سید جلال پورهاشمی، بنفشه گلستان، سید علی کشاورز،
دوره 65، شماره 12 - ( 12-1386 )
چکیده
تغذیه مطلوب نقش مهمی در فرآیند رشد طبیعی و سلامت جسم و روان کودکان دارد. ارزیابی تغذیهای با هدف شناخت چگونگی تغذیه یک گروه یا جامعه، جستجوی نارسائیهای آن و ارائه رهنمودها و راهکارهای مناسب جهت دستیابی به وضع مطلوب صورت میگیرد.
روش بررسی: در یک مطالعه مقطعی 788 نفر از کودکان هفت ساله دختر و پسر مدارس تهران که از طریق نمونهگیری خوشهای انتخاب شده بودند با استفاده از پرسشنامههای استاندارد 24 ساعته یادآمد خوراک و نوع و تکرار مصرف غذاها مورد ارزیابی قرار گرفته و با اندازهگیری قد و وزن و معاینه دندانها شاخصهای آنتروپومتری و سلامت دندان آنها تعیین گردید. آنگاه نتایج با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمونهای آماری کروسکال والیس، من ویتنی و 2 استخراج گردید.
یافتهها: در مقایسه با مقادیر توصیه شده (RDA) 6/23% از کودکان میزان کلسیم لازم را دریافت نمیکنند. همچنین 2/3% آهن و 2/5% آنها روی را به مقدار کافی در رژیم غذایی خود ندارند. محاسبه شاخص آنتروپومتری کودکان مورد مطالعه نشان میدهد 7/15% از نظر شاخص وزن برای سن، 5/10% از نظر شاخص قد برای سن و 8/16% از نظر شاخص وزن برای قد دچار سوء تغذیه میباشند. شاخص dmft در کودکانی که مصرف کلسیم آنها کمتر از 75% توصیه شده (RAD) میباشد به طور معنیداری بیش از کودکانی است که مطابق RDA کلسیم در رژیم غذائی خود دارند (001/0p<).
نتیجهگیری: میزان ریزمغذیهای حیاتی آهن، روی بهویژه کلسیم در رژیم غذائی کودکان تهرانی کافی نیست و این مسئله موجب سوء تغذیه خفیف و افزایش پوسیدگیهای دندانی گردیده است.