مقدمه و اهداف: واکسن هموفیلوس آنفلوانزا از آذرماه 1393 به برنامهی کشوری ایمنسازی اضافه شده است. برنامهریزی برای اضافه کردن واکسن پنوموکوک در ایران نیز بنا به توصیه سازمان جهانی بهداشت صورت گرفته است. با توجه به ضرورت پایش و ارزشیابی اثرات واکسنهای جدید، در این مطالعه رویکردهای مربوط و چالشهای روششناختی مورد بررسی قرار گرفته است.
روش کار: امکانسنجی استفاده از رویکرد مراقبت گام به گام سازمان جهانی بهداشت برای ارزیابی اثرات واکسن با یک مطالعه امکانسنجی و استفاده از روشهای مختلف پایش و ارزشیابی اثرات واکسن پیش و پس از ادغام واکسن جدید با بهرهمندی از افراد صاحبنظر بررسی شد.
یافتهها: طرحهای مورد استفاده برای پایش و ارزشیابی اثرهای واکسنهای جدید شامل راهاندازی نظامهای مراقبت بهمنظور پایش روند بیماری مربوط در فاصله دو سال پیش تا 3 سال پس از ادغام واکسن، بررسیهای دورهای اپیدمیولوژیک و مطالعههای اثربخشی واکسن است. یافتههای مطالعه امکانسنجی بیانگر برتری استفاده از نظام مراقبت دیدهور مبتنی بر بیمارستان متناسب با شرایط کشور است.
نتیجه گیری: انجام مطالعههای مرور ساختارمند و فراتحلیل به منظور مستندسازی روند بیماریهای ناشی از هموفیلوس آنفلوانزا و پنوموکوک ضرورت دارد. به منظور پایش اثرات غیرمستقیم واکسن پنوموکوک انجام بررسیهای دورهای برای تعیین شیوع حالت حاملی ناحیه حلق و بینی نیز پیشنهاد میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |