1- گروه آیندهپژوهی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، a.rezayan@gmail.com
2- گروه آیندهپژوهی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده: (3284 مشاهده)
زمینه و هدف: کلانروندهای جهانی از یک سو و روندها و مؤلفههای داخلی از سوی دیگر، آینده محیطزیست ایران را در هالهای از ابهام همراه با نگرانی قرار داده است. در محیطی پیچیده و غیرقابل پیشبینی، میتوان با بهرهگیری از تفکر سناریویی (مبتنی بر شناسایی و بازشکافی پیشرانها و عدمقطعیتهای سازنده آینده) تصاویری ملموس و قابل درک از آیندههای قابل تصور یا محتمل در قالب سناریوهایی چندگانه ارائه داد. هدف از این پژوهش، توصیف داستانها و ترسیم تصاویری از آینده محیط زیست ایران در قالب سناریوهای سازگار و محتمل است.
روش بررسی: روش مورد استفاده در این پژوهش برنامهریزی مبتنی بر سناریو است که در هشت گام طراحی و پیاده شده است. روش گردآوری داده در این پژوهش کیفی و با استفاده از مصاحبه، پنل خبرگی و پیمایش دلفی است. همچنین، از نرم افزارهای میکمک و سناریو ویزارد برای تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شده است.
یافتهها: یافتههای این پژوهش در دو بخش ارائه شده است. بخش اول شامل شناسایی و دستهبندی مولفههای کلیدی، پیشرانها و عدم قطعیتهای مرتبط است. پنج پیشران "جمعیت"، "گرمایش جهانی"، "گفتمان زیست محیطی"، "مدیریت فرایند توسعه" و "فناوریها" در این بخش تعیین شده و روابط اثرگذاری و اثرپذیری میان مولفهها تحلیل شده است. بخش دوم به شناسایی و توصیف سناریوهای محتمل و سازگار براساس پیشرانها و عدمقطعیتهای ذیربط، پرداخته است.
نتیجهگیری: مبتنی بر یافتههای پژوهش، پنج سناریوی محتمل و سازگار شامل الف) راز بقا، ب) مدیریت علیه زمین، پ) مهاجرت اقلیمی، ت) بازگشت درناها و ث) فناوری علیه زمین، تبیین و مقایسه شدهاند. آشنایی با روایت هر کدام از این سناریوها و مقایسه مطلوبیت آنها، کنشگران و تصمیمگیران را قادر میسازد تا فرایند ساخته شدن آینده را تحت تاثیر قرار دهند. بر این اساس، توسعه فناوریهای سازگار با محیط زیست و نیز مدیریت سازگار با محیط زیست، مبنایی برای طراحی اقدامات آینده در این عرصه است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1398/4/15 | پذیرش: 1398/11/8 | انتشار: 1399/2/31