ژنتیکی در این آنوفل برای اولین بار در دنیا گزارش میشود و به احتمال زیاد این گونه دارای سیبلینگهای متعدد و از گونههای کمپلکس میباشد. برای نتیجهگیری قطعی و تعیین ارتباط هاپلوتایپهای فوق با انتقال مالاریا در مناطق تحت اشغال آنها مطالعات بیشتری لازم است.