تقی گلمحمدی، محمد انصاری، عبدالرحیم نیک ضمیر، رضا صفری ابهری، سپیده الهی،
دوره ۶۵، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۸۶ )
مسمومیت با سرب یکی از مهمترین مشکلات زیستی شهرهای بزرگ جهان است و آثار زیانآور سرب روی اکثر بافتها مطالعه شده ولی روی رشد و وزن جنین در دوران حاملگی کمتر بررسی شده است. هدف این طرح بررسی وجود همبستگی بین غلظت سرب خون مادر، بندناف جنین و شیر مادر و اثر آن بر وزن نوزاد هنگام تولد میباشد.
روش بررسی: مطالعه از نوع بررسی مقطعی (Cross sectional) بود. پس از تکمیل پرسشنامه، پنج میلیلیتر خون از ۸۶ مادر و نوزاد و سه میلیلیتر شیر از مادران منطقه غیرآلوده و ۸۵ نمونه خون مادر و نوزاد و شیر مادر منطقه آلوده جمعآوری و با روش اسپکترومتری جذب اتمی مورد سنجش قرار گرفت.
یافتهها: میانگین غلظت سرب خون مادران، نوزادان و شیر مادران در منطقه غیرآلوده به ترتیب: ۱/۴±۶/۷، ۲/۳±۹/۵ و ۵/۲±۲/۴ و در منطقه آلوده به ترتیب ۴۱/۸±۰۷/۹، ۱۸/۵±۶/۶ و ۵/۵±۸/۵ میکروگرم در میلیلیتر و میانگین وزن نوزادان در منطقه غیرآلوده ۵/۰±۲/۳ و در منطقه آلوده ۴/۰±۲/۳ کیلوگرم بود.
نتیجهگیری: بین میانگین غلظت سرب شیر مادران در دو منطقه غیرآلوده و آلوده تفاوت معنیداری وجود داشت (۰۱۲/۰(p=. با استفاده از آزمون Correlation و t-test، بین میانگین غلظت سرب خون مادران و نوزادان ومیانگین سرب شیر مادران و خون نوزادان در هر دو منطقه ارتباط معنیداری وجود داشت (۰۰۱/۰(p=. وزن نوزادان درهنگام تولد بین پنج تا دو کیلوگرم و بهطور متوسط ۵/۳ کیلوگرم بود و با مقایسه آن با میانگین وزن نوزادان در منطقه آلوده و غیر آلوده احتمالا" آلودگی سرب برروی وزن نوزادان اثر چندانی ندارد (۸۹/۰p=).