مقدمه و اهداف: سرطان کولورکتال سومین سرطان شایع در مردان و دومین سرطان شایع در زنان در کل جهان است. برنامهی غربالگری سرطان کولورکتال در ایران به صورت پایلوت از اواخر سال 1389با هدف کاهش بار ناشی از بیماری سرطان کولورکتال در حال اجرا است. هدف از این مطالعه ارزشیابی برنامه غربالگری سرطان کولورکتال در ایران است.
روش کار: این پژوهش یک مطالعه مقطعی است، که روی دادههای حاصل از اجرای پایلوت برنامه غربالگری سرطان کولورکتال در 15 دانشگاه علوم پزشکی کشور و در سال 1393 انجام شده است. ابتدا شاخصهای ارزشیابی برنامه غربالگری سرطان کولورکتال از طریق مرور جامع پایگاههای علمی، مصاحبه با افراد صاحبنظر و اجرای پایلوت ارزشیابی تعیین شد. سپس با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 18 شاخصهای تعیین شده از طریق آنالیزهای آماری توصیفی محاسبه شدند.
یافتهها: شاخصهای تعیین شده و مقدار آنها بدین صورت است: میزان پوشش 04/33 درصد، میزان مشارکت 3/53، فراوانی افراد مشاوره شده 6/99 درصد، فراوانی نمونههای خونی تهیه شده 37 درصد، فراوانی افراد کولونوسکوپی شده 8/54 درصد، میزان تشخیص سرطان 7/2 درصد و میزان تشخیص پولیپ 1/18 درصد بوده است. در بین افرادی که نمونه خون از آنها گرفته شده بود، 6/1 درصد دارای سندروم پولیپوز آدنوماتوز فامیلی (FAP) و 29 درصد سرطان کولورکتال غیرپولیپی ارثی (HNPCC) و 06/43 درصد اسپورادیک بودهاند.
نتیجهگیری: اجرای برنامه غربالگری در ایران با سایر کشورهای اجرا کننده برنامه تفاوتهایی دارد، که بیشتر شاخصها تحت تأثیر این تفاوتها قرار گرفتهاند. این تفاوتها شامل نوع آزمون غربالگری و گروه هدف برنامه بودند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |