Leili M, Moussavi G, Nadafi K, Khosravi R. The Investigation and Comparison of Furfural Removal from Wastewater using Cyclic Biological Reactor (CBR) and Fusarium Culmorum Granules. ijhe 2013; 6 (2) :133-144
URL:
http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-5139-fa.html
لیلی مصطفی، موسوی غلامرضا، ندافی کاظم، خسروی رسول. بررسی و مقایسه حذف فورفورال از فاضلاب توسط راکتور بیولوژیکی سیکلی (CBR) و گرانولهای قارچ فوزاریوم کولموروم. سلامت و محیط زیست. 1392; 6 (2) :133-144
URL: http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-5139-fa.html
1- دانشجوی دکترای بهداشت محیط، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس
2- دکترای بهداشت محیط، استادیار دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس ، moussavi@modares.ac.ir
3- دکترای بهداشت محیط، دانشیار دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- دانش آموخته کارشناسی ارشد بهداشت محیط، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده: (18646 مشاهده)
زمینه و هدف: فورفورال با فرمول شیمیایی C5H4O2 یک ترکیب شیمیایی سمی و خطرناک برای انسان و محیط زیست محسوب میشود. فورفورال و مشتقات آن مانند الکل فورفوریل را به تنهایی و یا با فنول، استون و یا اوره، عمدتا برای تولید رزینهای جامد استفاده میکنند. دومین کاربرد مهم فورفورال مربوط به تولید حلالهایی مثل فوران و تترافوران است که به عنوان یک حلال انتخابی در تولید، تصفیه و پالایش روغنها و روانکنندهها از محصولات نفتی کاربرد فراوانی دارد. در زمینه حذف و بازیابی فورفورال تحقیقات چندی انجام گرفته است ولی با توجه به مزایایی که روشهای بیولوژیکی دارند در این مطالعه استفاده از این روشهای دوستدار محیط زیست مورد بررسی قرار گرفته است.
روش بررسی: در این مطالعه از راکتور بیولوژیکی سیکلی (CBR) و گرانولهای قارچ فوزاریوم کولموروم برای تجزیه بیولوژیکی غلظتهای مختلف فورفورال و COD معادل در شرایط راهبری مختلف استفاده شد. سنجشها بر مبنای تعیین میزان تجزیه فورفورال توسط دستگاه اسپکتروفتومتر در طول دوره راهبری و اندازهگیری تغییرات COD ورودی و خروجی به روش رفلاکس راکتور بسته بود.
یافتهها: راکتور بیولوژیکی سیکلی با دبیهای مختلف فاضلاب حاوی فورفورال و برای دورههای زمانی متفاوت راهبری شد. در تمام دبیهای استفاده شده، میزان تجزیه فورفورال و COD بهترتیب بیش از 99% و 90% حاصل شد. گرانولهای قارچ فوزاریوم نیز در دماهای متفاوت با غلظتهای مختلف فورفورال در مواجهه قرار داده شدند که توانایی بالایی در حذف فورفورال از خود نشان دادند.
نتیجهگیری: تحت شرایط متفاوت راهبری سیستمهای بیولوژیکی، راندمانهای بالایی از حذف فورفورال مشاهده شد ولی به طور کلی CBR در مقایسه با گرانولهای قارچ فوزاریوم در زمانهای کوتاهی به راندمان مطلوب و مورد نظر رسید. بنابراین با توسعه این سیستمها میتوان از آنها بهجای روشهای شیمیایی در تصفیه فاضلابهای حاوی فورفورال استفاده نمود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1391/3/6 | پذیرش: 1391/6/4 | انتشار: 1392/10/7