۳ نتیجه برای تیرویید.
فریبا زارعی، محمدرضا ساسانی، بنفشه زینلی رفسنجانی، مهدی سعیدی مقدم،
دوره ۸۰، شماره ۷ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: آسپراسیون نمونهبرداری سوزنی ظریف (FNAB) تیرویید برای تشخیص ندولهای خوشخیم و بدخیم تیرویید استفاده میشود. این روش باعث ایجاد درد و ترس در بیماران میشود. این مطالعه به بررسی اثر بیحسی موضعی پیش از انجام آسپراسیون درایجاد درد و اضطراب با در نظر گرفتن اندازه ندول پرداخته است.
روش بررسی: دراین مطالعه بهصورت مقطعی ۱۱۴ نفر که نیاز به انجام FNAB غده تیرویید داشتند شرکت کردند. برای ۴۱ نفر از بیماران بیحسی موضعی پیش از انجام آزمون انجام شد، برای بقیه آزمون بدون بیحسی موضعی انجام گردید. میزان درد و اضطراب بهترتیب براساس مقیاس visual-analog-score و Spielberger اندازهگیری شد و اندازه ندولها به چهار گروه تقسیم شدند. این اطلاعات از شهریور ۱۳۹۶ تا بهمن ۱۳۹۶ در بیمارستانهای دانشگاه در بیمارستان شهید فقیهی شیراز جمعآوری گردید.
یافتهها: بیماران با میانگین سن ۶۹/۴۴ و شاخص توده بدنی ۷/۲۶ سال، پیش از انجام آزمون بیحسی دریافت کردند. بیماران با میانگین سن ۱۷/۴۸ شاخص توده بدنی ۲۶ آزمون را بدون بیحسی موضعی انجام دادند. بیماران با اندازه ندول حداکثر mm ۱۰ درد بیشتری را درحین FNAB بدون دریافت بیحسی موضعی احساس کردند ولی از نظر میزان اضطراب (S/T-anxiety-test) تفاوت معناداری در بیماران مشاهده نشد. همچنین تفاوت معناداری از نظر مقیاس درد و اضطراب در بیماران با ندول بزرگتر وجود نداشت.
نتیجهگیری: درد بیشتر در بیماران با اندازه ندول کوچکتر احساس میشود که این میتواند ناشی از اندازه کوچک ندول و نیاز به دستکاری بیشتر و دقت کمتر در هنگام ورود سوزن به توده در انجام آزمون باشد. بنابراین استفاده از بیحسی موضعی پیش از انجام آزمون دربیماران با اندازه ندول کوچکتر از mm ۱۰ میتواند باعث کاهش قابلتوجه درد شود.
مریم رزاقیآذر، مینا سپهران، بهاره لسانی گویا،
دوره ۸۱، شماره ۳ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده
زمینه و هدف: کمکاری مادرزادی تیرویید یکی از شایعترین علل قابلپیشگیری عقبافتادگی ذهنی در دنیا است. این مطالعه با هدف بررسی حساسیت و ویژگی آزمایش غربالگری با کاغذ فیلتر در تشخیص کمکاری مادرزادی تیرویید انجام شده است.
روش بررسی: این مطالعه بهصورت مقطعی و از نوع توصیفی-تحلیلی میباشد که برروی اطلاعات مربوط به ۲۷۳۹ نوزاد که در طول برنامه غربالگری کمکاری مادرزادی تیرویید در طی سالهای ۱۳۹۳-۱۳۹۰ در مراکز بهداشتی درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران (غرب تهران) فراخوان شده بودند، انجام شد. دادهها پس از جمعآوری وارد SPSS software, version ۲۱ (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) شد. از منحنی (Receiver operating characteristic, ROC) جهت تعیین TSH cut off point (حدتمایز TSH) با نمونهگیری روی کاغذ فیلتر و تعیین حساسیت و ویژگی آن استفاده شد.
یافتهها: در این مطالعه میزان فراخوان ۴/۵% و شیوع هایپوتیروییدی سه در ۱۰۰۰ نوزاد بود. در میان نوزادان هایپوتیرویید ۱/۵۱% پسر و ۹/۴۸% دختر بودند که تفاوت آماری معناداری مشاهده نشد. بین ابتلا به بیماری و میانگین سطح TSH غربالگری در فصلهای مختلف، تفاوت آماری معناداری مشاهده نشد. شدت همبستگی بین سطح TSH سرم و TSH کاغذ فیلتر با ضریب همبستگی (۳۷۹/۰r=) در حد متوسط بود و از نظر آماری معنادار بود (۰۵/۰P<). براساس منحنی ROC، نقطه برش تعیینشده جهت فراخوان mIU/L ۵/۶ با حساسیت (۷۷۷/۰-۷۷۱/۰)۵/۷۷ و ویژگی (۵۸۵/۰-۵۷۵/۰)۵۸% و سطح زیر منحنی ۷۴/۰ بهدست آمد.
نتیجهگیری: براساس یافتههای مطالعه با توجه به حساسیت و ویژگی کیتهای موجود در کشور و اهمیت تشخیص زودرس نوزادان با هایپوتیروییدی مادرزادی، Cut off point فعلی منطقی و قابلقبول است.