۲۵ نتیجه برای میرزایی
نسرین مقدمیتبریزی، مرضیه میرزایی، نرگس ایزدیمود،
دوره ۶۳، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: سقط مکرر Recurrent Pregnancy Loss (RPL) در ۴-۲% از زوجهای در سنین باروری اتفاق میافتد که در حدود یک سیصدم حاملگیها را شامل میشود. هدف از انجام این مطالعه مقایسه فراوانی مقاومت به انسولین در گروه بیماران با سقط مکرر با افراد طبیعی است.
مواد و روشها: در یک مطالعه مورد-شاهدی و آینده نگر، ۴۹ بیمار غیر باردار غیر دیابتی با سابقه سقط مکرر و زودرس به عنوان گروه مورد، با ۴۹ بیمار غیر باردار غیر دیابتی که سابقه سقط مکرر نداشتند و حداقل یک بچه زنده داشتند به عنوان گروه شاهد که از لحاظ سنی، قد و وزن با گروه مورد یکسان شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. در هر دو گروه قند خون و انسولین ناشتا اندازه گیری شد و مقاومت به انسولین که به صورت سطح انسولین ناشتای بیش از ۲۰ میکروواحد در میلی لیتر یا میزان قند خون ناشتای به انسولین کمتر از ۴,۵ سنجیده شد.
یافتهها: میانگین سن، شاخص توده بدنی، قند خون ناشتا و نسبت قند به انسولین ناشتا بیماران بین گروه مورد و شاهد اختلاف معنیداری نداشتند، انسولین ناشتا در گروه مورد به میزان معنیداری از گروه شاهد بیشتر بود (۵،۸۲±۱۵،۲۰ در مقابل ۵،۶۴±۱۲،۲۳ میکرویونیت در میلی لیتر)، همچنین فراوانی بیماران با انسولین ناشتای بالا (FI≥۲۰µU/ml) در گروه مورد به میزان معنیداری از گروه شاهد بیشتر بود (۲۲،۴۵% در مقابل ۶،۱۲%، Odds Ratio=۴،۴۴ , Confidence Interval ۹۵%=۱,۱۵ to ۱۷.۰۷). همچنین فراوانی بیماران با مقاومت به انسولین به میزان معنیداری در گروه مورد از فراوانی این بیماران در گروه شاهد بیشتر بود (۲۴.۴۹% در مقابل ۸.۱۶%، Odds Ratio=۳.۶۵ ,Confidence Interval ۹۵%=۱.۰۸ to ۱۲.۲۶). اما بین فراوانی بیماران با نسبت قند به انسولین ناشتای پائین (کمتر از ۴.۵) در دو گروه مورد و شاهد اختلاف معنیداری دیده نشد. همچنین اختلاف معنیداری بین میانگین نسبت قند به انسولین ناشتا در بیمارانی که در گروه مورد سابقه سقطهای زیر ۱۲ هفته داشته اند با آنهائیکه سقطهای بالای ۱۲ هفته داشته اند، دیده نشد.
نتیجه گیری و توصیه ها: در زنان با سقط مکرر، میزان فراوانی مقاومت به انسولین نسبت به گروه شاهد بیشتر است. توصیه میشود در تمام زنانی که دچار سقط مکرر هستند اندازه گیری سطح قند خون و انسولین ناشتا صورت گیرد.
ایرج میرزایی دیزگاه، مرتضی کریمیان، محمدرضا زرین دست، حمید سوهانکی،
دوره ۶۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۸۶ )
چکیده
اعتیاد به اوپیوئیدها یکی از مشکلات عمده جوامع بشری بهویژه ایران است و درمان آن از اولویتهای بهداشتی جامعه بهشمار میرود، مطالعه در این زمینه نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. مکانیسم دقیق وابستگی به اوپیوئیدها و سندرم قطع مصرف هنوز بدرستی شناخته نشده است. به نظر میرسد که سیستم دوپامینی و همچنین هسته لوکوس سرولئوس نقش مهمی در بروز علائم جسمی ناشی از سندرم قطع مصرف دارند. مطالعه حاضر به تأثیر آگونیست و آنتاگونیست گیرندههای دوپامینرژیک D۲ تجویز شده در هسته لوکوس سرولئوس بر شدت بروز علائم قطع مصرف در موشهای صحرایی وابسته به مرفین پرداخته است.
روش بررسی: برای این منظور ۶۴ رأس موش صحرایی نر در گروههای هشت تایی تقسیم گردیدند. هسته لوکوس سرولئوس بهصورت دوطرفه طبق اطلس پاکسینوس با دستگاه استریوتاکس کانولگذاری شد. یک هفته پس از بهبودی، هفت گروه از حیوانات با تزریق مرفین زیرجلدی روزانه به مدت یک هفته وابسته گردیدند. در گروه کنترل سالم نرمال سالین تزریق شد. در روز هشتم ابتدا در هسته لوکوس سرولئوس نرمال سالین و یا سه دوز از آگونیست (کوئین پیرول) یا آنتاگونیست (سولپیراید) گیرندههای دوپامینی D۲ و سپس جهت القای عوارض قطع مصرف نالوکسان (زیر جلدی) تزریق گردید.
یافتهها: امتیاز کل بهعنوان شاخصی در ارزشیابی شدت عوارض قطع، با تجویز دوز µg/site ۱/۰ کوئین پیرول و دوزهای µg/site ۳۰ و ۱۵ سولپیراید کاهش یافت.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان میدهد که احتمالا˝ سیستم دوپامینی گیرندههای
D۲ در هسته لوکوس سرولئوس در بروز سندرم قطع مصرف مرفین در موشهای صحرایی نقش دارد.
فاطمه رحیمیشعرباف، فاطمه میرزایی، مهبد کاوه،
دوره ۶۶، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۸۷ )
چکیده
زمینه و هدف: شیوع آلوایمونیزاسیون Rh بهدنبال استفاده از ایمونوگلوبولین آنتی D کاهش یافته است. با انجام آمنیوسنتز سریال، سونوگرافی داپلر شریان مغزی میانی و کوردوسنتز و درمان آنمی با تزریق خون داخل رحمی مرگ و میر پریناتال کاهش یافته است. درمان آلوایمونیزاسیون Rh در حاملگیهای دوقلو با مشکلات تشخیصی و درمانی بیشتری همراه است.
معرفی بیمار: ما یکمورد درمان موفقیتآمیز Rh آلوایمونیزاسیون شدید در یک حاملگیدوقلوی دیکوریون دیآمنیون با سطح هموگلوبین نمونه خون جنینها g/dl۱/۳ و g/dl۹/۳ و وجود آسیت در هر دو قل در قبلاز ترانسفوزیون داخلرحمی را گزارش میکنیم. برای اولینبار در ایران پساز چندین نوبت تزریقخون داخلرحم بهجنینها، هر دوقلو در سنحاملگی ۳۴ هفته با آپگارخوب و وزن ۲۳۰۰ و ۲۲۰۰ گرم زنده متولد شدند.
نتیجهگیری: اگرچه در ایران پروفیلاکسی جهت ۱۰% جمعیت Rh منفی بهصورت همگانی انجام میشود چون آلوایمونیزاسیون Rh را نمیتوان ریشهکن نمود، نیازمند تجهیز مراکز محدود جهت ارایه خدمات به این بیماران میباشیم.
فاطمه رحیمی شعرباف، فاطمه میرزایی، نرگس ایزدی مود،
دوره ۶۷، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۸۸ )
چکیده
زمینه و هدف: دوقلویی آکاردیا یک عارضۀ نادر حاملگیهای دوقلویی منوزیگوت است، که بهعلت جریان معکوس شریانی بین دو قل ایجاد میشود. یک قل دهنده از طریق آناستوموز عروقی به قل گیرنده خونرسانی میکند. با توجه به خونرسانی ناکافی و متفاوت طیف وسیعی از آنومالی در قل گیرنده مشاهده میشود. ما در اینجا دو نوع از دوقلوی آکاردیا که در حقیقت در دو طرف طیف تظاهرات متفاوت قرار داشته را گزارش میکنیم.
معرفی بیمار: مورد اول دوقلویی آکاردیا با یک جنین سالم بهعلاوه یک جنین بدون سر و گردن و قسمت فوقانی تنه و اندامهای فوقانی (Acardia acephalus) است (دوقلویی آکاردیا کلاسیک) که در ادامه حاملگی بهعلت وجود علائم نارسایی قلبی در سونوگرافی داپلر مجرای وریدی و تست بدون استرس نامطمئن (Non Reassuring NST) در سن ۲۹ هفتگی، حاملگی ختم داده شد. مورد دوم در سن حاملگی ۲۶ یک جنین سالم همراه قل آکاردیا شامل اندام تحتانی هیپوپلاستیک و وجود ارگانی مشابه روده تشخیص داده شد، و حاملگی با سونوگرافی پیگیری شد و منجر به زایمان یک نوزاد سالم و یک ساک حاملگی حاوی قسمتی از روده بزرگ در ترم شد. هر دو حاملگی در ۲۶ هفتگی تشخیص آکاردیا داده شد و هر دو مورد منجر به تولد زنده قل دهنده شد.
آذر حدادی، سینا مرادمند بدیع، مریم رهام، مهرناز رسولینژاد، ناهید میرزایی،
دوره ۶۷، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۸۸ )
چکیده
Normal
۰
false
false
false
EN-US
X-NONE
AR-SA
MicrosoftInternetExplorer۴
زمینه و هدف: ازجمله تظاهرات بالینی
بیماران آلوده به ویروس نقص ایمنی انسانی (Human immunodeficiency
Virus) تظاهرات قلبی عروقی میباشد. هدف این مطالعه، بررسی شیوع مشکلات قلبی- عروقی
بیماران آلوده به HIV به منظور درمان به
موقع برای کاهش میزان مورتالیتی و موربیدیتی این بیماران بوده است.
روش بررسی: این مطالعه به روش Cross sectional توصیفی روی ۱۳۴ بیمار HIV مثبت مراجعهکننده به بیمارستان امامخمینی تهران طی سالهای
۸۷-۱۳۸۶ انجام شد. اطلاعات دموگرافیک، سابقه مصرف مواد مخدر و سیگار، مصرف، نوع و
مدت زمان دریافت داروهای ضد رترو ویروس در پرسشنامهای وارد شد. برای بیماران پس از
انجام معاینات فیزیکی، الکتروکاردیوگرام و اکوکاردیوگرافی
انجام شد.
یافتهها: در این مطالعه ۹۸ بیمار
(۱/۷۳%) مذکر و میانگین سنی بیماران ۳/۱۰±۵/۳۶ سال بود. میانگین CD۴ بیماران ۱۸۱±۲۹۶ بوده است. سابقه
اعتیاد تزریقی در ۴/۵۴% بیماران مثبت بود.در مجموع مشکلات قلبی- عروقی در
۸۴(۷/۶۲%) بیمار وجود داشت. ۷۵% مبتلایان مذکر بودند. شایعترین تغییر
الکتروکاردیوگرام انحراف محور قلبی
بیمار بود. پریکاردیال افیوژن و LVEF
کمتر از ۵۰% در ۷(۲/۵%) و ۲۳(۲/۱۷%) بیمار وجود داشت. درگیری دریچههای قلبی به
ترتیب دریچه میترال،
تریکوسپید و آئورت بوده است. اختلال عملکرد میوکارد نیز در ۱۰(۴/۷) بیمار گزارش شد.
نتیجهگیری: مطالعه ما شیوع بالایی از مشکلات قلبی- عروقی را در
بیماران HIV مثبت نشان داد. بنابراین بررسی قلبی- عروقی این بیماران حتی قبل
از ایجاد علایم بالینی، ضروری به نظر میرسد.
محمدمهدی سلطاندلال، هدروشا ملاآقامیرزایی، جلیل فلاح مهرآبادی، عبدالعزیز رستگارلاری، آیلار صباغی، محمدرضا اشراقیان، عاطفه فرد صانعی، روناک بختیاری، مجتبی حنفی ابدر،
دوره ۶۸، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۸۹ )
چکیده
زمینه
و هدف: آنزیمهای
بتالاکتامازی، مهمترین عامل مقاومت به آنتیبیوتیکهای خانواده بتالاکتام در میان
باکتریهای گرم منفی میباشند. امروزه شاهد افزایش روز افزون عفونتهای ناشی از آنها
در جهان هستیم که این امر به عنوان یک موضوع مهم مورد توجّه محققین در آمده است.
آنزیمهای بتالاکتامازهای TEM به علت شیوع بالا و AmpC بهدلیل ایجاد اختلال در تستهای فنوتیپی از اهمیت زیادی
برخوردارند. از آنجا که ژنهای خانواده بتالاکتامازی دارای زیرگروههای فراوانی
بوده بر این اساس بهکارگیری روشهای مولکولی به ویژه استفاده از پرایمرهای
یونیورسال به منظور شناسایی کامل این زیرگروهها ضروری است، هدف از این تحقیق
شناسایی و بررسی شیوع ژنهای بتالاکتامازی TEM و AmpC (DHA, MOX) در ایزولههای بالینی Escherichia coli با استفاده از پرایمرهای
یونیورسال میباشد.
روش بررسی: تعداد
۵۰۰ نمونه بالینی از بیمارستانهای شهر تهران جمعآوری گردید که با استفاده از تستهای
بیوشیمیایی، تعداد ۲۰۰ ایزوله E.coli غربال شد و از طریق تستهای
فنوتیپی Disk diffusion method و Combined disk، از لحاظ تولید آنزیمهای
بتالاکتامازی مورد ارزیابی قرار گرفتند. سویههای فنوتیپ مثبت، جهت جستجوی ژنهای
مذکور توسط پروسه PCR بررسی شدند.
یافتهها: از
۲۰۰ ایزوله مورد بررسی (۶۴%)، ۱۲۸ سویه از طریق تستهای فنوتیپی برای PCR ژنهای TEM وAmpC انتخاب شد، (۸/۵۷%)۷۴ و (۹/۳%)۵ ایزوله به ترتیب
حاوی ژنهای TEM و DHAبود
و ژن MOX در هیچ ایزولهای شناسایی
نشد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج حاصله، به کارگیری روشهای
مولکولی در کنار روشهای فنوتیپی جهت تشخیص کامل این نوع مقاومتها امری ضروری
بوده و به علت شیوع بالای این مقاومت، بهتر است که نسبت به استفاده از پروتکلهای
درمانی رایج در کشور اقدامات مناسبتری به عمل آید.
محمد مهدی سلطان دلال، گلناز مبصری، جلیل فلاح مهرآبادی، محمد رضا اشراقیان، عبدالعزیز رستگار لاری، هدروشا ملاآقامیرزایی، آیلار صباغی، محمد آذرسا،
دوره ۶۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده
زمینه و هدف: مقاومت به آنتیبیوتیکهای بتالاکتام در میان ایزولههای بالینی، در اکثر مواقع ناشی از تولید آنزیمهای بتالاکتامازی است. در سالهای اخیر، تولید آنزیمهای بتالاکتامازی با طیف وسیع (ESBLs) در میان ایزولههای بالینی بهویژه باکتری Escherichia coli شیوع فراوانی یافته و از آنجا که این بتالاکتامازها شامل چندین زیر خانواده میباشند، طراحی و استفاده از پرایمرهای یونیورسال بهمنظور شناسایی کامل این زیر خانوادهها میتواند مفید واقع شود. تولید آنزیم بتالاکتاماز در باکتری اشریشیا کلی مشکلات فراوانی را در درمان بیماران ایجاد نموده است. ژن CTX-M-۱ عامل مقاومت بتالاکتامازی میباشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان ژن CTX-M-۱ در باکتری اشریشیا کلی میباشد.
روش بررسی: در مجموع ۵۰۰ نمونه ادراری از بیمارستانهای شهر تهران گردآوری شده؛ پس از کشت بر روی محیط EMB آگار در دمای ۳۷ درجه بهمدت ۲۴ ساعت و انجام تستهای بیوشمیایی برای تایید از بین ۵۰۰ نمونه ۲۰۰ ایزوله اشریشیا کلی جداسازی شد. بررسی حضور ژن CTX-M-۱ با استفاده از روش PCR بر روی ایزولههایی که در تستهای تشخیصی Diffusion agar disk و Combined disk جداسازی شده بود انجام گرفت.
یافتهها: از ۲۰۰ سویه مورد بررسی ۱۲۸ (%۶۴) سویه مولد بتالاکتامازهای وسیعالطیف بوده، پس از طی پروسه PCR برای شناسایی ژن CTX-M-۱ نشان داد از ۱۲۸ سویه بتالاکتامازهای وسیعالطیف مثبت ۹۹ ایزوله (۳۴/۷۷%) حاوی ژن مورد نظر بوده است.
نتیجهگیری: نتایج حاصل شده از این مطالعه درصد بالای مقاومت بتالاکتامازی را در بین سویههای اشریشیا کلی نشان میدهد. این مسئله یک خطر عمومی جدی را خاطر نشان میسازد که باید همه اقدامات برای جلوگیری از این خطر صورت گیرد.
محمد مهدی سلطان دلال، محمد آذرسا، محمد حسن شیرازی، عبدالعزیز رستگار لاری، پرویز اولیاء، جلیل فلاح مهرآبادی، آیلار صباغی، هدروشا ملاآقامیرزایی، فرناز شامکانی، سوان آوادیس یانس، گلناز مبصری، روناک بختیاری، محمدکاظم شریفی یزدی،
دوره ۶۹، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۰ )
چکیده
زمینه و
هدف: مصرف
روزافزون مواد ضد میکروبی بتالاکتام در درمان عفونتهای باکتریایی سبب افزایش مقاومت
بر علیه آنها شده است. هم اکنون یکی از معضلات در درمان عفونتهای بیمارستانی
مقاومت آنزیمی به بتالاکتامازهای وسیعالطیف (ESBL) در میان ایزولههای بالینی بهویژه اشریشیاکلی میباشد. از
آنجاییکه تعدادی از سویهها حساسیت دوگانه در شرایط آزمایشگاهی و درون بدن نشان
میدهند، انتخاب درمان موثر را با مشکل روبهرو میکند. در سالهای اخیر
بتالاکتامازهای CTX-M بهصورت غالب در سراسر جهان
شیوع یافتهاند. میزان شیوع تیپهای ESBL در بیشتر نقاط ایران ناشناخته مانده است. هدف از این مطالعه بررسی
فراوانی ESBL و نیز میزان شیوع زیر گروه CTX-M-۱ در اشریشیاکلی جدا شده از عفونت ادراری
در شهر تبریز میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه ابتدا ۴۰۰ نمونه
ادراری از آبان سال ۱۳۸۸ تا فروردین سال ۱۳۸۹ از بیمارستانهای تبریز جمعآوری و
۱۸۸ سویه اشریشیاکلی توسط آزمایشهای بیوشیمیایی تایید شدند. در مرحله بعد
تست تعیین حساسیت نسبت به ۱۰ آنتیبیوتیک منتخب انجام شد. سپس با
استفاده از روش دیسک ترکیبی و سینرژیسم دوبل، سویههای تولیدکننده ESBL شناسایی گردیدند. در نهایت با استفاده از روش PCR سویههای تولیدکننده آنزیمهای گروه CTX-M-۱ مشخص شدند.
یافتهها: نتایج حاصل از تستهای
فنوتیپی نشان داد که از کل ۱۸۸ سویه اشریشیاکلی تعداد ۸۲ (۶/۴۳%) سویه تولیدکننده ESBL میباشند. طی روش PCR نیز مشخص شد که از این میان تعداد ۶۹ (۱/۸۴%) سویه تولیدکننده CTX-M-۱ هستند.
نتیجهگیری: مطالعه
حاضر نشان میدهد که سویههای اشریشیاکلی تولیدکننده CTX-M در حال افزایش هستند. جهت تجویز داروی مناسب نیاز به شناسایی کافی
این سویهها میباشد.
افسانه امیرابی، منیره میرزایی، زهرا یکتا،
دوره ۷۰، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده
زمینه و هدف: القای سقط طبی در سه ماهه دوم حاملگی به دلایل مختلف میتواند صورت گیرد. سقط سه ماهه دوم میتواند عامل عوارض زیادی از جمله احتباس جفت و خونریزی باشد. از داروهای متعددی از خانواده اکسیتوسین، ارگوتها و پروستاگلاندینها جهت کنترل و بهبود شرایط مرحله سوم زایمان استفاده میشود. هدف این مطالعه مقایسه کارایی اکسیتوسین وریدی و میزوپروستول رکتال در اداره مرحله سوم زایمان در ختم بارداریهای سه ماهه دوم میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه کارآزمایی بالینی تعداد ۸۰ نفر از زنان حامله بین هفته ۱۴ تا ۲۴ بارداری انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله با اکسیتوسین وریدی شامل ۲۰ واحد اکسیتوسین در یک لیتر سرم نرمال سالین در طی یک ساعت و گروه gµ۴۰۰ میزوپروستول رکتال جهت کنترل مرحله سوم زایمان تقسیم شدند.
یافتهها: بر اساس نتایج این مطالعه تعداد موارد احتباس جفت در گروه میزوپروستول (سه نفر معادل ۵/۷%) به صورت معنیداری پایینتر از گروه اکسیتوسین (۱۰ نفر معادل ۲۵%) بود (۰۳۴/۰P=). همچنین میانگین مدت زمان خروج جفت در گروه میزوپروستول هم اختلاف معنیداری با گروه اکسیتوسین داشته و پایینتر بود (به ترتیب ۹۵/۷ دقیقه در برابر ۲۲/۱۹ دقیقه، ۰۱۵/۰P=). میزان افت هموگلوبین در دو گروه تفاوت معنیداری نداشت.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج مطالعه ما استفاده از میزوپروستول رکتال در مرحله سوم سقط سه ماهه دوم حاملگی، میتواند در مقایسه با اکسیتوسین وریدی در کاهش تعداد موارد احتباس و کاهش مدت زمان خروج جفت موثر بوده اما تغییر چندانی در میزان خونریزی ناشی از سقط ایجاد نمیکند.
فیروز اسماعیلزاده، ناهید حاتم، ژیلا اسمعیلزاده، عبدالحلیم رجبی، میثم انعامی، سجاد واحدی، حسین میرزایی،
دوره ۷۲، شماره ۹ - ( آذر ۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف: هاری از کشندهترین بیماریها است و درصورت بروز علایم، مرگ شخص حتمی است، ولی با پیشگیری پس از مواجهه Post-Exposure Prophylaxis (PEP) میتوان از مرگومیر هاری جلوگیری کرد. این مطالعه بهمنظور برآورد اثربخشی پیشگیری پس از مواجهه انجام گردید.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی- تحلیلی کل موارد حیوانگزیدگی که از اول فروردین تا ۲۹ اسفند ۱۳۹۰ در دفاتر هاری در استان فارس ثبت شده بود وارد مطالعه شدند و تعداد مرگها، در هر یک از گروههای سنی به تفکیک جنس با استفاده از مدل درخت تصمیمگیری و با توجه به اطلاعات جمعآوریشده از مراکز بهداشتی درمانی استان فارس، انیستیتو پاستور و مطالعات پیشین بهدست آمده بود محاسبه شد. سپس بهوسیله فرمول Disability-Adjusted Life Year (DALY) تعداد DALYهای پیشگیریشده در هر یک از گروهای سنی محاسبه گردید.
یافتهها: در سال ۱۳۹۰ در استان فارس ۷۱۱۱ نفر مورد حیوانگزیدگی قرار گرفته و درمان PEP را دریافت کرده بودند که (۸۵/۷۵%) ۵۳۹۴ نفر آنها مرد و (۱۵/۲۴%) ۱۷۱۷ نفر آنها زن بودند. درمان PEP در مجموع از ۰۷۶/۱۷۷ مرگ پیشگیری کرده بود که تعداد مرگهای پیشگیریشده در مردان (۷۲/۷۵%) ۰۹۶/۱۳۴ نفر و تعداد مرگهای پیشگیریشده در زنان (۲۷/۲۴%) ۹۸/۴۲ نفر بهدست آمد. همچنین در اثر مرگهای پیشگیریشده برنامه PEP از ۷۱/۴۴۵۵، DALY، جلوگیری کرده بود.
نتیجهگیری: انجام درمان Post-exposure prophylaxis برای افرادی که مورد حیوانگزیدگی قرار میگیرند بهمیزان قابلتوجهی از بار بیماری هاری در جامعه میکاهد. محاسبات با برآوردهای مقدماتی هزینه چنین مینماید که بهاحتمال این مداخله بسیار هزینه- اثربخش نیز میباشد.
محمدعلی رشمهزاد، الهه علی عسگری، فرزانه تفویضی، سیدعطا اله سادات شاندیز، امیر میرزایی،
دوره ۷۲، شماره ۱۲ - ( اسفند ۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف: امروزه، علیرغم کاربردهای بسیار وسیع نانومواد، اطلاعات محدودی در زمینه اثرات آنها بر سلامت انسان وجود دارد. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی مقایسهای اثرات نانوذرات نقره تجاری و نانوذرات نقره سنتز شده به روش زیستی برروی ردههای سلولی سرطان معده AGS و نرمال MRC-۵ میباشد.
روش بررسی: این مطالعه تجربی از تیر تا دی ماه سال ۱۳۹۳ در دانشگاه آزاد واحد تهران شرق به انجام رسید. ابتدا، به منظور سنتز نانوذرات نقره زیستی، از عصاره برگ گیاه اکالیپتوس استفاده شد. ریختشناسی نانوذرات نقره زیستی با استفاده از تفرق دینامیکی نوری و میکروسکوپ الکترونی نگاره مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت، اثرات سمیت سلولی نانوذرات تجاری و زیستی با روش رنگ سنجی MTT طی ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت در دو رده سلولی سرطانی AGS و رده نرمال MRC-۵ مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: تیمار رده سلولی AGS با نانوذرات سنتز شده به روش تجاری و زیستی در مدت ۷۲ ساعت به ترتیب سبب کاهش بقای سلولها به میزان ۰۰۲/۰۴۷/۷ (۰۰۲/۰P=) و ۰۱/۰۶۵/۳ (۰۰۳/۰P=) درصد شد. همچنین تیمار رده سلولی MRC-۵ با نانوذرات نقره سنتز شده به روش تجاری و زیستی در همین مدت سبب کاهش بقای سلولها به میزان ۱۹/۰۲۷/۱۰ (۰۰۱/۰P=) و ۵۳/۱۱۶/۹ (۰۰۲/۰P=) درصد شد.
نتیجهگیری: در این مطالعه برای اولین بار از عصاره گیاه اکالیپتوس جهت سنتز نانوذره نقره استفاده شد و نتایج نشان داد که نانوذرات نقره سنتز شده به روش زیستی، اثرات مهاری بیشتری نسبت به نانوذرات تجاری برروی سلولهای سرطانی از خود نشان میدهند.
آرین رحیمی، آرش آرشکیا، امیر میرزایی، حسن نوربازرگان، سیدعطااله سادات شاندیز، رقیه رحیمی، مهدی مهدوی،
دوره ۷۳، شماره ۹ - ( آذر ۱۳۹۴ )
چکیده
زمینه و هدف: ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یکی از شایعترین ویروسهایی است که در ایجاد سرطان دهانه رحم نقش دارد و پژوهشها نشان داده است که در بیشتر موارد سرطان دهانه رحم، پروتیینهای E۶ و E۷ ویروس پاپیلوما وجود دارد. هدف از مطالعه کنونی بهینهسازی بیان سازه پلیتوپیک حاوی ژنهای E۶ و E۷ ژنوتیپهای مختلف ویروس پاپیلومای انسانی بهعنوان کاندیدای واکسن بود.
روش بررسی: این مطالعه تجربی از مهر ۱۳۹۲ تا شهریور ۱۳۹۳ در بخش ویروسشناسی انستیتوپاستور ایران انجام شد. ابتدا نواحی ایمنیزای پروتیینهای E۶ و E۷ در ژنوتیپهای مختلف پاپیلوما ویروس انسانی (HPV۱۶, ۱۸, ۳۱, ۴۵) بهصورت بیوانفورماتیک مورد بررسی قرار گرفتند. سازه بیانی سنتتیک کدکننده پروتیینهای E۶ و E۷ در اشرشیاکلی ترانسفورم شده و سپس بیان پروتیین مربوطه انجام گرفت و بهمنظور بهینهسازی بیان پروتیین نوترکیب مورد نظر، دانسیته سلولی، مدت زمان انکوباسیون، دمای رشد، غلظتهای مختلف isopropyl-beta-D-thiogalactopyranoside (IPTG) و محیطهای کشت مختلف مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها: پس از بهینهسازی بیان، بهترین بیان پروتیین نوترکیب مورد نظر در محیط کشتSuper Optimal Broth (SOB) (Merck, Germany) بهدست آمد. در این محیط کشت، بیشترین میزان بیان در ۸/۰(Optical density) OD۶۰۰=، غلظت mM ۱/۰ از IPTG، زمان انکوباسیون یک ساعت در دمای °C ۳۷ در میزان بیانی BL۲۱ (A۱) اشرشیاکلی بهدست آمد.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که بیان پروتیینهای E۶ و E۷ ژنوتیپهای مختلف ویروس پاپیلومای انسانی قابل انجام بوده و در نهایت میتوان از آن بهعنوان یک کاندیدای واکسن علیه ویروس استفاده نمود.
امیر میرزایی، سید عطااله سادات شاندیز، حسن نوربازرگان، الهه علی عسگری،
دوره ۷۴، شماره ۳ - ( خرداد ۱۳۹۵ )
چکیده
زمینه و هدف: گیاه بهلیمو (Aloysia citrodora) از نظر طب سنتی در ایران حایز اهمیت میباشد. هدف این مطالعه بررسی ترکیبات شیمیایی، اثرات آنتیاکسیدانی، ضد باکتریایی، سمیت سلولی و آپوپتوزی عصاره گیاه بهلیمو بر روی رده سلولی سرطان کولون میباشد.
روش بررسی: این مطالعه تجربی از فروردین تا شهریور ۱۳۹۴ در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق انجام گرفت. ترکیبات شیمیایی عصاره گیاه بهلیمو با استفاده از روش Gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) آنالیز شد. اثرات آنتیاکسیدانی، ضد باکتریایی و سمیت سلولی عصاره بهترتیب از طریق روش DPPH، دیسک دیفیوژن و MTT تعیین شد. مولکول RNA استخراج شد و سپس cDNA ساخته شد. در نهایت، بیان ژنهای آپوپتوزی Bax و Bcl۲ با روش Real-Time PCR ارزیابی شد و القای آپوپتوز توسط روش فلوسایتومتری مشخص شد.
یافتهها: آنالیز فیتوشیمیایی عصاره، تعداد ۳۷ ترکیب را نشان داد که بیشترین میزان مربوط به Spathulenol (۵۷/%۱۷) و Caryophyllene oxide (۱۵/%۱۵) بود. همچنین، عصاره مورد مطالعه دارای mg/ml ۰۳/۰±۶/۰ IC۵۰= خاصیت آنتیاکسیدانی بود. این عصاره بیشترین اثر را بر روی باکتری گرم منفی و کمترین اثر را بر روی گرم مثبت داشت. افزایش بیان ژن Bax وکاهش بیان Bcl۲ بهترتیب بهمیزان ۷۲/۰±۴۷/۳ (۰۵/۰P<) و ۳۵/۰±۴۳/۰ (۰۵/۰P<) نشان دادند. همچنین، نتایج فلوسایتومتری میزان آپوپتوز ۶۶/۳۸ درصدی را نشان داد.
نتیجهگیری: بهنظر میرسد که عصاره گیاه بهلیمو بهعنوان گیاهان بومی کشورمان پتانسیل آنتیاکسیدانتی، ضد باکتریایی و ضد سرطانی بالایی دارد و پیشنهاد میشود که مطالعات بیشتر در مورد اهمیت دارویی این گیاه انجام شود.
امیر میرزایی، شهره زارع کاریزی،
دوره ۷۴، شماره ۹ - ( آذر ۱۳۹۵ )
چکیده
زمینه و هدف: گیاه گل گندم (Centaurea cyanus) یکی از گیاهان بومی ایران است که از نظر طب سنتی دارای اهمیت است. هدف از این پژوهش، بررسی ترکیبات شیمیایی موجود در عصاره گیاه گل گندم، اثرات آنتیاکسیدانی، ضدباکتریایی، ضدسرطانی و آنالیز بیان ژنهای آپوپتوزی است.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی که از خرداد تا دی ۱۳۹۵ در دانشگاه آزاد آسلامی واحد ورامین انجام گرفت، ابتدا ترکیبات شیمایی عصاره گیاه گل گندم توسط روش گاز کروماتوگرافی متصل به طیف نگار جرمی مورد بررسی قرار گرفت. عصاره جهت بررسی اثرات ضدباکتریایی روی باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، استرپتوکوکوس پایوژنز، سودوموناس آئروژینوزا و کلبسیلا پنومونیه با روش کمترین غلظت مهارکنندگی مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین اثرات آنتیاکسیدانی آن با روش احیای رادیکال آزاد و اثرات ضدسرطانی آن با روش رنگسنجی بررسی شد. در نهایت میزان بیان ژنهای آپوپتوز Bax و Bcl۲ با روش Real-time PCR مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: آنالیز ترکیبات شیمیایی عصاره تعداد ۱۹ ترکیب را نشان داد که بیشترین آن مربوط به n- هگزادکانوییک اسید و لینولییک اسید بودند. عصاره بیشترین تاثیر را روی باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا داشت. همچنین، که عصاره مورد مطالعه دارای اثر آنتیاکسیدانی ۵۰% برابر با mg/ml۰۷/۰±۱۰۹/۰ بود. علاوه بر آن، عصاره دارای سمیت سلولی ۵۰% معادل با ۴۵/۰±۰۴/۲۶ بود. نتایج Real-time PCR افزایش بیان ژن Bax ۵۴/۰±۶۳/۲ (۰۵/۰P<) وکاهش بیان Bcl۲ بهمیزان ۷۲/۰±۳۸/۰ (۰۵/۰P<) شد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج بهنظر میرسد که عصاره گل گندم دارای اثرات چشمگیر ضدمیکروبی و ضدسرطانی میباشد و بنابراین میتواند بهعنوان یکی از گیاهان بومی کشورمان پتانسیل استفاده در صنایع دارویی را داشته باشد.
مسعود محمدی، مسعود میرزایی،
دوره ۷۴، شماره ۱۰ - ( دی ۱۳۹۵ )
چکیده
زمینه و هدف: چاقی و چاقی شکمی از جمله عوامل خطر فشارخون میباشند، مطالعه حاضر با هدف تعیین سر منتسب به جمعیت فشارخون در اثر چاقی و چاقی شکمی و اثر توام هر دو در مردان استان مازندران انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه یک مطالعه اپیدمیولوژیک بود که از دادههای نظام مراقبت بیماریهای غیرواگیر که در اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۸ بهدست آمده استفاده شده و اندازه خطر نیز از مطالعه قند و لیپید بهدست آمده سپس خطر منتسب به جمعیت بر اساس فرمول کسر منتسب محاسبه شد.
یافتهها: بر اساس نتایج بهدست آمده کسر منتسب به جمعیت فشارخون در اثر چاقی (۲/۱۷-۱۰/۷ :۹۵%CI) ۵/۱۴، چاقی شکمی (۳/۱۱-۰۴/۲ :۹۵%CI)۴/۷ و اثر مشترک هر دو عامل (۶/۲۵-۷/۹ :۹۵%CI) ۶/۲۲ بهدست آمد.
نتیجهگیری: با توجه به شیوع بالای فشارخون و چاقی در مردان استان مازندران لازم است تا در زمینه پیشگیری از شیوع این بیماریها در مردان استان مازندران اقدامات موثری صورت گیرد.
امیر میرزایی، علیاصغر باقری کشتلی، حسن صاحب جمعی، حسن نوربازرگان، حسن رحمتی، سید عطااله سادات شاندیز،
دوره ۷۵، شماره ۵ - ( مرداد ۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: گیاه Trifolium cherleri یکی از گونههای گیاهان علفی از خانواده Fabaceae میباشد که بومی آفریقا، آسیا و استرالیا میباشد. همچنین، این گیاه جزء مهمترین گیاهان علوفهای خانواده Fabaceae در ایران است که از نظر طب سنتی دارای اهمیت است. هدف از این مطالعه، بررسی ترکیبات فیتوشیمیایی عصاره گیاه T. cherleri، اثرات ضدباکتریایی، اثرات ضدسرطانی این عصاره بود.
روش بررسی: این مطالعه تجربی از مهر تا بهمن ماه ۱۳۹۵ در دانشگاه آزاد اسلامی به انجام رسید. ابتدا ترکیبات فیتوشیمیایی عصاره گیاه T. cherleri با روش Gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) شناسایی شد و بهدنبال آن اثرات ضدباکتریایی آن با روش کمترین غلظت مهارکنندگی (MIC) بررسی شد. همچنین، اثرات ضدسرطانی آن بر روی رده سلولی سرطان ریه (A۵۴۹) با روش رنگ سنجی (MTT) ارزیابی شد. سپس، بیان ژنهای آپوپتوزی کاسپاز ۳ و ۹ با روش Real-Time PCR اندازهگیری شد.
یافتهها: آنالیز ترکیبات فیتوشیمیایی نشان داد که عصاره گیاه دارای ۲۰ ترکیب میباشد که بیشترین آن مربوط به Hexadecanoic acid, ethyl ester (۷/%۲۰) و Pentadecanone, ۶,۱۰,۱۴-trimethyl-۲ (۹/%۱۹) بود. عصاره بیشترین تاثیر را روی باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و استرپتوکوکوس پایوژنز داشت. عصاره دارای سمیت سلولی وابسته به دوز بر روی رده سلولی A۵۴۹ بود. همچنین، نتایج Real-Time PCR افزایش بیان ژنهای آپوپتوزی کاسپاز ۳ و ۹ را به ترتیب به میزان ۵۷/۲۷±۲/۰ (۰/۳۴P=) و ۰/۴۶±۳/۳ (۰/۲۷P=) نشان داد.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج، بهنظر میرسد که عصاره گیاه T. cherleri دارای اثرات ضدمیکروبی و ضدسرطانی چشمگیر میباشد و بنابراین میتواند بهعنوان یکی از گیاهان بومی کشورمان پتانسیل استفاده در صنایع دارویی را داشته باشد.
مسعود محمدی، علیاکبر ویسی رایگان، مسعود میرزایی، حسین زاهدنژاد، رستم جلالی، پروین عباسی،
دوره ۷۶، شماره ۴ - ( تیر ۱۳۹۷ )
چکیده
زمینه و هدف: سلامت کودکان و حفظ و ارتقا آن از اولویتهای بهداشتی هر جامعهای است. سوءتغذیه همه گروههای سنی را درگیر میکند، اما سوءتغذیه در کودکان از شایعترین مشکلات تغذیهای بوده که میتواند موجبات تأخیر در رشد بدن، کوتاهی قد، ابتلا به عفونتهای مکرر، اختلال در تکامل ذهنی، شیوع اختلالات روانی، عدم پیشرفت تحصیلی و کاهش بازده کاری را فراهم آورد، هدف از این مطالعه مرور نظاممند (سیستماتیک) و متاآنالیز، تعیین شیوع کموزنی در کودکان ایرانی بود.
روش بررسی: مطالعه حاضر با روش متاآنالیز در محدوده زمانی فروردین ۱۳۷۵ تا اسفند ۱۳۹۶ انجام شد. مقالات داخلی و خارجی مرتبط با موضوع مورد بررسی از طریق جستجو در پایگاههای Scientific Information Database (SID)، ScienceDirect، PubMed و Google Scholar بهدست آمد. معیارهای ورود شامل مطالعات مقطعی بود که شیوع کموزنی در کودکان ایرانی مناطق مختلف ایران را گزارش داده بودند. مقالات غیرمرتبط شامل مقالات مروری، مداخلهای، همگروهی، مورد-شاهدی و مطالعاتی که به بررسی کوتاهقدی، چاقی، اضافهوزن و رابطه این عوامل با سایر بیماریها پرداخته بودند از فهرست مطالعه خارج شدند. ناهمگنی مطالعات با استفاده از شاخص I۲ و احتمال سوگیری در انتشار توسط نمودار قیفی و توسط آزمون Begg and Manzumdar و با سطح معناداری ۰/۱ بررسی شد. تحلیل دادهها توسط نرمافزار Comprehensive meta-analysis, version ۳ (Biostat, Englewood, NJ, USA) انجام شد.
یافتهها: در ۲۶ مقاله واجد شرایط کیفی و مورد بررسی، شیوع کلی کموزنی در کودکان ایرانی ۱۵/۵% (حدود اطمینان ۹۵%: ۱۹/۷-۱۲%) بهدست آمد. بیشترین شیوع کموزنی در کودکان بیرجند و زاهدان با ۶۸/۶% (حدود اطمینان ۹۵%: ۷۲/۹-۶۳/۳%) و کمترین شیوع کموزنی در کودکان جهرم با ۱/۸% (حدود اطمینان ۹۵%: ۲/۹-۱/۲%) به دست آمد.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج این مطالعه شیوع کموزنی در کشور بالا بوده و نیازمند اقدامات مداخلهای میباشد.
علی محمد مصدقراد، نگار میرزایی، مهناز افشاری، علیرضا دررودی،
دوره ۷۶، شماره ۴ - ( تیر ۱۳۹۷ )
چکیده
زمینه و هدف: تعرفهگذاری خدمات سلامت یکی از اهرمهای کنترل نظام سلامت است که بر کیفیت، دسترسی و هزینه خدمات سلامت تأثیر دارد. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر طرح تحول سلامت بر تعرفه خدمات سلامت انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش توصیفی و مقطعی به مقایسه تعرفه خدمات سلامت بر اساس کتاب تعرفه کالیفرنیا (پیش از اجرای طرح تحول سلامت) و کتاب ارزشهای نسبی خدمات و مراقبت سلامت ایران (پس از اجرای طرح تحول سلامت) پرداخت.
یافتهها: کتاب کالیفرنیا و کتاب ارزشهای نسبی جدید در ۱۳ گروه تخصصی بهترتیب شامل ۵۲۸۱ و ۳۴۴۸ کد خدمت بودند (کاهش ۳۴/۷ درصدی). کتاب کالیفرنیا و کتاب ارزشهای نسبی جدید به ترتیب تعداد ۶۴۹۸۵/۹ و ۱۲۵۱۳۳/۶ K جراحی (افزایش ۹۲/۶ درصدی) و ۲۵۹۷۶ و ۲۲۳۰۷ K بیهوشی (کاهش ۱۴/۱ درصدی) در تمامی ۱۳ گروه تخصصی در نظر گرفته بودند. ارزش نسبی خدمات به طور میانگین ۱/۹ برابر شد.
نتیجهگیری: اجرای طرح تحول سلامت منجر به افزایش حدود دو برابری تعرفههای خدمات و مراقبتهای سلامت شد که بار مالی زیادی بر سازمانهای بیمه سلامت وارد ساخت.
حمیدرضا میرزایی، محمدرضا برزگرتهمتن،
دوره ۷۷، شماره ۱۲ - ( اسفند ۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف: میزان عود و مرگومیر در سرطان پروستات لوکالیزه با خطر بالا، زیاد است. از طرف دیگر، استفاده از شیمیدرمانی در سرطان پروستات متاستاتیک، باعث بهبود بقای کلی بیماران شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر شیمیدرمانی نئوادجونت تنها، در افزایش بقای بیماران سرطان پروستات لوکالیزه با خطر بالا، انجام شد.
روش بررسی: این یک مطالعه مروری نظاممند بود و پایگاههای داده شامل Scopus، Medline، PubMed، Google Scholar، Cochrane و Embase مورد جستجو قرار گرفتند. واژههای مورد استفاده شامل Prostate, cancer, adenocarcinoma, Neoadjuvant, chemotherapy, chemotherapy alone, systemic therapy بود. فقط مطالعاتی که پژوهشی اصیل بودند و اختصاصی بر روی شیمیدرمانی نئوادجونت تنها، کار کرده بودند، شناسایی شدند.
یافتهها: در مجموع ۱۷ مطالعه پژوهشی اصیل شناسایی شدند. همه این مطالعات فاز یک و یا فاز دو بودند. تمام این مطالعات نشان دادند که شیمیدرمانی نئوادجونت تنها، در بیماران کانسر پروستات با خطر بالا، کمابیش بهخوبی تحمل میشود. عوارض ایجاد شده، بیشتر در حد عوارض خفیف (درجه یک و دو) بودند. عوارض درجه سه و چهار، ناچیز بود. بقای دو ساله عاری از عود تا ۶۸/۵% و بقای پنج ساله عاری از عود تا ۴۹% گزارش شده است. همچنین بقای کلی پنج ساله، از ۳۵ تا ۴۸% بوده است.
نتیجهگیری: بهکارگیری شیمیدرمانی نئوادجونت تنها در سرطان پروستات لوکالیزه با خطر بالا، آشکارا باعث افزایش میزان بقای بیماران نشده است و اختلاف نظر زیادی در این زمینه، در مطالعاتی که تاکنون انجام شده است وجود دارد.
سارا میرزاییان، سیده اعظم پورحسینی، مونا جعفری،
دوره ۷۸، شماره ۷ - ( مهر ۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: احتباس جفتی یکی از علل خونریزیهای پس از زایمان است که عوامل خطرآن سابقه خروج دستی جفت، کورتاژهای خشن و تکراری، اختلالات آناتومیک رحمی، جفت پرویا و آکرتا و سابقه سزارین است. در این مقاله به معرفی بیمار مبتلا به احتباس جفت و سپتوم رحمی پرداخته شد.
معرفی بیمار: خانم ۳۶ ساله مولتی پار ۱۱ با سابقه چهار زایمان طبیعی در ۲۹ هفتگی زایمان کرد. بهعلت عدم خروج جفت منتقل اتاق عمل گردید. بهدلیل عدم موفقیت خروج دستی جفت، سونوگرافی انجام شد که ناحیه هتروژن ۸۰ میلیمتری در ناحیه فوندال با گسترش به کورن چپ بدون شواهد آکرتا وجود داشت. در هیستروتومی جفت پشت سپتوم ضخیم رحمی بود که خارج شد. پس از پنج روز بهعلت ادامه درد شکم لاپاراتومی انجام و بهعلت نکروز انسزیون رحمی و پریتونیت، هیسترکتومی شد.
نتیجهگیری: درمان احتباس جفت شامل خروج دستی جفت و یا روشهای جراحی است، اما با عوارضی مانند خونریزی، عفونتهای نفاسی و بستری طولانی در بیمارستان همراه است.