محمدرضا شجاع، منیژه مهدوی، مسعود رضا معنویت، محمدرضا بشارتی،
دوره 64، شماره 11 - ( 7-1385 )
چکیده
دیابت شایعترین بیماری سیستمیک و غدد درونریز انسان و رتینوپاتی دیابتی یکی از شایعترین عوارض این بیماری است. علت این عارضه هنوز ناشناخته است ولی تغییرات لیپیدهای سرم بهعنوان یکی از علل احتمالی در ایجاد و یا پیشرفت آن مطرح گردیده است. هدف این مطالعه بررسی وضعیت لیپیدهای سرم در درجات مختلف رتینوپاتی میباشد.
روش بررسی: این مطالعه مشاهدهای بهصورت توصیفی- تحلیلی و به روش Cross-Sectional برروی 37 بیمار دیابتی نوع І و 157 بیمار دیابتی نوع ІІ انجام پذیرفت. روش نمونهگیری برای دیابت نوع ІІ تصادفی ساده و برای دیابت نوع І بهصورت سرشماری از بین پروندههای فعال مرکز دیابت یزد در سال1381 بود. مدت زمان ابتلاء به دیابت در بیماران مورد مطالعه، حداقل هفت سال از زمان تشخیص بود. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS ویراست یازدهم و با استفاده از آزمون کایدو، فیشر و ANOVA انجام گرفت.
یافتهها: از مجموع 194 بیمار، 74 نفر مرد و 120 نفر زن بودند. از این تعداد، 90 نفر (4/46%) کلسترول نرمال و 104 نفر (6/53%) کلسترول بالای سطح نرمال داشتند. در مورد تری گلیسیرید، 94 نفر (4/48%) سطح نرمال و 100 نفر (6/51%) سطح بالای نرمال داشتند و توزیع فراوانی درجات مختلف رتینوپاتی برحسب کلسترول و نیز تریگلیسیرید با 05/0P< تفاوت معنیداری داشت. در گروههای مختلف جنسی، فراوانی رتینوپاتی دیابتی در افراد دارای کلسترول و یا تریگلیسرید بالا بیشتر بود. این موضوع در مورد نوع دیابت و گروه سنی نیز صادق بود یعنی در گروههای مختلف از نظر نوع دیابت و گروه سنی، فراوانی رتینوپاتی دیابتی در افراد دارای کلسترول و یا تریگلیسرید بالا، بیشتر بود.
نتیجهگیری: در مطالعه ما فراوانی رتینوپاتی دیابتی در نمونههای مبتلا به هیپرکلسترولمی و هیپرتریگلیسریدمی نسبت به نمونههایی که سطح نرمال کلسترول و تریگلیسرید داشتند، بیشتر بود.