زمینه و هدف: از مهمترین ویژگیهای واحد پخت ضایعات کشتارگاهها، میتوان به انتشار ترکیبات فرار و بوی ناخوشایند اشاره کرد که سبب مزاحمت برای افراد شاغل و ساکنان مجاور این صنعت میشود. به منظور جلوگیری از گسترش این آلایندهها در محیط اطراف و ایجاد یک محیط زیست مناسب، نیاز به استفاده از فناوریهای مناسب تصفیه است. روش بررسی: در این مطالعه به منظور انتخاب سیستم تهویه و پالایشگرهای مناسب در قدم اول اقدام به نمونهبرداری از هوای واحد پخت ضایعات، با اقتباس از روشهای 1501، 1300، 1600 و 2002 انیستیتو ملی ایمنی و بهداشت حرفهای شده است. تعداد 24 نمونه از هوای منبع آلودگی، محیطی و منطقه تنفسی کارگران با استفاده از دو جاذب کربنفعال و سیلیکاژل نمونهبرداری شده و توسط دستگاه GC-MS تجزیه و تحلیل گردید. سپس بر اساس نتایج آلایندهها، سیستم تهویه موضعی طراحی شد. برای کنترل ذرات منتشره از دیگ پخت ضایعات از سیکلون مدل استایرمند با راندمان بالا و جهت کنترل آلایندههای گازی و بوی بد منتشره از دیگ پخت ضایعات نیز از اکسیدکننده حرارتی طراحی گردید. یافتهها: در مجموع 41 آلاینده شیمیایی در هوای خروجی از دیگ پخت ضایعات کشتارگاه شناسایی شده است که این ترکیبات شامل هیدروکربنها، آلدئیدها، کتونها، الکلها، استرها، ترکیبات هالوژنه، ترکیبات گوگرددار، ترکیبات نیتروژندار و اسیدها بوده است. نتایج طراحی سیستم تهویه نشان داد، سیستمی با دبی هواکش m3/h 5725 و سیکلونی با قطر m 1 و ارتفاع m 4 میتواند 50 درصد ذرات &mum 9/45 را حذف کند. حذف آلایندههای گازی نیز توسط اکسیدکننده حرارتی با دبی گاز سوختی m3/h 96 و حجم محفظه m3 7/67 صورت میگیرد. هزینه سوخت مصرفی این پالایشگر نیز روزانه 310000 ریال برآورد شد. نتیجهگیری: تهویه مناسب دیگ پخت ضایعات کشتارگاههای صنعتی و استفاده از پالایشگرهای تلفیقی جهت تصفیه هوای خروجی، میتواند حجم زیادی از آلایندههای ذرهای و گازی را حذف کند. کنترل این آلایندهها میتواند سبب کاهش مزاحمت بویایی و آلودگی زیست محیطی و ارتقاء سطح سلامت و رفاه کارگران و ساکنان مناطق مجاور این صنعت شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |