طاهره طلایی خوزانی، ملیحه منصفی، زهرا وجدانی، فرزانه دهقانی، محمد رضا عرب،
دوره 65، شماره 6 - ( 6-1386 )
زنان حامله شاغل در محیطهای پر سر و صدا در معرض انواع اصوات ناهنجاری هستند که سلامت جنین آنها را تهدید میکند. یکی از ارگانهایی که تحت تاثیر این اصوات قرار میگیرد، اجزاء مختلف سیستم شنوایی است. صوت با تاثیر بر طرح بیان ژنی میتواند فیزیولوژی گوش و روند تکامل را تغییر دهد. یکی از مولکولهای مهم درگیر در فرایند تکامل گلیکوکانژوگهها هستند. بیان این مولکولها میتوانند تحت تاثیر صوت تغییر نموده و مسیر تکاملی اجزاء مختلف گوش را تغییر دهد. هدف از این تحقیق بررسی اثرات صوت بر روی تکامل مولکولی گانگلیون مارپیچی با شدتی معادل آنچه کارگران در مکانهای صنعتی با آن مواجه هستند، میباشد.
روش بررسی: جهت بررسی تغییرات این گلیکوکانژوگهها از 42 سر موش حامله استفاده گردید. موشها به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. هر گروه کنترل و آزمایش نیز به نوبه خود به سه زیر گروه تقسیم گردیدند. جنین و نوزادان موشهای گروه آزمایش در معرض صوتی با شدت 100 دسیبل به مدت 5/2 ساعت از روز پنجم جنینی تا روز هفتم پس از تولد قرار گرفتند. نمونهبرداری از گوش نوزادان موشها در روز اول پس از تولد، روز هفتم و روز چهاردهم پس از تولد انجام شد. نمونهها پس از آمادهسازی بافتی با کمک لکتینهای PNA, WGA, BSAI-B4 و DBA رنگ آمیزی شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که پس از در معرض قرارگیری با صوت تغییرات بافتی قابل ملاحظه در سطح میکروسکوپ نوری مشاهده نشد. اما واکنش جسم سلولی نورونهای گانگلیون به لکتینBSAI-B4 در نوزادان چهارده روزه تغییر معنیداری نمود. (05/0p<)
نتیجهگیری: به نظر میرسد که گرچه صوت در نورونهای گانگلیون تغییرات بافتی ایجاد ننموده است، اما سبب تغییرات مولکولی میشود. زمان بروز این تغییرات همزمان با تغییر پتانسیل غشاء در نورون و مسیر شنوایی است که ممکن است بتواند بر روی این عمل تاثیر گذارده و اختلالات شنوایی مادرزادی را به دنبال داشته باشد.