800x600 Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA MicrosoftInternetExplorer4
زمینه و هدف: بیماریهای میکروواسکولار و ماکروواسکولار در زمینه بیماری دیابت تیپ دو از مدتها قبل شناخته شدهاند. هر دو نوع درگیری شریان، دارای ریسک فاکتور کم و بیش مشابهی هستند و با دیابت همراهی دارند، لیکن مطالعات زیادی در خصوص همراهی درگیری واسکولار شبکیه با درگیری عروق بزرگ نظیر کاروتید در مبتلایان به دیابت تیپ دو انجام نشده است. در این مطالعه سعی شده است تا ارتباط درگیری میکروواسکولار شبکیه با ضخامت لایه اینتیما- مدیا کاروتید بررسی شود.
روش بررسی: در این مطالعه بهروش مورد- شاهدی تعداد 100 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو بررسی شدند. ضخامت لایه اینتیما و مدیای شریان کاروتید با استفاده از سونوگرافی داپلر رنگی اندازهگیری شد و با نتایج بهدستآمده از معاینات چشمپزشکی مقایسه گردید.
یافتهها: رتینوپاتی دیابتی در 50 بیمار (50%) وجود داشت. ضخامت لایه اینتیما- مدیا در این بیماران در مقایسه با بیماران فاقد رتینوپاتی بیشتر بود (17/0±77/0 در برابر 2/0±71/0 میلیمتر 041/0P=). همچنین در بیماران دچار رتینوپاتی پرولیفراتیو در مقابل نان- پرولیفراتیو بیشتر بود (16/0±87/0 در برابر 10/0±68/0 میلیمتر 001/0P<).
نتیجهگیری: میان رتینوپاتی دیابتی با افزایش ضخامت لایه اینتیما- مدیا و درگیری کاروتید همراهی وجود دارد و وجود یکی از این یافتهها میتواند نشاندهنده وجود عارضه دیگر باشد. پیشنهاد میگردد که در بیماران دیابتی که بهصورت روتین تحت معاینات چشمپزشکی قرار میگیرند، با مشاهده رتینوپاتی دیابتی، بهخصوص رتینوپاتی پرولیفراتیو وضعیت عروق کاروتید با استفاده از روشهای غیرتهاجمی نظیر سونوگرافی کالر داپلر بهمنظور تشخیص بیماریهای شریان کاروتید و پیشگیری از حوادث عروق مغزی بررسی گردد.