3 نتیجه برای خانواده
پروین بلالی، ملیحه سودی، سودابه سعیدنیا،
دوره 70، شماره 7 - ( 7-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: تجمع بیش از حد پپتید بتاآمیلویید که جزو اصلی پلاکهای پیری در بیماری آلزایمر میباشد از طریق القای استرس اکسیداتیو باعث مرگ سلولهای عصبی میشود و به همین دلیل عوامل آنتیاکسیدان در درمان بیماری استفاده میشوند. گیاهان دارویی از خانواده نعناعیان بهطور گسترده در طب سنتی ایران استفاده میشوند. این گیاهان حاوی ترکیباتی با خاصیت آنتیاکسیدانی قوی میباشند و برای بعضی گیاهان این خانواده خاصیت نوروپروتکتیو گزارش شده است. در این مطالعه هفت گیاه از جنسهای مریم گلی و مرزه انتخاب شدند و اثر حفاظتی آنها بر سمیت ناشی از پپتید بتاآمیلویید در سلولهای PC12 بررسی شد.
روش بررسی: عصارهگیری از سر شاخههای هوایی گیاهان بهترتیب با حلاّلهای اتیل استات و متانول به روش پرکولاسیون در دمای اتاق انجام گرفت. سلولهای PC12 با غلظتهای مختلف عصارههای متانولی در محیط کشت یک ساعت قبل از اضافه کردن پپتید بتاآمیلویید انکوبه شدند و سمیت سلولی 24 ساعت بعد از اضافه کردن پپتید بتاآمیلویید به محیط کشت، به روش سنجش MTT مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: از بین عصارههای گیاهی مورد مطالعه عصاره گیاهان مرزه بختیاری (Satureja bachtiarica)، مریم گلی باغی (Salvia officinalis) و مریم گلی لولهای (Salvia macrosiphon) اثر حفاظتی چشمگیری در برابر سمیت ناشی از پپتید بتاآمیلویید نشان دادند (001/0P<).
نتیجهگیری: ترکیبات اصلی این عصارهها شامل رزمارینیک اسید، نارینژنین، آپژنین و لوتئولین میباشد که میتوانند در اثرات نوروپروتکتیو مشاهده شده نقش داشته باشند. با توجه به اثرات حفاظتی مشاهده شده در برابر پپتید بتاآمیلویید، این گیاهان میتوانند در درمان بیماری آلزایمر مورد توجه قرار گیرند.
بتول حسین رشیدی، کیاندخت کیانی، فدیه حقاللهی، شیرین شهبازی صیقلده،
دوره 73، شماره 3 - ( 3-1394 )
چکیده
زمینه و هدف: سلامت جنسی جزیی از بهداشت باروری است که بر سلامت افراد و جامعه تاثیر زیادی دارد. این مطالعه کیفی به هدف تبیین یک تعریف مبتنی بر فرهنگ از سلامت جنسی در ایران و توصیف اجزای آن انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه با رویکرد کیفی در تهران از بهمن سال 1388 تا آذر 1392 انجام شد. نمونهها بهروش هدفمند از متخصصین حوزه سلامت جنسی انتخاب شدند. دادهها از طریق مصاحبههای نیمهساختاریافته در طی مصاحبه فردی جمعآوری شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از روش تحلیل محتوای قراردادی استفاده شد. پس از انجام هر مصاحبه، متن آنها کلمه به کلمه پیاده شده و سپس تجزیه و تحلیل شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها، از روش تجزیه و تحلیل محتوای کیفی استفاده شد.
یافتهها: از دادههای مطالعه، درونمایه سلامت فرد و خانواده استخراج شد. از این درونمایه و طبقات آن، تعریف سلامت جنسی در ایران و استخراج اجزای آن صورت گرفت که عبارتند از میزان آگاهی و دادهها (نیازهای آموزشی)، سلامت و تکامل جسم و روان، نیازهای اقتصادی، ارزشهای فرهنگی اجتماعی و ارزشهای مذهبی. براساس نتایج، در افراد بالغ سلامت جنسی ارضای رضایتبخش و درست نیازهای جنسی از طریق برقراری یک رابطه سالم و تعریف شده اجتماعی، با فردی از جنس مخالف، میباشد.
نتیجهگیری: سلامت جنسی همچون سیستمی است که از اجزایی انتزاعی تشکیل شده است و بدون شکلگیری مناسب و درست تکتک این اجزا، امکان دستیابی به سلامت جنسی بهطور کامل فراهم نخواهد شد. بهنظر میرسد یکی از مهمترین اجزای تامینکننده سلامت جنسی، میزان آگاهیهای جنسی افراد باشد، اگرچه انجام مطالعات بیشتر برای تایید این نتیجه لازم است.
حسن علینژاد، رضا وزیرینژاد، احمدرضا صیادی، زینب حاج علیاکبری، مهدی علینژاد،
دوره 78، شماره 10 - ( 10-1399 )
چکیده
زمینه و هدف: یکی از مهمترین وظایف پزشک خانواده مراقبتهای اولیه بهداشتی است. بههمین منظور این پژوهش جهت بررسی رضایتمندی مناطق روستایی شهرستان رفسنجان از طرح پزشک خانواده انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه یک مطالعه توصیفی-تحلیلی است که از مهر تا آذر 1397 در مناطق روستایی شهرستان رفسنجان اجرا شد. جامعه مورد مطالعه شامل 10 روستای شهرستان رفسنجان میباشد که 480 نفر بهعنوان نمونه انتخاب شدند، روش نمونهگیری بهصورت تصادفی خوشهای انجام گرفت که اطلاعات توسط چک لیست محقق ساخته گردآوری و توسط SPSS software, version 18 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) مورد تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: میانگین رضایتمندی روستاییان از برنامه پزشک خانواده در سطح نسبتا خوبی بود و بیشترین رضایتمندی مربوط به تحصیلات دیپلم و درآمد زیر یک میلیون تومان و کمترین رضایتمندی مربوط به سن 30-21 سال و درآمد بالای سه میلیون تومان بود.
نتیجهگیری: رضایتمندی از اجرای برنامه پزشک خانواده در مناطق روستایی بیانگر موفقیتآمیز بودن فرآیندهای اصلاح نظام سلامت بود.