زمینه و هدف:نوجوانی دوران منحصر به فردی در زندگی است. آگاهی در مورد تغذیه مطلوب در طی این دوران میتواند از بسیاری از بیماریهای مرتبط با تغذیه در دوران بزرگسالی پیشگیری کند. متأسفانه در دهههای اخیر شاهد تغذیه میان وعده نامطلوب نوجوانان بودهایم. این مطالعه با هدف تعیین کیفیت تغذیه میان وعدهای نوجوانان 18-12 ساله منطقه 17 شهر تهران انجام گرفته است.
روش بررسی: این بررسی یک مطالعه پیمایشی از نوع مقطعی است نمونهها شامل 907 دختر و پسر ایرانی 18-12 ساله مشغول به تحصیل در یکی از مدارس راهنمایی و یا دبیرستان منطقه 17 شهر تهران بودند که با روش خوشهایی انتخاب شدند . جمعآوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه انجام گرفت و جهت تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار SPSS و روشهای آماری توصیفی و استنباطی از جمله مجذور کای استفاده شده است.
یافتهها: نتایج نشان داد که بیشترین درصد (1/35%) واحدهای مورد بررسی 16-14 ساله، 8/52% پسر، 1/26% اول دبیرستان، 5/71% دارای 3-1 خواهر یا برادر هستند. همچنین بیشترین آنها دارای شاخص توده بدنی (BMI=Body Mass Index) طبیعی میباشند. 28% دسته خوراکی شامل چیپس و پفک را بالای حد متوسط به عنوان میان وعده مصرف میکنند. 46% یک بار در روز تغذیه میان وعده دارند. 62% عصرها خوراکی میان وعده خوردهاند. 9/56% واحدهای مورد مطالعه گاهی اوقات خوراکی میان وعده میخورند. بین برخی از متغیرهای فردی مثل سن، جنسیت، مقطع تحصیلی، سن پدر و مادر، تحصیلات پدر و مادر و شغل مادر با نوع خوراکی میان وعده ارتباط آماری معنادار(05/0p< ) مشاهده شد.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه نشان داد نوع، زمان، تعداد دفعات تغذیه میان وعدهای نوجوانان در سطح خوبی نبوده و نیاز به آموزش در این زمینه به نوجوانان و والدین آنها ضروری است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |