زمینه و هدف: انتوباسیون اندوتراکئال یک روش معمول برای دسترسی به راههوایی در بیماران بسیار بد حال و در انتقال آنها میباشد. عمق ورود لوله تراشه بر اساس سن، جنس، وضعیت سر و گردن، نوع عمل جراحی و توجهات آناتومیک متفاوت است. هدف این مطالعه تعیین فواصل راههوایی در بیماران ایرانی با یک روش غیرتهاجمی و دقیق بود که عبارت است از بازسازی کامپیوتری تصاویر CT-scan با رزولوشن بالا (HRCT)، روش برونکوسکوپی مجازی.
روش بررسی: ۱۴۰ بیمار ایرانی که کاندیدای
CT-scan سینوس و قفسه سینه بودند، در یک مطالعه مقطعی در مجتمع بیمارستانی امام خمینی تهران در سالهای ۱۳۸۷ و ۱۳۸۶ وارد شدند. بعد از بازسازی فواصل راههوایی، فواصل دندانهای پیشین فوقانی تا طنابهای صوتی (IVD)، طنابهای صوتی تا کارینا (VCD) و دندانهای پیشین فوقانی تا کارینا (ICD)، تعیین شدند. ضمناً ارتباط بین این فواصل با سن، جنس و شاخص توده بدنی (BMI) مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: در کل ۱۴۰ بیمار بررسی شدند که ۷۰ نفر (۵۰%) از آنها مرد بودند. تفاوت آماری واضح بین گروههای سنی و جنسی و
BMI در بیماران مورد مطالعه وجود نداشت. مقادیر IVD برای مردان ۷/۹±۵/۱۴۵، زنان ۳/۶±۲۹/۱۲۷ و در کل جامعه ۲۹/۱۲±۴۳/۱۳۶ میلیمتر بود. مقدار VCD برای مردان ۹۹/۱۳±۱۳۱، زنان ۷/۱۱±۵۹/۱۲۲ و در کل جامعه ۶۵/۱۳±۰۹/۱۲۷ و مقدار ICD در مردان، زنان و کل جامعه بهترتیب ۶۳/۱۶±۱۷/۲۷۷، ۵۴/۱۱±۸۸/۲۴۹ و ۶۶/۱۹±۵۲/۲۶۳ میلیمتر بود.
نتیجهگیری: میزان عمق ورود برای ثابت کردن لوله اندوتراکئال در بیماران بزرگسال ایرانی مشابه با مقادیری است که در کتب مرجع بیهوشی ذکر شده است. برونکوسکوپی مجازی یک روش غیر تهاجمی و دقیق بر اساس بازسازی تصاویر توموگرافی کامپیوتری است و تصاویر بازسازی شده توموگرافی میتوانند در اندازهگیری و ارزیابی آناتومی راههوایی مفید باشند.