مسعود اعتمادی فر، مهردخت مزده، حمیدرضا ترابی، مجید غفارپور، مجتبی عظیمیان، شیوا سلامی، سید محمد امیر شاه کرمی،
دوره ۶۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۹ )
زمینه و هدف: مطالعات اخیر حاکی از شیوع بالای بیماری اسکلروز متعدد (MS) در ایران است. اینترفرونها بهعنوان خط اول درمان در MS کاربرد دارند. در ایران با دستیابی به فنآوری تولید بتا- اینترفرونها، سینووکس CinnoVexTM تولید شده است. در این مطالعه (Postmarketing study) اثربخشی و عوارض سینووکس در مطالعهای کشوری با نام "مطالعه سینا" بررسی شده است.
روش بررسی: این مطالعه در سالهای ۸۷-۱۳۸۶ در شهرهای تهران، اصفهان، مشهد، تبریز و شیراز اجرا شد. مبتلایان به MS عودکننده- بهبودیابنده، با سن ۱۶ تا ۵۰ سال و Expanded Disability Status Scale کمتر از چهار با تشخیص متخصص مغز و اعصاب، سینووکس (mg, Weekly IM۳۰) دریافت کردند. EDSS، عوارض جانبی، و حملات در چهار ویزیت سهماهه ارزیابی شد.
یافتهها: مجموعاً ۱۰۵۰ بیمار وارد مطالعه شدند که در ۶۲۷ بیمار (۶۰%) پرسشنامهها بهصورت صحیح تکمیل گردید. میانگین سنی ۶/۸±۷/۳۰ سال و ۵۱۴ نفر (۸۲%) مؤنث بودند. بررسی تغییرات EDSS طی یکسال، کاهش معنیدار در سه ماهه آخر را نشان داد. عوارض مصرف دارو در سه ماه اول، دوم، سوم و چهارم بهترتیب در ۴۷%، ۵۰%، ۶۱% و ۴/۶۱% بیماران مشاهده شد و عوارض شدید مانند افکار خودکشی (۰%)، اکیموز محل تزریق (۲/۱%)، تشنج (۲/۱%) و سنکوپ (۷۵/۳ %) در درصد بسیار کمی از موارد مشاهده شد. فراوانی حملات بیماری بهترتیب ۴/۱۳%، ۷/۱۵%، ۹/۱۶% و ۴/۲% بود.
نتیجهگیری: سینووکس باعث جلوگیریاز پیشرفت ناتوانی MS میگردد. همچنین، با مصرف سینووکس عوارض شناختهشده در استفاده از اینترفرونها مشاهده میشود.