تعداد گلبول قرمز هستهدار nRBC در خون بند ناف، در اثر هیپوکسی افزایش پیدا میکند. از آنجاییکه هدف ثبت الگوی ضربان قلب جنین، تشخیص زودرس هیپوکسی میباشد، بر آن شدیم ارتباط بین الگوی غیرطبیعی ضربان قلب جنین و تعداد nRBC را بررسی کنیم.
روش بررسی: این تحقیق بر روی خانمهای حاملۀ ترم که از تیر ماه 1384 تا تیر ماه 1385 در بیمارستان حضرت زینب (س) زایمان داشتند، انجام شد. تعداد nRBC در نوزادان با الگوی غیر طبیعی ضربان قلب جنین با نوزادانی که الگوی ضربان قلب طبیعی داشتند، مقایسه شدند.
یافتهها: تحقیق روی 130 مادر و نوزاد شامل 65 مورد با دیسترس جنینی و 65 مورد سالم انجام گرفت. میزان nRBC در گروه با دیسترس، 57/845/9 و در گروه سالم 98/717/9 به ازای 100 عدد گلبول سفید خون بود که بین دو گروه اختلاف معنیداری وجود نداشت (89/0=p). میانگین فاصله زمانی میان تشخیص زجر جنین تا تولد نوزاد 77/02/1 ساعت بود. بین تعداد nRBC ها با آپگار دقایق اول و پنجم، هموگلوبین، وضعیت نوزاد در 24 ساعت اول تولد، تعداد حاملگی- تعداد زایمان و وزن نوزاد، ارتباط معنیداری وجود نداشت.
نتیجهگیری: در صورتی جنین در مدت کوتاهی پس از تشخیص دیسترس متولد شود و عامل زمینهای برای هیپوکسی وجود نداشته باشد، میزان nRBC بند ناف افزایش پیدا نمیکند. احتمالا از روی تعداد nRBC، میتوان شدت و طول مدت هیپوکسی را حدس زد.