هادی خوشمحبت، پریسا مهدیزاده، مهدی ابراهیمنیا، سیامک کاظمی اصل، نورالدین دوپیکر،
دوره 78، شماره 4 - ( تیر 1399 )
چکیده
زمینه و هدف: طراحی مدل سازمانی متناسب با اهداف و رسالت قطبهای علمی و مراکز برتر در حوزه علوم پزشکی بهمنظور پاسخگویی به مأموریتهای محوله بهعنوان یک ضرورت قطعی هدف پژوهش کنونی بود.
روش بررسی: پژوهش کنونی تحقیقی-کاربردی و کیفی حاضر از اردیبهشت تا بهمن 1395 در دو مرحله تطبیقی و تحلیلی انجام گرفت. مکان انجام مطالعه شامل دانشگاه، پژوهشگاه، مرکز درمانی یا مرکز پژوهشی است که بهعنوان قطب علمی شناخته شدهاند. در بخش تطبیقی همه 50 قطب علوم پزشکی داخل و نمونههای مشابه در خارج از کشور و در بخش تحلیلی 10 نفر از خبرگان و مسئولان قطبهای برتر علوم پزشکی، نمونه پژوهش بودند. ابزار گردآوری دادهها در بخش تحلیلی مصاحبه نیمه ساختار یافته، مستندات ابلاغی وزارت بهداشت و در بخش تطبیقی بانکهای داده و سایتهای رسمی قطبها بود.
یافتهها: اطلاق واژه "مرکز برتر" برای واحدهایی که در یک یا دو حوزه از ابعاد سهگانه آموزش، پژوهش و درمان نقش ایفا میکنند و واژه " قطب علمی" برای واحدی که در هر سه بعد یادشده افزونبر مدیریت دانش ایفای نقش میکند، مورد توافق قرار گرفت. برای قطب علمی هفت مأموریت (ملی و تاحدی بینالمللی) و برای مرکز برتر پنج مأموریت متفاوت تدوین گردید. نقش وزارت بهداشت در زمینه هدایت کلان قطبها در هفت بند مورد توافق قرار گرفت. در نهایت مدل کلان سازماندهی قطبهای علمی و مراکز برتر در سطح وزارت، دانشگاهها طراحی و ارایه شد.
نتیجهگیری: اصلاح ساختار تولیت قطبها در وزارت، وحدت فرماندهی در سطح عالی مدیریت قطبها با تشکیل و سازماندهی مجدد وظایف و اختیارات شورای عالی قطبها و ایجاد یک ارتباط نظاممند با وزارت و معاونتهای مربوط بخشی از الزامات تحقق نقش و انجام رسالت قطبهای علمی است.