5 نتیجه برای پیری
رقیه تیمورپور، زهرا مشکات، محسن ارزنلو، هادی پیری دوگاهه، آیدا قلوبی،
دوره 74، شماره 10 - ( دی 1395 )
چکیده
با وجود پیشرفتهای بسیار در حوزه دارو و واکسن در طی یک قرن گذشته بیماری توبرکلوزیس هنوز مسئول بیش از دو میلیون مرگ در هر سال میباشد. پیدایش سویههای مقاوم به دارو و عفونت همزمان توبرکلوزیس و ایدز آن را به یک مشکل جدی بدل کرده است و درمان و کنترل آن بار بزرگی بر دوش جامعه ایجاد نموده است. عفونت توبرکلوزیس در کودکان با عوارض شدیدی همراه است بهویژه در آنهایی که کمتر از پنج سال سن دارند، بنابراین تجویز واکسن به این دسته از افراد لازم است. باسیل کالمت-گورین (Bacillus Calmette-Guérin) سویه ضعیف شدهی مایکوباکتریوم بوویس بوده که برای اولین بار جهت ایجاد مصونیت بر ضد عفونت توبرکلوزیس مورد استفاده قرار گرفت. همچنین این واکسن توانایی ایجاد مصونیت نسبی بر ضد عفونت لپروزی، اولسربرولی بوده و همچنین جهت درمان سرطان مثانه نیز استفاده میشود. واکسن بثژ تنها باید به افرادی با سیستم ایمنی سالم تزریق شده و از تجویز آن به افراد با سیستم ایمنی تضعیف شده باید اجتناب کرد و همچنین این واکسن در افرادی که پیشتر به عفونت توبرکلوزیس مبتلا شدهاند و یا با مایکوباکتریومهای محیطی آلوده شدهاند، اثربخش نمیباشد. مطالعات متاآنالیز گذشته نشان میدهد که میزان اثربخشی این واکسن بر ضد عفونت تنفسی متغییر بوده و بین 80%-0 میباشد اما بر ضد اشکال بسیار شدید منتشره مانند مننژیت و سل ارزنی بسیار کارآمد میباشد. با وجود بسیاری از تلاشها و طراحی نسل جدیدی از واکسنها بر ضدتوبرکلوزیس، واکسن بثژ هنوز تنها واکسن موثر بر ضد عفونت توبرکلوزیس میباشد چرا که جایگزینی این واکسن با یک واکسن موثرتر موفقیتآمیز نبوده است.
هادی پیری دوگاهه، رقیه تیمورپور، محسن ارزنلو، سینا رستمی، الهام رئیسی،
دوره 75، شماره 8 - ( آبان 1396 )
چکیده
به لحاظ تاریخی توبرکلوزیس عامل مهم مرگومیر در سرتاسر جهان بوده است. عفونت توبرکلوزیس بهدلیل مسری بودن، قابلیت ماندن بهصورت نهفته در میزبان برای یک مدت طولانی و سپس پیدایش آن بهشکل یک عفونت فعال هنوز بهعنوان تهدیدی جدی برای سلامت انسان باقیمانده است. تخمین زده میشود که یک سوم از جمعیت جهان نزدیک به دو بیلیون نفر با مایکوباکتریوم توبرکلوزیس آلوده شدهاند. افراد مبتلا به عفونت نهفته تنها با مایکوباکتریوم توبرکلوزیس آلوده شدهاند بدون اینکه علایم بالینی داشته باشند. تست توبرکولین بیشترین تستی است که بهطور گسترده در جهان برای تشخیص افراد آلوده شده با مایکوباکتریوم توبرکلوزیس استفاده میشود. تست توبرکولین دادههای ارزشمندی را در تشخیص عفونت نهفته فراهم میکند با این وجود واکسیناسیون با واکسن ب.ث.ژ و آلوده شدن با مایکوباکتریومهای غیرتوبرکلوزی اختصاصیت این تست را کاهش میدهد. در این تست پاسخهای ازدیاد حساسیت نسبت به مشتق پروتیینی تخلیص شده از مایکوباکتریوم توبرکلوزیس ازریابی میشود. تست توبرکولین مثبت نشاندهنده احتمال ابتلا به عفونت توبرکلوزیس و پیشرفت عفونت نهفته به عفونت فعال میباشد. مطالعات پیشین نشان داده است که بین پاسخ مثبت تست توبرکولین و احتمال عفونت فعال رابطهای وجود دارد. شواهد تجربی نشان داده است که درمان عفونت نهفته احتمال عفونت فعال را کاهش میهد. اگرچه تست توبرکولین یک تست ایدهآل نیست اما یک روش ساده و ارزان قیمت برای تشخیص توبرکلوزیس میباشد که این ویژگیها باعث شده بهروشی مناسب بهویژه در کشورهای در حال توسعه بدل شود.
ناصر پیری، صلاحالدین دلشاد، مریم آقایی،
دوره 80، شماره 10 - ( دی 1401 )
چکیده
زمینه و هدف: در میان بیماریهای ایجادکننده درد حاد شکم در زنان، چرخش ایزوله لوله فالوپ یک علت نادر است که بهطور عمده در سنین باروری رخ میدهد و در صورت عدم درمان میتواند منجر به مشکلات باروری گردد.
معرفی بیمار: مورد گزارش شده خانم باردار 37 سالهای میباشد که در سن بارداری 33 هفته، با شکایت از درد در ناحیه شکم توام با علایم تهوع و استفراغ در مرداد 1399 به بیمارستان مریم کرج مراجعه نمود. کانون درد در قسمت راست و پایین شکم بود. در هنگام لاپاراتومی چرخش ایزوله لوله فالوپ سمت راست مشاهده گردید (ناحیه RLQ). بهدلیل نکروز فیمبریا در حین جراحی، با حفظ لوله رحمی، دتورشن لوله فالوپ، اکسزیون فیمبریای سیانوزه شده، اکسزیون کیست هموراژیک ناحیه فیمبریا، ساکشن مایع داخل حفره شکم و ترمیم فیمبریا انجام گردید.
نتیجهگیری: چرخش ایزوله لوله فالوپ باید در موارد درد حاد قسمت تحتانی شکم در زنان در سنین باروری و حتی نوجوانان جزء تشخیص افتراقی قرار گیرد.
زهرا اسدی پیری، ابراهیم جعفریپویان،
دوره 80، شماره 11 - ( بهمن 1401 )
چکیده
زمینه و هدف: مطالعه حاضر با هدف بررسی رویکردهای اجراشده توسط کشورهای مختلف برای جذب و حفظ پزشکان در مناطق محروم و روستایی انجام شده است.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مرور نظاممند است. جستجو با استفاده از کلیدواژههای مناسب در بازه زمانی سالهای 2022-2005 و عمدتاً در پایگاههای اطلاعاتی Scopus، Web of Science، PubMed، SID و IranMedex انجام شد. رویکردهای مختلف اجراشده توسط کشورهای مختلف جهت جذب و حفظ پزشکان در راستای حفظ نیروی انسانی در مناطق کمتر توسعهیافته شناسایی و با استفاده از روش تحلیل مضمون طبقهبندی شدند.
یافتهها: در مجموع 18 مقاله پس از فرایندهای غربالگری انتخاب شدند. رویکردهای آموزشی، تنظیمی، انگیزشی، حمایتهای شغلی و حرفهای برای جذب و حفظ پزشکان مورد استفاده قرار گرفت. بیشترین احتمال موفقیت مداخلات اجراشده مربوط به رویکردهای آموزشی از جمله انتخاب دانشجویان پزشکی بومی، ارایه واحدهای درسی مرتبط با ارایه خدمات در مراکز بهداشتی و درمانی روستایی و برگزاری دورههای آموزشی در این مناطق بود.
نتیجهگیری: این مطالعه اهمیت طرحهای هدفمند و سیستمهای حمایتی برای رسیدگی به کمبود پزشک در مناطق محروم را نشان میدهد. دولتها و سازمانهای بهداشتی و درمانی میتوانند با اجرای استراتژیهای موثر، دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی را بهبود بخشند و پیامدهای سلامت را برای افراد ساکن در مناطق محروم و روستایی افزایش دهند. این استراتژیها در ذیل چتری از عوامل اقتصادی، سیاسی و اجتماعی میتوانند موثر باشند. نتایج مطالعه میتواند به سیاستگذاران نظام سلامت کمک نماید تا رویکردهای موثری را در جذب و حفظ پزشکان در مناطق محروم و روستایی پیادهسازی کنند.
حجت رحمانی، زهرا اسدی پیری،
دوره 81، شماره 7 - ( مهر 1402 )
چکیده
سردبیر محترم
پرونده الکترونیکسلامت (Electronic health record, EHR) بهعنوان نسخه الکترونیکی از تاریخچه پزشکی بیمار که توسط ارایهدهنده مراقبتهای سلامت برای مدتی نگهداری میشود و شامل تمام دادههای بالینی حیاتی است که در راستای مراقبتهای ارایهشده به یک فرد است.1 این سیستم اطلاعاتی جهت ارایه خدمات با کیفیت، هزینهاثربخش، مشتریگرا و همچنین دسترسی بهموقع به اطلاعات کامل و صحیح ضروری است.2و3 علیرغم مزایای بالقوه پرونده الکترونیکسلامت (EHR)، پیادهسازی آن باموانع اجرایی مواجه است که مهمترین آنها محدودیتهای بودجهای، فناوری، نگرشی و جنبههای سازمانی میباشد. لذا پیش از پیادهسازی باید عوامل فنی و غیرفنی شناسایی شوند و موانع پیادهسازی رفع گردد.4
یکی از چالشهای اصلی در پیادهسازی EHR درایران کمبود یک سیستم استاندارد است. درحالحاضر، چندین سیستم EHR در کشور استفاده میشوند، اما اغلب آنها فاقدقابلیت همکاری هستند، که موانعی برای اشتراک دادهها و تداوم مراقبتها ایجاد میکنند. چالش دیگر هزینه اجرای EHR است. بسیاری از مراکز ارایهکننده خدمات سلامت، بهویژه در مناطق روستایی فاقدمنابع لازم برای پیادهسازی این سیستمها هستند. هزینههای خرید سختافزار و نرمافزارهای مربوطه و همچنین ارایه آموزش به کارکنان میتواند بسیار گران باشد.
طبق برآوردهای وزارت بهداشت، سالیانه حدود 500 میلیارد تومان برای استقرار EHR لازم است. ایندرحالی است که رقم مصوب در قوانین بودجه سنواتی برای این منظور حدود 200 میلیون تومان بوده است. طبق گزارش دیوان محاسبات کشور، اعتبارات پیشبینی شده طی سنوات اخیر بابت (برنامه توسعه دولتالکترونیک) و (گسترش فنآوری ارتباطات و اطلاعات در بهداشت و درمان) تخصیص مناسبی نداشته و غالبا صرف هزینههای مربوط به سامانههای غیرمرتبط با موضوع EHR (مانند اتوماسیون اداری و...) شده است.
عدمتناسب ساختار اجرایی با ابعاد و گستردگی طرح و تغییرات مکرر مدیریتی از دیگر چالشهای پیش روی این طرح است. EHR از پیچیدهترین پروژهها در همه دنیا محسوب میشود که تحقق آن ساختاری متشکل از تیمهای متخصص جهت اموری نظیر تحقیق و توسعه، مطالعات کاربردی، خدمات فنی و مشاوره، تحلیل و ارزیابی و مدیریت پروژه را در کشور میطلبد، درحالیکه بزرگترین اقدامی که وزارت بهداشت بهعنوان متولی نظام سلامت در راستای ارتقای این ساختار در بدنه خود انجام داده است، ارتقای سطح دفتر آمار و فناوری اطلاعات به سطح مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت است.
تغییرات مکرر مدیریتی مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت و عدماتصال بخش عمدهای از مراکز ارایهدهنده خدمت با مرکز تبادل اطلاعات سلامت نیز از چالشهای موجود است. درحالحاضر از مجموع حدودا 170 هزار مرکز ارایه خدمت در کل کشور، کمتر از 30 هزار به مرکز تبادل اطلاعات سلامت اتصال یافتهاند، بهطوری که موارد مهمی همچون اقدامات بالینی، در کمتر از 20% مطبها و بیمارستانها و همچنین در کمتر از 40% مراکز و کلینیکها ثبت میشوند. بهغیر از اطلاعات هویتی بیمار و دادههای مالی و اداری، بخش زیادی از اطلاعات در بسیاری از مراکز در سامانه ثبت نمیشوند و میتوان عنوان کرد که ماهیت پروندههایی که در مراکز تشکیل میشوند، بیشتر مالی است تا بالینی.
درحالحاضر سازوکار مواجهه با چالشهای امنیتی، مجوزهای دسترسی به دادهها و اینکه چه مرجعی مجاز است اطلاعات را در اختیار دیگران قرار دهد هنوز مبهم است. عدماستفاده پزشکان جهت اجرای EHR در مطب و همچنین داروخانهها بهدلیل بار مالی نیز اجرای این رویکرد را دچار مشکل کرده است. محدودیتهای نگرشی و رفتاری افراد، نقایص موجود در زیرساختهای ارتباطی کشور، کمبود نیروی انسانی متخصص و ماهر جذب در حوزه مدیریت اطلاعات سلامت و انفورماتیک پزشکی از دیگر موانع اجرای این طرح در کشور است.
برای غلبه بر این چالشها، چندین الزام اجرایی باید برآورده شود. باید یک استراتژی و سیاست ملی شفاف برای اجرا EHR وجود داشته باشد. این باید شامل دستورالعملها و استانداردهایی برای سیستمهای EHR باشد و اطمینان حاصل شود که همه سازمانهای مراقبتهای سلامت در جهت اهداف یکسان و با استفاده از سیستمها و استانداردهای یکسان کار میکنند. نیاز به سرمایهگذاری در زیرساختها و فناوری،
بهویژه در مناطق روستایی است، که میتواند شامل ارایه سختافزار، نرمافزار و آموزش لازم برای اجرای EHR به سازمانهای مراقبتهای بهداشتی باشد.باید بر استانداردسازی و قابلیت همکاری بین سیستمهای مختلف ازجمله توسعه استانداردها و اصطلاحات ملی و همچنین تلاش برای اطمینان از ارتباط سیستمهای EHR مختلف تمرکز شود.
بهرسمیت شناختن نظام نظارتی الکترونیک و واگذاری وظایف تعیین صلاحیت شرکتها و سامانههای حوزه سلامت الکترونیک به این نظام، تامین بستر ارتباطات امن تبادل اطلاعات، رفع خلاهای قانونی عمده در راستای پیادهسازی ارکان نظام سلامت الکترونیک (نسخه نویسیالکترونیک، سلامت همراه و سلامت از راه دور) و تامین اعتبار مالی پایدار از دیگر پیشنیازهای اجرای EHR در ایران است.
پیشبینی ضوابط مشارکت بخش خصوصی در بخش سلامت و اتصال بخش خصوصی به مرکز تبادل دادههای سلامت، تدوین سند ملی سلامت الکترونیک، شامل تعیین دقیق نقش هرکدام از ذینفعان، زمانبندی اجرای مراحل، پایش و ارزیابی طرح و همچنین نحوه پرداختن به جوانب مختلف سلامت الکترونیک ازجمله ثبت و نگهداری اطلاعات پزشکی افراد، تبادل اطلاعات سلامت بین مراکز مختلف بهداشتی و درمانی جهت بهبود مراقبت از بیماران، امنیت اطلاعات، حفظ حریم خصوصی اطلاعات سلامت افراد نیز در اجرای EHR باید در نظر گرفته شود. آموزش و شرکت ذینفعان مختلف این حوزه ازجمله پزشکان و کادر سلامت و همچنین مردم در فرآیند تصمیمگیری و پیادهسازی، حمایتهای دولتی و شرکتهای بیمهگر سلامت (از طریق ایجاد انگیزههای مستقیم یا غیرمستقیم) مانند ارایه پاداشهای مالی برای پزشکانی که از EHR استفاده میکنند، پیادهسازی تدریجی پرونده الکترونیکسلامت بهدلیل بارکاری سنگین کاربران، بهویژه پزشکانی که زمان کافی برای یادگیری ویژگیهای موجود در سیستم EHR را در اختیار ندارند از عوامل موثر بر اجرای این طرح است. تدوین اسناد و قوانین بالادستی (تاکید بر همکاری سازمانهای مختلف در توسعه EHR)، تشکیل تیمهای تخصصی از کارشناسان و متخصصان در زمینههای مختلف و ارتقای مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت میتوان اجرای EHR در کشور را مصون از تغییرات دولتها، مدیران و ساختارها و ناپایداریهای سیاسی و اجتماعی نگهداشت.
پیشبرد اقدامات و هماهنگیهای فرابخشی با مشارکت سازمانهای مختلف ازجمله سازمان برنامه بودجه (شمول بودجه ویژه به حوزه سلامت الکترونیک کشور)، سازمان ملی استاندارد ایران (تدوین کلیه استانداردهای لازم مورد نیاز برای پرونده الکترونیک سلامت ایران) وزارت ارتباطات (تکمیل شبکه اطلاعاتی کشور برای توسعه شبکه ملی سلامت به کلیه مراکز ارایهکننده خدمات سلامت) و تشکیل کمیته راهبری سلامت الکترونیک در دولت از دیگر عوامل تسهیلکننده اجرای EHR در ایران است. علاوهبراین، نیاز به استانداردسازی اصطلاحات پزشکی و سیستمهای کدگذاری وجود دارد تا اطمینان حاصل شود که دادهها میتوانند در بین سازمانهای مختلف مراقبتهای سلامت مقایسه و تجزیه و تحلیل شوند. درک این نکته ضروری است که اجرای موفقیت آمیز EHRs در ایران مستلزم سرمایهگذاری قابلتوجهی از منابع و تلاش است. بااینحال، مزایای بالقوه برای مراقبت از بیمار و نتایج، این تلاش را ارزشمند میکند. با پرداختن به چالشها و برآوردن پیشنیازهای اجرای EHR، میتوانیم اطمینان حاصل کنیم که بیماران در سراسر ایران از مراقبتهای سلامت با کیفیت، ایمن و کارآمد برخوردار میشوند.