پریناز آهنگر، محمدرضا سام، وحید نجاتی،
دوره 71، شماره 12 - ( 12-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: در مراحل پیشرفته سرطان کولورکتال اغلب به درمانهای کلاسیک مقاوم است. بنابراین جستجو جهت ارایه روشهای درمانی جدید با حداقل عوارض در مدیریت سرطان کولورکتال مورد توجه است. در این زمینه، تاثیر مهار کننده قدرتمند رشد سلولی، ایکوزاپنتینوئیک اسید و دوکوزاهگزاینوئیک اسید روغن ماهی بر ضدسلولهای سرطانی نشان داده شده است. در مطالعه حاضر، اثر ضدسرطانی ایکوزاپنتاینوییک اسید (EPA) و دوکوزاهگزاینوییک اسید (DHA) به عنوان اسیدهای چرب غیر اشباع در سلولهای سرطانی کولورکتال LS174T بررسی گردید.
روش بررسی: سلولهای سرطانی در محیط کشت RPMI-1640 غنی شده با سرم جنین گاوی در 37 درجه و انکوباتور مرطوب کشت داده شدند. سلولهای سرطانی در غلظتهای 50، 100 و 150 میکرومول EPA یا DHA به مدت 72-24 ساعت تیمار شدند. پس از تیمار سلولی، پاسخ سلولی به دوزهای به کار رفته در زمانهای 72-24 ساعت با روشهای زنده مانی سلولی و آزمون MTT ارزیابی شد.
یافتهها: در بررسی زنده مانی سلولی نشان داده شد که اسیدهای چرب غیر اشباع، تکثیر سلولهای تیمار شده را در مقایسه با سلولهای تیمار نشده در غلظت 150 میکرومول DHA و EPA به میزان معناداری کاهش میدهند. در این زمینه میزان زنده مانی سلولها در غلظت 150 میکرومول DHA و EPA به ترتیب 1/5%±31% و 6/2%±30% محاسبه شد. علاوه بر این، تیمار سلولها با غلظتهای افزاینده DHA و EPA، به میزان معناداری، رشد سلولی را بهطور وابسته به دوز و زمان کاهش میدهد. پس از 72 ساعت تیمار سلولها با 150 میکرومول DHA و EPA، میزان رشد سلولی به ترتیب 5/5%±19% و 5%±20% در مقایسه با سلولهای کنترل تیمار نشده محاسبه شد.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان میدهند که اسیدهای چرب امگا-3 تکثیر سلولی را کاهش میدهند و میتوانند دیدگاههای جدیدی در درمان تومورهای بدخیم فراهم کنند.