زمینه و هدف:درد شدید زایمان، همواره باعث نگرانی و ترس زن باردار میشود. این مطالعه به منظور بررسی تأثیر آموزش بر میزان بهکارگیری روشهای کاهش درد زایمان توسط ماما انجام شده است.
روش بررسی: این یک مطالعه مداخلهای و نیمه تجربی است. نمونهها شامل 59 نفر از ماماهای بخشهای زایمان بیمارستانهای غیرآموزشی گیلان بودند. که با روش نمونهگیری به شیوه سهمیهای انتخاب شده بودند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه بود که اعتبار علمی با روش اعتبار محتوی و پایایی آن با روش آزمون مجدد سنجیده شد. دادهها در دو مرحله قبل و بعد از آموزش جمعآوری گردید. روشهای مختلف کاهش درد با تأکید بر بهکارگیری روشهای غیردارویی نظیر ماساژ ملایم، برقراری تماس چشمی با مادر، تشویق زائو به ذکر دعا و روشهای حمایتی، فیزیولوژیک و جایگزینی (مانند استفاده از ماساژ، کمپرس گرم، تغییر وضعیت، استفاده از روغنهای معطر) در کارگاه یک روزه آموزش داده شد. تجزیه و تحلیل دادهها با کمک نرمافزار SPSS و آمار توصیفی و تحلیلی انجام شد.
یافتهها: نتایج آزمون تی زوج (05/0p<) نشانگر افزایش معنادار در بهکارگیری روشهای کاهش درد زایمان توسط ماماها بعد از آموزش بود. میانگین امتیازات حاصل از بهکارگیری روشهای کاهش درد توسط ماماها بر حسب مشخصات فردی قبل و بعد از آموزش تفاوت معنادار آماری نداشت.
نتیجهگیری: آموزش به شیوه برگزاری کارگاه در ارتقای میزان به کارگیری روشهای کاهش درد توسط ماماهای شاغل در بخشهای زایمان مؤثر بود؛ به ویژه آن دسته از روشهایی که دارای عوارض کمتر، اثربخشی بیشتر و کاربرد سادهتری هستند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |