حسین مشهدینژاد، بابک گنجهایفر،
دوره 73، شماره 3 - ( خرداد 1394 )
چکیده
زمینه و هدف: فتق دیسک کمری در صورتیکه منجر به درد شدید سیاتیک شود، نیازمند مداخله جراحی است، اما زمان مناسب جهت عمل جراحی و حذف فتق دیسک کمری همواره مورد بحث بوده است.
روش بررسی: مطالعه حاضر بهصورت مقطعی در 147 بیمار دارای نشانههای بالینی و رادیولوژیک فتق دیسک کمری L4-5 و L5-S1 که از فروردین 1388 تا اسفند 1390 در بیمارستان قائم (عج) مشهد برای اولینبار تحت عمل جراحی قرار گرفتند، انجام شد. در این بیماران مدت زمان درد سیاتیک با معیارهای نمره Modified Oswestry Disability Index (MODI)، Visual Analogue Scale (VAS) و Prolo Functional Economic Outcome Rating Scale پیش از جراحی و یکسال پس از جراحی ارزیابی شد. بهعلاوه، رضایتمندی بیماران دو سال پس از جراحی در تماس تلفنی با بیماران ثبت شد.
یافتهها: 147 بیمار با متوسط سنی 4/7±4/37 با توجه به مدت زمان درد سیاتیک پیش از عمل به چهار گروه تقسیم شدند؛ <3 ماه، سه تا <6 ماه، شش تا <12 ماه و >12 ماه. تفاوت معناداری بین درد سیاتیک کمتر از سهماه پیش از جراحی و بهبود امتیاز VAS یکسال پس از جراحی بهنسبت پیش از جراحی مشاهده شد (022/0P=). اما ارتباطی بین مدت درد سیاتیک پیش از جراحی و سایر معیارهای بالینی شامل نمره MODI (63/0P=) و Prolo scale (85/0P=) پس از یکسال و همچنین رضایتمندی پس از دو سال از عمل جراحی و برگشت بهکار (73/0P=) مشاهده نشد.
نتیجهگیری: گرچه ممکن است نتایج جراحی یکساله در افرادی که درد سیاتیک کمتر از سهماه داشتهاند بهتر از بیماران با درد سیاتیک بیشتر از سهماه باشد، ولی رضایتمندی بیماران پس از دو سال تفاوت قابلتوجهی نداشته است.