جستجو در مقالات منتشر شده


36 نتیجه برای مرتضوی

حسن مرتضوی،
دوره 4، شماره 10 - ( 6-1326 )
چکیده


حکیمیان، مبصری، مرتضوی،
دوره 14، شماره 9 - ( 1-1336 )
چکیده


مروستی، مرتضوی،
دوره 17، شماره 7 - ( 1-1339 )
چکیده


عبدالله مرتضوی، عبدالله علیخانی،
دوره 24، شماره 8 - ( 1-1346 )
چکیده


محمد کوثر، جواد مرتضوی،
دوره 25، شماره 5 - ( 2-1346 )
چکیده


پزشکمر، معتمد، مرتضوی، برال،
دوره 25، شماره 9 - ( 1-1347 )
چکیده

آکرونوزیس یا آلکاپتون اوری یک بیماری است مادرزادی و نادر که از اختلال متابولیسم در بعضی از اسیدهای آمینه و کاتابولیسم ناکامل آنها با مرحله Acide homogentisique حاصل می شود. بیماری از بدو تولد وجود داشته و امتحانات آزمایشگاهی او مثبت می باشد. اکرونوز در پوست و اسکلروتیک و بخصوص غضروفها رسوب نموده تولید پیگمانتاسیون پوست و اسکلروتیک و ایجاد درد و ناراحتی و همچنین سبب تغییرات مفصلی می گردد و تظاهرات مفصلی معمولاً در سن 50-60 سالگی ظاهر می شود. سیفوز سرویکودور سال شدید شده و ناحیه کمر پهن می شود.اسکلروز و ابورناسیون در سطوح جسم مهره ها پیدا می شود. کالسیفیکاسیون در نوکلئوس پولپوزوس Nucleus Pulposus و آنولوس فیبروزوز Annulus fibrosus ظاهر می شود.فاصله مفصلی نقصان یافته بطوریکه قد بیمار محسوساً کوتاه می گردد . تغییرات ناشی از آتروفی و هیپرتروفی در استخوانها مشهود است. کیستهای استخوانی و استئوفیت در زوایای سطوح مفصلی دیده می شود.پیشاب بعلت وجود ترکیب از ته آلکاپتون رنگ قرمز مایل به قهوه ای داشته و با آمونیاک ترکیب شده پر رنگ می شود و یا در مقابل نور آفتاب سیاه می گردد.تشخیص افتراقی بیماری با آرتریت روماتوئید و نقرس و سل ستون فقرات و بیماری Raynaud مطرح می شود که تمایل بیشتر عارضه بسر تا سر ستون فقرات و تغییرات دیسک ها و آزمایش خون و پیشاب مشخص آن است.


محمدرضا غفوری، رضا مرتضوی، ملیحه سماک،
دوره 35، شماره 7 - ( 1-1357 )
چکیده

از آنجا که استفاده از شبکه لوله کشی آب تصفیه شده در جنوب تهران توسعه کلی پیدا نکرده وهنوز اغلب مؤسسات و کارخانجات مختلف این منطقه از آب چاه ها به منظور شرب بهره برداری می کنند، از این نظر در این نوشته سعی شده است که کلیات زمین شناسی منطقه جنوب تهران مورد بررسی قرار گرفته و مطالعه ای در فصول مختلف در زمینه فیزیکی، شیمیایی و باکتریولوژی بیست حلقه چاه که اطراف دو جاده آرامگاه و سپهبد رزم آرا قرار گرفته اند انجام گیرد.از نظر زمین شناسی جنوب تهران مخروط افکنه بزرگی است که اندازه رسوبات آن به ترتیب از شمال به جنوب ریزتر می گردد. زمینهای منطقه مورد مطالعه از آبرفتهای جدید دوران چهارم تشکیل شده اند. این آبرفتها که از فرسایش ارتفاعات مشرف به دشت حاصل شده بوسیله رودخانه های دائمی و سیلابی حمل و تشکیل سفره آبهایی را نموده که عامل اصلی جمع آوری آبهای سطحی و خارجی در زمین های این مناطق می باشد و شرایط مناسبی برا استخراج و استفاده از آبهای زیرزمینی این نقاط حاصل کرده اند.تجزیه شیمیایی این آبها نشان می دهد که اکثر آنها از دسته آبهای کلروره و سولفاته سدیک و کلسیک با PH خنثی متمایل به اسید و باقیمانده خشک زیاد بوده ، ضمناً دارای مقدار زیادی آمونیاک ، نیترات و کلروره می باشند. وجود ترکیبات اخیر در آب با آلودگی سفره آب زیرزمینی در رابطه می باشد مخصوصاً آزمایشهای باکتریولوژیکی نیز این امر را تایید می نماید.آزمایش میکروبشناسی نمونه ها نشان می دهد که آب غالب چاههای این منطقه به علت کلی فرمهای مختلف و میکروبهای استرپتوکوکوس فکالیکس و بی هوازی های اسپوردار ( کلستریدیوم پرفرنژنس) آلوده می باشند.با توجه به مطالب فوق نتیجه می شود که آب چاههای مورد مطالعه ( به جز معدودی از آنها) غالباً از نظر ترکیب شیمیایی به علت بالا بودن سنگینی و باقیمانده خشک نمونه ها از حد مجاز استاندارد آبهای خوراکی و نیز به سبب آلودگی میکروبی آنها قابلیت شرب ندارند وهمانطور که در بالا اشاره شد نظر به اینکه مصرف از شبکه لوله کشی آب در جنوب تهران توسعه کلی پیدا نکرده و نیاز مبرمی به آب آشامیدنی مشاهده می شود این مسئله باید مورد توجه قرار گیرد.


محمدرضا غفوری، رضا مرتضوی، میترا صنعتی،
دوره 36، شماره 8 - ( 2-1359 )
چکیده

دریای خزر که در طول 992 کیلومتر در شمال ایران قرار گرفته است در گذشته فقط به منظور ماهیگیری اهالی مورد استفاده بوده و یا بمنظور ارتباطات از آن استفاده می شده است امروزه با توجه به جنبه های توریستی که پیدا کرده است اهالی دیگر شهرهای کشور به آن رو آورده و مورد استفاده عده بیشماری در تابستان می باشد.از آنجا که استفاده از آب و هوای ساحل دریا بدون روش صحیح برای برخی از افراد حتی می تواند زیان بار نیز باشد ولی استفاده علمی آن در جهت بهداشت و درمان بسیار سودمند است، لذا بررسی حاضر را به شناخت آب دریا و استفاده درمانی از آن اختصاص داده ایم.آزمایشهای فیزیکی و شیمیائی انجام شده بر روی نمونه آبهای نقاط مختلف ساحل دریا نشان می دهد که بطور کلی آب دریای شمال از دسته آبهای کلروره سدیک با ترکیبی نسبتاً ثابت در طول سال و نقاط مختلف می باشد.بررسی های میکرب شناسی در نقاط مختلف نیز نشان دهنده آلوده بودن آب دریا به فاضلابهای خانگی، صنعتی ، کشاورزی می باشد که میزان آن در رابطه با عوامل آلوده کننده منطقه می باشد.استفاده درمانی از آب و هوای دریای خزر یا تالاسوتراپی را در درمان بیماریهای عصبی، رماتیسمی، دستگاه تنفسی، دستگاه گوارشی، بیماریهای زنانه، دستگاه حرکتی میتوان به کار گرفت و نتایج مطلوبی بدست آورد. البته برای بهره مند شدن بیشتر از آب دریا بایستی مسائل بهداشتی و آلودگی آب دریای خزر را که متاسفانه در حال حاضر بسبب وارد شدن آلودگی های مختلف محیطی در آن حاصل شده است را از نظر دور نداشت.با توجه به مطالعات انجام شده و نتایج حاصله و وضع جغرافیائی دریای خزر پیشنهاد می شود که سازمانهای مسئول ضمن مطالعه تکمیلی بدنبال این بررسی مقدماتی طرحهای اجرائی برای استفاده بهداشتی درمانی آب دریای خزر در مراکز درمانی در ساحل دریا را تهیه و به کمک متخصصین امر مانند مهندسین ساختمان، آبشناس، هیدروتراپ، طبیب و غیره به مرحله اجرا در آورند تا از این طریق همانطور که در چنین مراکزی در کشورهای اروپائی و امریکا در حال حاضر سالانه هزاران نفر دوره هایی را می گذرانند ضمن درمان بیماران از نظر اقتصادی نیز کمک فراوانی به ایجاد کار و فعالیت در نقاط مختلف شمال بعمل آید.


محمد شریعت پناهی، رضا مرتضوی،
دوره 36، شماره 9 - ( 2-1359 )
چکیده

به علت شیوع برخی از بیماریها از قبیل ناراحتیهای دستگاه گوارش گواتر و فساد دندان در منطقه لواسانات واقع در شمال تهران بر آن شدیم که از 20 نمونه آبهای خوراکی منطقه آزمایشهای فیزیکی و شیمیائی و میکربی بعمل آورده و نتایج حاصل را مورد مطالعه قرار دهیم.نتایج حاصل از آزمایشهای فیزیکی و شیمیائی نمونه آبها در فصول مختلف نشان می دهد که ترکیب شیمیائی آبهای منطقه جزو دسته آبهای بیکربناته کلسیک بوده که باقیمانده خشک و سنگینی آنها در حد استاندارد بین المللی آبهای خوراکی می باشد ولی میزان یدوفلوئور نمونه ها بسیار ناچیز بوده که علت کمبود دو عنصر اخیر با در نظر گرفتن سایر عوامل می تواند علل در پیدایش گواتر و فساد دندان در منطقه باشد.نتایج حاصل از آزمایش میکربی نشان می دهد که نمونه آب غالب نقاط بعلت وجود میکروبهای دستگاه گوارش که توسط فاضلاب وارد آب شده اند آلوده بوده و قابل شرب نمی باشند و می توان شیوع اسهال و سایر بیماریهای گوارش رایج در منطقه را با آلودگی میکروبی آبها در ارتباط دانست. بنابراین پیشنهاد می شود که آب چشمه ها و قنوات منطقه لواسانات را قبل از مصرف در منبعی هدایت و پس از استریل (توسط کلرو یا ترکیبات دیگر) در شبکه لوله کشی توزیع نمود.


محمد شریعت پناهی، رضا مرتضوی،
دوره 37، شماره 1 - ( 1-1360 )
چکیده

این بررسی روی 12 نمونه از آبهای خوراکی منطقه " رودبار قصران" واقع در شمال شرق تهران در چهار فصل سال انجام گرفته است که بطور خلاصه نتایج حاصل از بررسی آزمایشهای فیزیکی و شیمیائی نمونه آب ها نشان می دهد که سنگینی ، باقیمانده خشک ، هدایت الکتریکی ، میزان کاتیون ها و آنیون ها در حد قابل قبول استاندارد بین المللی آبهای خوراکی می باشد ولی میزان ید و فلوئور که از نظر بهداشتی قابل توجه است در نمونه ها بسیار ناچیز بوده و کمبود دو عنصر اخیر با در نظر گرفتن سایر فاکتورها می تواند عللی در پیدایش گواتر و فساد دندان در منطقه باشد.بررسی نتایج آزمایش های میکربی نشان می دهد که نمونه آب غالب نقاط مورد مطالعه بعلت وجود میکربهای دستگاه گوارش انسان و سایر پستانداران که توسط فاضلاب و رودخانه های اطراف وارد آبهای خوراکی منطقه شده اند آلوده بوده و می توان شیوع بیماریهای دستگاه گوارش مخصوصاً اسهال را در منطقه با آلودگی میکربی آبها در ارتباط دانست.بنابراین پیشنهاد می شود که قبل از بهره بردار مستقیم از آب چشمه و قنات، آنها را به مخزنی هدایت نموده و پس از کلریناسیون در شبکه لوله کشی توزیع نمود و در صورت امکان میزان فلوئور را نیز به حد قابل قبول استاندارد آبهای خوراکی (lp.p.m.) رسانید و برای پیشگیری از گواتر نیز از نمک یده استفاده نمود.


بهادر اعلمی هرندی، سید محمد جواد مرتضوی،
دوره 55، شماره 3 - ( 2-1376 )
چکیده

از میان 880 پای مورد مطالعه در کودکان 7 تا 14 ساله، 6/9% دچار کف پای صاف متوسط و شدید بودند. 53/8% از کل مبتلایان به کف پای صاف دارای علامت بوده اند که با توجه به شیوع عدئم در 40/1% از افراد معمولی، در گروه کمی از مبتلایان به کف پای صاف، علائم ناشی از کف پای صاف است. میزان شیوع علائم با شدت صاف بودن کف پا متناسب است، به طوری که در موارد شدید 88/9% و در موارد متوسط 69/6% و در موارد خفیف 40/7% این کودکان دارای علامت بودند. میزان سائیدگی و فرسودگی کفش در مبتلایان به کف پای صاف کمی بیشتر از افراد معمولی بود. در این مقاله ضمن بحث کلی در مورد کف پای صاف، به بررسی شیوع و سایر مسائل اپیدمیولوژیک آن در ایران، که برای اولین بار انجام شده است، پرداخته ایم.


پروین منصوری، محمدرضا مرتضوی،
دوره 56، شماره 2 - ( 2-1377 )
چکیده

گریزئوفولوین خوراکی، سالهاست که بعنوان یک داروی ضدقارچ موثر در بسیاری از بیماریهای قارچی بکار می رود. در این مطالعه، برای نخستین بار در ایران، اثرات درمانی گریزئوفولوین موضعی در تینه آ ورسیکالر بررسی و با کلوتریمازول موضعی و دارونما مقایسه گردید. از مجموع 105 بیمار، 39 نفر محلول گریزئوفولوین یک درصد، 36 بیمار محلول کلوتریمازول یک درصد و 30 بیمار محلول دارونما (ماده حامل در محلول گریزئوفولوین) را دریافت نمودند. نتایج درمانی پس از دو هفته استعمال موضعی بدین ترتیب جمع بندی شد: 17/9 درصد بیماران دریافت کننده گریزئوفولوین، 38/9 درصد بیماران مصرف کننده کلوتریمازول و 13/3 درصد بیماران دریافت کننده دارونما، کاملا درمان شدند. این تحقیق نشان می دهد که گریزئوفولوین موضعی، در یک حلال مناسب، می تواند اثرات ضدقارچ خود را اعمال نماید.


زهرا صفایی نراقی، محمدرضا مرتضوی، عباس امید،
دوره 58، شماره 2 - ( 2-1379 )
چکیده

کارسینوم سلول سنگفرشی یکی از تومورهای بدخیم پوست از منشا سلولهای کراتینوسیت اپیدرم است که اغلب نقاط نواحی در معرض نور آفتاب پوست را گرفتار می کند. با هدف شناخت بهتر ویژگی های دموگرافیک و آسیب شناختی این بیماری، پرونده های آسیب شناسی 395 بیمار مبتلا به کارسینوم سلول سنگفرشی پوست و لب مورد بررسی قرار گرفت و اطلاعات دموگرافیک بیماران و خصوصیات آسیب شناختی ضایعه استخراج گردید. اکثر بیماران در هنگام ابتلا به کارسینوم سلول سنگفرشی بیش از 40 سال سن داشتند (83%). به ترتیب 74/4% و 75/8% مبتلایان کارسینوم سلول سنگفرشی پوست و لب تحتانی را مردان تشکیل می دادند، ولی در لب فوقانی فراوانی هر دو جنس برابر بود. تعداد بیماران مراجعه کننده از استانهای غربی و شمال غربی کشور از سایر استانها بیشتر بود. نور آفتاب یکی از مهمترین عوامل زمینه ساز در بیماران بود. درجه هیستولوژیک تومور در اکثر بیماران (53% و 58/8%) درجه یک تشخیص داده شد. این نکته نشان می دهد که اکثر بیماران مراجعه زود هنگام داشته و تشخیص بیماری توسط متخصص پوست و پاتولوژیست به موقع گذاشته می شود.


حسین مرتضوی، زهرا اسدی کنی،
دوره 60، شماره 1 - ( 1-1381 )
چکیده

بیمار معرفی شده، خانمی 25 ساله و متاهل است که سابقه 5 ساله هیپرکراتوز و تیره شدن نیپل و آرئول دو طرفه پستان را دارد. هیپرکراتوز نیپل و آرئول یک مورد خوش خیم و نادر است که می تواند به صورت یک طرفه یا دو طرفه در هر دو جنس تظاهر کند. حداقل سه نوع از هیپرکراتوز نیپل و آرئول را شرح داده اند:
نوع اول: موردی از گسترش نووس اپیدرمال
نوع دوم: همراهی با آکانتوز نیگریکانس یا ایکتیوز
نوع سوم: ایدیوپاتیک یا نووئید
بیمار ما مبتلا به نوع دوم یعنی هیپرکراتوز نیپل و آرئول همراه با آکانتوزنیگریکانس بود.


محمود فرزان، سیدمحمد جواد مرتضوی، نادر طوسی،
دوره 60، شماره 2 - ( 2-1381 )
چکیده

مقدمه: استئوئید استئوما یکی از تومورهای خوش خیم استخوانی می باشد. با توجه به نادر بودن این تومور در دست، اغلب مورد تشخیص این عارضه مشکل بوده و با تاخیر صورت می گیرد.

مواد و روشها: در عرض ده سال از سال 1369 تا 1378، ده بیمار مبتلا به استئوئید استئوما دست یا مچ دست در بخش ارتوپدی بیمارستان امام تحت درمان قرار گرفتند.

یافته ها: سن متوسط این بیماران در زمان تشخیص 22/9 سال بود (از 14 تا 33 سال). پنج ضایعه در فالنکس پروگزیمال انگشتان، یک ضایعه در فالنکس میانی انگشتان، یک ضایعه در فالنکس دیستال انگشت، یک مورد در استخوان همیت، یک مورد در استخوان لونیت، و یک مورد در استخوان کاپیتیت قرار داشت. زمان متوسط از شروع علائم تا درمان موفق بیماری به طور متوسط 20 ماه بود (4 تا 60 ماه). سه بیمار قبل از مراجعه به مرکز ما تحت عمل جراحی ناموفق قرار گرفته بودند که علت عدم توفیق در همه آنها تشخیص غیر صحیح بود. همه بیماران تحت پیگیری قرار گرفتند که به طور متوسط زمان پیگیری 4/6 سال بود (از 6 ماه تا 9 سال). در هیچکدام از بیماران علائم عود یا عدم پاسخ به درمان جراحی مشاهده نشد. تنها در یک مورد از بیماران مبتلا به استئوئید استئومای انگشت که تشخیص و درمان با تاخیر زیاد (60 ماه) بعد از شروع علائم انجام شد محدودیت حرکتی مفصل PIP مجاور ضایعه باقی ماند.

نتیجه گیری و توصیه ها: برای تشخیص به موقع و درمان مناسب استئوئید استئوما در دست، باید به فکر این عارضه و تظاهرات غیر معمول آن در مقایسه با استئوئید استئوما در سایر نقاط اسکلت بود. تشخیص صحیح و برنامه ریزی دقیق قبل از عمل، مهمترین عوامل در موفقیت درمان جراحی این عارضه هستند.


عباس مدنی، نعمت الله عطائی، سیدطاهر اصفهانی، فخرالسادات مرتضوی، پروین محسنی،
دوره 60، شماره 2 - ( 2-1381 )
چکیده

مقدمه: سیکلوسپورین A از داروهایی است که امروزه از آن به طور رایج در درمان کودکان مبتلا به سندرم نفروتیک وابسته به استروئید و یا مقاوم استفاده می شود. براساس گزارشات ارائه شده تاثیر این دارو در القا رمیسیون در بیماران مبتلا به نفروز وابسته به استروئید 100%-70 و در کودکان مبتلا به سندرم نفروتیک مقاوم 100%-0 می باشد. این مطالعه بمنظور ارزیابی اثر درمان طولانی مدت (CsA) در کودکان مبتلا به نفروز مقاوم و وابسته به استروئید انجام گرفت.

مواد و روشها: در این بررسی اثر طولانی مدت سیکلوسپورین A در 91 کودک ایرانی در محدوده سنی 3 ماه تا 11 سال (54 بیمار مبتلا به سندرم نفروتیک مقاوم و 37 کودک مبتلا به نفروز وابسته به استروئید) از سال 1363 لغایت 1378 مورد ارزیابی قرار گرفت. در 80 مورد از 91 کودک مورد مطالعه قبل از شروع CsA بیوپسی کلیه بعمل آمد و در 11 بیمار دیگر بدلیل عدم رضایت والدین انجام بیوپسی میسر نشد. عدم مشاهده رمیسیون پس از گذشت 3 الی 6 ماه از دریافت (CsA)، ملاک قطع درمان در بیماران بود.

یافته ها: همه بیماران تحت درمان با (CsA) روزانه و پردنیزولون با دوز پایین و بصورت یک روز در میان قرار گرفتند. مصرف (CsA) در 25 مورد (46/2%) از 54 بیمار مبتلا به RNS و 27 مورد (73%) از 37 کودک مبتلا SDNS منجر به رمیسیون بیماری گردید (P<0.02). پاسخ به درمان در 23 مرد (72%) از 32 بیمار مبتلا به MCD) Minimal Change Disease) مثبت بود در حالیکه جواب به (CsA) تنها در 4 مورد (22%) از 18 بیمار مبتلا به FSGS مشاهده شد (P<0.005) و 24 مورد (48%) از 50 بیمار پاسخ دهنده به (CsA) طی 12-1 ماه پس از قطع دارو دچار عود شدند. فاصله زمانی بین شروع سندرم نفروتیک و تجویز (CsA) و نیز جنسیت بیماران تاثیری در نتیجه درمان نداشت. عوارض ناشی از مصرف (CsA) در 25 مورد (27/4%) از بیماران مشاهده شد. در هیچ یک از کودکان مبتلا به سندرم نفروتیک مقاوم و یا سندرم نفروتیک وابسته به استروئید، سطح ترانس آمینازهای سرم افزایش پیدا نکرد. در 8 مورد (8/7%) هیرسوتیسم، در 7 مورد (7/6%) هیپرتانسیون، در 7 مورد (7/6%) هیپرپلازی لثه، در 2 مورد (2/2%) توکسیسیته نورولوژیک و در 1 مورد (1%) افزایش کراتی نین سرم مشاهده شد.

نتیجه گیری و توصیه ها: سیکلوسپورین A می تواند در القا رمیسیون کامل در بخش قابل توجهی از بیماران مبتلا به سندرم نفروتیک مقاوم و وابسته به استروئید موثر باشد. این تاثیر در بیماران مبتلا به نفروز وابسته به پردنیزولون به طور بارزی (معنی دار) بیشتر از کودکان مبتلا به سندرم نفروتیک از نوع مقاوم می باشد. با توجه به یافته های فوق به نظر می رسد استفاده از (CsA) برای القا رمیسیون در بیماران مبتلا به نفروز مقاوم و یا وابسته به استروئید کمک کننده باشد.


محمود فرزان، مهدی اسلامی، مرتضوی،
دوره 62، شماره 4 - ( 4-1383 )
چکیده

مقدمه: سین داکتیلی (Syndactyly) یا انگشتان پرده دار (Webbed fingers) بهمراه پلی داکتیلی از شایعترین آنومالی های مادرزادی است، با وجود تاریخچه نسبتا طولانی ترمیم جراحی سین داکتیلی، هنوز هم درمان ترمیمی سین داکتیلی دشواری های خاص خود را دارد.

مواد و روش ها: با هدف بررسی نتایج درمان جراحی سین داکتیلی دست در طی یک دوره ده ساله، 77 بیمار (40 پسر و 37 دختر) مبتلا به سین داکتیلی (میانگین سنی 4.3±5.8 سال بهنگام عمل) را که با متدهای استاندارد جراحی در بیمارستان امام خمینی (ره) تحت درمان ترمیمی قرار گرفته اند، از حیث نتایج زیبایی، حس و عملکرد و میزان بروز عوارض با انجام پیگیری های پس از عمل مطالعه کرده ایم.

یافته ها: در 71 مورد (92.2%) سین داکتیلی از نوع ساده یا Simple بود درحالیکه در 2 مورد (2.6%) و 4 مورد (5.2%) بترتیب سین داکتیلی از نوع Complex و Mixed بود. در 45 بیمار (58.4%) ترمیم بدون استفاده از گرافت پوستی انجام شده بود. نتیجه اعمال جراحی با انجام پیگیری های پس از عمل (با میانگین 2.1±4.6 سال) در 81.8% خوب، در 13% متوسط و تنها در 5.2% ضعیف بود. از حیث عوارض، بیشترین فراوانی مربوط به Web migration بود (9.1%) و بدنبال آن Scar contracture با (7.8%)، عفونت (5.2%)، نکروز (3.9%) و در دو مورد (2.6%) هم آنگولار دفرمیتی دیده شد.

نتیجه گیری و توصیه ها: ما در این مطالعه نشان دادیم که انجام روش های جراحی ترمیمی جهت ترمیم سین داکتیلی طی ده سال اخیر در بیمارستان امام خمینی (ره) و با استفاده از تکنیک های جراحی مرسوم صورت پذیرفته، نتایج خوبی را بهمراه داشته است.


محمدجواد مرتضوی، مهدی مقتدایی،  محمود معتمدی، محمود فرزان،
دوره 63، شماره 4 - ( 4-1384 )
چکیده

مقدمه: تومور سلول ژانت (GCT) یک تومور ناشایع استخوانی است که جزو تومورهای خوش خیم استخوان طبقه بندی می شود. درمان آن در گذشته بر اساس کورتاژ و یا کورتاژ با پیوند استخوان بوده است ولی به علت عود موضعی بالا، محققان بدنبال راههای دیگری می باشند. بر این اساس، هدف از این مطالعه ،بررسی نتیجه درمان تومور سلول ژانت از ترکیب سه روش متداول یعنی به روش کورتاژ، کرایوسرجری و سیمان‌گذاری است.
مواد و روشها: مطالعه حاضر به صورت یک مطالعه طولی قبل و بعد بر روی بیماران مبتلا به تومور سلول ژانت (GCT) استخوانهای بلند انجام گرفت. در این مطالعه تنها بیمارانی وارد شدند که ضایعه بر روی اندامهای فوقانی یا تحتانی آنها بود. برای برداشتن GCT در بیماران از دو روش کرایوسرجری و پر کردن حفره ایجاد شده ناشی از power burrکشیدن تومور توسط سیمان(PMMA) استفاده گردید. بیماران پس از انجام عمل تا سه سال بصورت معاینه بالینی و رادیوگرافی از حیث عود یا عوارض عمل تحت پیگیری قرار گرفتند.
یافته‌‌ها: در مجموع 20 بیمار با GCT اندامها تحت عمل جراحی ترکیبی قرار گرفتند. بیماران را 13 نفر زن و 7 نفر مرد با میانگین سنی برابر با 2/29 سال تشکیل می‌دادند. از مجموع 20 مورد GCT اندامها، به ترتیب پروگزیمال تیبیا و دیستال فمور در مجموع 13 مورد آن را تشکیل می دادند. تنها یک مورد تومور ثانویه (بدنبال عود) بود و مابقی موارد GCT همگی اولیه بودند. متوسط پیگیری بیماران 8/19 ±0/34 ماه بود که در این مدت تنها در یک بیمار عود مشاهده شد. در یک بیمار نیز کسیت آنوریسمال استخوان ثانویه مشاهده شد. در طی 60 ماه (با حدود اطمینان 95% معادل 61-59 ماه)، 95% بیماران عود نداشته بودند.
نتیجه گیری و توصیه ها: این مطالعه نشان داد که درمان ترکیبی کرایوسرجری، power burr و سیمان‌گذاری در درمان موارد GCT استخوانهای بلند می تواند میزان عود کمتری را در مقایسه با درمانهای جداگانه داشته باشد. بهرحال بدلیل تعداد کم نمونه، امکان ارزیابی تاثیر فاکتورهای متعدد بر پیامد تکنیک جراحی امکان پذیر نبود و برای این امر مستلزم انجام مطالعات تکمیلی می‌باشد.


محمود فرزان، سید محمد جواد مرتضوی، رامین اسپندار،
دوره 64، شماره 2 - ( 2-1385 )
چکیده

زمینه و هدف: استئوبلاستوم یکی از نادرترین تومورهای اولیه استخوان می باشد. اگرچه درگیری استخوان‌های کوچک دست و پا برابر آمارهای موجود سومین محل از نظر شیوع برای این تومور می‌باشد. گزارشات موجود در مقالات انگلیسی زبان در خصوص درگیری دست توسط این تومور بسیار نادر و کم می باشد.
روش بررسی: علائم بالینی مبتلایان به استئوبلاستوم غیراختصاصی می‌باشد، دردهای شدید شبانه که با مصرف داروها حاوی سالیسیلات بهبود یابند در این بیماران کمتر گزارش شده و دردهای این بیماران غالباً دائمی و نامشخص می‌باشند و عمدتاً بیمار قادر به لوکالیزاسیون دقیق محل درد نمی‌باشد و غالباً این بیماران از ماهها قبل از مراجعات پزشکی از درد شکایت داشته‌اند و لذا سیر بالینی طولانی مدتی دارند. تورم در استئوبلاستوم دست یافته ثابتی می‌باشد بطوریکه در تمام بیماران ما دیده شده و وجود داشته است. علائم رادیوگرافیک در درگیری دست توسط استئوبلاستوم تشخیصی نمی‌باشند و لذا قبل از عمل جراحی و پاسخ نسجی نمونه گرفته شده در حین جراحی، تشخیص نوع تومور بر مبنای یافته‌های رادیوگرافیک و بالینی بسیار مشکل است بطوریکه در تمام بیماران ما، استئوبلاستوما به عنوان اولین تشخیص قبل از عمل جراحی مطرح نبوده است.
یافته‌ها: از نظر آسیب شناسی، استئوبلاستوم شامل یک استرومای بافت همبندی همراه با عروق فراوان می‌باشد که در آن نسوج استئوئیدی و استخوانی اولیه woven به طور فعال دیده می‌شوند. درمان به مرحله (stage) بیماری و محل آن بستگی دارد. در مراحل 1 و 2 بیماری کورتاژ و گرافت استخوانی کافی است. در حالیکه در مرحله 3 بیماری برای جلوگیری از عود بیماری برداشتن وسیع ضایعه ( wide resection ) الزامی است.
نتیجه‌گیری: مهمترین تشخیص افتراقی این تومور بخصوص در دست استئوسارکوم می‌باشد که در صورت خطای تشخیصی می‌تواند منجر به انجام اعمال جراحی نامناسب در بیمار گردد.


محمد حسن کاسب، محمد رضا محرمی، سید محمد جواد مرتضوی،
دوره 65، شماره 1 - ( 12-1386 )
چکیده

شکستگی استخوانهای ران و ساق از شکستگی‌های شایع می‌باشند که ممکن است با آسیب همزمان زانو همراه باشد. هدف از این مطالعه بررسی شیوع آسیب‌های لیگامانی در شکستگی‌های ران و ساق و نیز تاکید بر اهمیت معاینه زانو بعد از عمل جراحی ثابت کردن شکستگی در تشخیص زود‌رس این آسیب‌ها است.
روش بررسی: این مطالعه به‌صورت آینده‌نگر بر روی 470 بیمار مبتلا به شکستگی ران و ساق که در سالهای 84-1383 در بخش ارتوپدی بیمارستان امام عمل شده‌اند انجام شده است.
یافته‌ها: 470 بیمار مطالعه شده‌اند که 266 نفر شکستگی ساق و 204 نفر شکستگی ران داشتند، 409 بیمار مرد و 61 بیمار، زن بودند. میانگین سنی در بیماران مبتلا به شکستگی ساق 5/34 سال و در شکستگی ران 3/44 سال بوده است. 66% شکستگی‌ها ناشی از تصادف، 18% به‌علت ضربه‌های شغلی و 8% ناشی از سقوط از ارتفاع بوده است. به‌طور کلی در شکستگی ساق میزان پارگی ACL 85/6%، PCL 56/2%، MCL 95/21% و پارگی LCL 63/14% و در شکستگی ران پارگی ACL6%، PCL3%، MCL 14% و LCL 8% بوده است.
نتیجه‌گیری: آسیبهای لیگامانی به‌دنبال شکستگیهای ران و ساق شایع هستند. تشخیص زودرس و پیگیری این آسیب‌ها با معاینه بالینی پس از ثابت کردن شکستگی در کاهش عوارض ناشی از آن مثل ناپایداری، کاهش دامنه حرکتی و تخریب مفصل بسیار موثر خواهد بود.



صفحه 1 از 2    
اولین
قبلی
1
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 , Tehran University of Medical Sciences, CC BY-NC 4.0

Designed & Developed by : Yektaweb