ملیحه حسنزاده، مرجانه فرازستانیان، افروز آزاد، پرنیان ملکوتی، مریم اسماعیلپور،
دوره 80، شماره 4 - ( 4-1401 )
چکیده
زمینه و هدف: آنژیومیگزوما تهاجمی یک تومور مزانشیمال نادر است که بهصورت تیپیک در لگن و ناحیه پریآنال اتفاق میافتد. اغلب بیماران با شکایت توده بدون درد با رشد آهسته در ناحیه پرینه مراجعه میکنند. توده اغلب ارگانهای مجاور مثل مجرای ادراری و مقعد را درگیر نمیکند از اینرو باعث علایم انسدادی نمیشود. میزان بروز در خانمها شش برابر آقایان است. علیرغم تهاجم وسیع موضعی متاستاز دور دست نادر است. تشخیص پیش از جراحی و بررسی پاتولوژی دشوار است. MRI شایعترین ابزار تشخیصی است. از سیتی اسکن و سونوگرافی هم استفاده میشود. بیماران نیاز به فالواپ طولانیمدت دارند. درمان عود جراحی است ولی اقدامات غیرجراحی هم با میزان موفقیت متغیر همراه بودهاند.
معرفی بیمار: بیمار خانم 54 ساله با توده پرینه در بهمن 1399 مراجعه کرد. بیمار بیان میکرد توده مذکور از 10 سال پیش وجود داشته است که طی دو سال اخیر افزایش سایز پیدا کرده است. بیمار تحت جراحی قرار گرفت. گزارش آسیبشناسی آنژیومیگزوم تهاجمی بود. پس از جراحی تحت درمان با آگونیست GNRH قرار گرفت. در حال حاضر تحت فالواپ است و تاکنون (اسفند 1400) عود نداشته است.
نتیجهگیری: آنژیومیگزومای تهاجمی تومور مزانشیمی نادری است. شایعترین ویژگی این تومورها دارا بودن گیرنده استروژن و پروژسترون است. بهترین درمان برای آنژیومیگزومای مهاجم هنوز ناشناخته باقیمانده است. برداشت موضعی وسیع ضایعه بهعنوان اقدام درمانی مهم گزارش شده است. در عود، جراحی مجدد و هورمونتراپی میتواند مفید باشد. مهم است که متخصص زنان در برخورد با تودههای ولو این مورد را در تشخیص افتراقی قرار دهد.