زهرا حامی، امیراحمد سالاریان،
دوره 77، شماره 11 - ( 11-1398 )
چکیده
زمینه و هدف: کورکومین یک جزء غیرسمی فعال موجود در زردچوبه است و یک ماده با خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی قوی است. آهن بهعنوان یک ریزمغذی نقش مهمی در فرآیندهای فیزیولوژیک ایفا میکند. کیتوزان یک پلیمر طبیعی مشتقشده از کیتین است و بهعلت سازگاری زیستی بالا، غیرسمی بودن و تجزیه زیستی به محصولات بیضرر بهعنوان مواد زیستی شناخته شده است. هدف از این پژوهش طراحی و سنتز یک نانوذره مغناطیسی اصلاحشده میباشد که بهعنوان داروی هدفمند مورد استفاده قرار گیرد.
روش بررسی: این پژوهش آزمایشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی آجا از خرداد تا آذر ۱۳۹۶ انجام شد. بارگذاری نانوکورکومین بر سطح نانوذرات مغناطیسی آهن اصلاحشده با کیتوزان در دو مرحله صورت پذیرفته است. در مرحله اول کیتوزان بهعنوان یک پلیمر پوشاننده بر سطح نانوذرات مغناطیسی آهن قرار میگیرد. در مرحله بعد با افزودن نانوکورکومین بر سطح نانوذرات مغناطیسی آهن اصلاحشده با کیتوزان واکنش نهایی صورت میپذیرد.
یافتهها: نتایج حاصل از تصاویر میکروسکوپ الکترونی عبوری و میکروسکوپ الکترونی روبشی، ساختار، مورفولوژی، خواص فیزیکوشیمیایی و حضور لایههای نانوکورکومین بر روی کیتوزان را در نانوذرات به قطر nm ۲۰ بهخوبی نشان میدهد. در طیفسنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (Fourier transform infrared spectroscopy, FTIR) پیک مربوط به آهن-اکسیژن نشاندهنده نانوذرات مغناطیسی آهن و پیک مربوط به اکسیژن-هیدروژن لایههای نانوکورکومین بر روی کیتوزان را نشان میدهد. طیف پراش انرژی پرتو ایکس با نشان دادن پیکهای آهن، کربن، اکسیژن، نیتروژن وجود این عناصر را در ترکیب نهایی تایید میکند.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد که نانوکورکومین بر سطح نانوذرات مغناطیسی آهن اصلاحشده با کیتوزان با موفقیت بارگذاری شده است.
مهناز محمودی سهی، اسداله اسدی، پیمان بروکی میلان، اسماعیل شریفی، آرش عبدالملکی،
دوره 79، شماره 4 - ( 4-1400 )
چکیده
زمینه و هدف: ترمیم زخم یکی از فرآیندهای پیچیده است که شامل تکثیر سلولهای اپیتلیال و بهکارگیری سلولهای التهابی می باشد و از موضوعات تحقیق در مورد مطالعات تروما، ارتوپدی و جراحی است که اشکال مختلفی از سلولها در آن دخیل هستند. هدف از پژوهش حاضر طراحی زخم پوش مهندسی بافت شده متشکل از الیاف کیتوزان حاوی نانوذرات شیشه زیستی دارای یون نقره بهمنظور کاربرد در ترمیم زخم میباشد.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع تجربی میباشد که در آزمایشگاه تحقیقاتی گروه زیستشناسی دانشگاه محقق اردبیلی از از اردیبهشت تا آذر 1398 با رعایت اصول اخلاقی انجام شد. تهیه زخمپوش نانوالیاف به روش سل-ژل تهیه گردید. سمیت سلولی به روش MTT بررسی شد. سپس خواص ضدمیکروبی نانوالیاف به روش انتشار دیسک تعیین گردید. عکس SEM و AFM از نانوالیاف تهیه گردید. در نهایت نانوالیاف به روش FTRI آنالیز گردیدند.
یافتهها: زخم پوش متشکل از الیاف کیتوزان حاوی نانوذرات شیشه زیستی دوپ شده با نقره از نظر سمیت سلولی در حد مناسبی قرار داشت. نانوالیاف تهیه شده با 2% نانوذرات نقره، mm 10 هاله عدم رشد علیه استافیلوکوکوس اورئوس و mm 9 هاله عدم رشد علیه اشریشیا کلی ایجاد کردند. بنابراین بهترین درصد در داربست مطالعهی حاضر 2% بوده است. آنالیز SEM ، AFM و FTIR نشان داد که نانوالیاف دارای زبری و ساختار مناسب میباشند.
نتیجهگیری: داربست حاصله دارای خاصـیت ضـدمیکروبی میباشد. نتایج نشان داد که سمیت چندانی بر روی سلولهای کشت شده نداشته و میتواند بهعنوان زخم پوش در درمان مورد توجه قرار گیرد.