Rezvani M, Tabibian S, Veisi A. The assessment of safety and health risk using multi-criteria evaluation technique and TOPSIS method in Ilam gas refinery. ijhe 2020; 12 (4) :639-650
URL:
http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-6307-fa.html
رضوانی محمد، طبیبیان سحر، ویسی عطاءاله. ارزیابی ریسک ایمنی و بهداشت پالایشگاه گاز ایلام با استفاده از تکنیک ارزیابی چند معیاره و روش تاپسیس. سلامت و محیط زیست. 1398; 12 (4) :639-650
URL: http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-6307-fa.html
1- گروه محیط زیست، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه پیام نور، واحد تهران شرق، تهران، ایران
2- گروه محیط زیست، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه پیام نور، واحد دماوند، تهران، ایران
3- گروه محیط زیست، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه پیام نور، واحد تهران شرق، تهران، ایران ، vaisiaa_il2005@yahoo.com
چکیده: (7706 مشاهده)
زمینه و هدف: این مطالعه بهمنظور ارزیابی ریسک ایمنی و بهداشتی پالایشگاه گاز ایلام و بررسی کارایی روش تاپسیس در ارزیابی ریسک انجام گردیده است.
روش بررسی: پس از شناسایی 955 مورد خطر، با بهرهگیری از معیارهای میزان مواجهه، شدت و احتمال وقوع و استفاده از روش تاپسیس، ریسکهای محاسبه شده به تفکیک در بخشهای ایمنی و بهداشت رتبه بندی گردیدند. نظر به عدم امکان تعیین سطح ریسک با استفاده از روش تاپسیس، به این منظور از روش FMEA استفاده و عدد ریسک (RPN) گزینهها محاسبه گردید.
یافتهها: در ارزیابی ریسک ایمنی، آسیبهای جانی، مالی، سوختگی و مرگ ناشی از آتش سوزی در اثر نگهداری مواد قابل اشتعال در انبار، با عدد مشابهت به راه حل ایده آل (Cli) به میزان 0/56 بهعنوان بالاترین ریسک ایمنی مشخص گردید. در ارزیابی ریسک بهداشتی، مسمومیت و تاثیر بر سلامت کارکنان ناشی از عوامل میکروبی در اثر استفاده از مواد غذایی منقضی در طبخ غذا در واحد رستوران و همچنین آسیبهای تنفسی رانندگان در اثر استنشاق و نشت گاز در ناحیه فرایندی و تردد رانندگان واحد نقلیه در سایت با Cli برابر با 0/66 به عنوان بالاترین ریسکها مشخص گردیدند.
نتیجهگیری: تاپسیس بهعنوان یک روش نوین، قابلیت بهکارگیری در رتبه بندی و ارزیابی ریسک صنایع را داراست. کلیه ریسکها در سطح متوسط و پایین قرار گرفته و علیرغم ضرورت تعیین اقدامات کنترلی، در وضعیت اضطراری قرار ندارند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1398/6/31 | پذیرش: 1399/2/6 | انتشار: 1399/2/31