عفونتهای دستگاه ادراری (UTI) بیماری شایعی است که میتواند به بیماریهای پیشرفته دیگر منجر شود. در این مطالعه ضمن تعیین شیوع عوامل باکتریایی و آنتیبیوگرام آنها سعی شد تا ارتباط پارامترهای آنالیز با نتیجه کشت ادرار مقایسه و ارزش کیفی هر کدام تعیین گردد.
روش بررسی: 1509 نمونه ادرار (1195 زن و 314 مرد) بر روی محیطهای اختصاصی EMB) و آگار خوندار) کشت و سپس گونههای جدا شده مورد آنتیبیوگرام قرار گرفت. همزمان، نمونه ادرار جهت آنالیز کامل اقدام و دادهها با استفاده از SPSS تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: جمعاً 986 نمونه (3/65%) دارای کشت مثبت بودند. 2/17% مرد و 8/82% زن بودند. دهگونه باکتریایی و مخمر جدا شد که اشرشیاکلی یوروپاتیک با 591 نفر (6/58%) و بعد از آن بهترتیب آنتروباکتر 115 مورد (4/11%)، کلبسیلا پنومونیه با 88 مورد (8/8%) و استافیلوکوک کوآگولاز منفی 57 مورد (7/5%) بیشترین فراوانی را بهخود اختصاص دادند. ارتباط بین وجود لکوسیت و هماسی، نیتریت، کریستال، و پروتئین در آنالیز ادرار با نتیجه کشت مثبت معنیدار بود. نتایج آنتیبیوگرام نشان داد که آمیکاسین حساسترین و آمپیسیلین مقاومترین آنتیبیوتیک برای باکتریهای گرم منفی بوده است.
نتیجهگیری: اگرچه بین بعضی از پارامترهای آنالیز ادرار و باکتری اوری ارتباط وجود دارد اما علائم بالینی و حضور لکوسیت در ادرار بهتنهایی وجود عفونت را تائید نمیکند لذا جهت درمان مناسب لازم است همراه با آنالیز ادرار، کشت و آنتیبیوگرام صورت پذیرد.