سید حسین میرهندی، حسن آدین، محمد رضا شیدفر، پریوش کردبچه، سید جمال هاشمی، مریم موذنی، لیلا حسینپور، علی رضایی متهکلایی،
دوره 66، شماره 9 - ( 9-1387 )
زمینه و هدف: شناسایی کاندیداها از نظر تشخیصی، درمانی، اپیدمیولوژیک و بیولوژیک واجد اهمیت است. در این مطالعه رویکرد جدیدی از متدهای مبتنی بر DNA برای شناسایی کاندیداهای مهم پاتوژن استفاده شد و فقط با انجام واکنش PCR و بدون نیاز به روشهای بعد از PCR گونههای مهم کاندیدا بهسهولت از یکدیگر متمایز شدند.
روش بررسی: این مطالعه، یک بررسی توصیفی- تجربی و نمونههای مورد آزمون شامل استرینهای استاندارد و 60 ایزوله از بیماران بود. DNAی همه نمونهها بهروش glass-beads و فنل- کلروفرم استخراج و برای PCR از پرایمرهای ITS1، ITS2، ITS3 و ITS4 که دو قطعه ITS1 و ITS2 را تکثیر مینمایند استفاده شد. گونۀ مخمر با توجه به الگوی الکتروفورتیک حاصله و با در نظر گرفتن اندازههای بهدست آمده از آنالیز سکانسها تشخیص داده میشد.
یافتهها: با بررسی کامپیوتری دهها توالی مربوط به مخمرهای مختلف، مشخص شد که قطعات ITS1 و ITS2 در هر گونه مخمر اندازه مخصوصی دارند، لذا با تکثیر هر کدام از این قطعات و آنگاه اندازهگیری وزن آنها با الکتروفورز میتوان هویت مخمرها را مشخص کرد. بهروش فوق گونههای بیماریزای کاندیداها شامل آلبیکنس، تروپیکالیس، گلابراتا، پاراپسیلوزیس، کروزهای، گیلیرموندی، کفیر، لوزیتانیا و روگوزا به روشنی قابل تشخیص گردیدند ولی افتراق کاندیدا آلبیکنس از کاندیدا دابلینینسیس با این روش میسر نبود. همه ایزولههای بالینی با این روش تشخیص داده شدند.
نتیجهگیری: در این مطالعه کارایی روشی ساده چه برای شناسایی استرینهای مخمری استاندارد و چه برای شناسایی ایزولههای بالینی، نشان داده شد و بهنظر میرسد که قابل توسعه برای تعیین هویت سایر مخمرها نیز میباشد.