مقدمه و اهداف: غذا از جمله نیازهای اصلی انسان است، که در قالب«امنیت غذایی» مطرح میشود. این مطالعه با هدف بررسی رابطهوضع ناامنی غذایی با کوتاهقدی توأم با چاقی و اضافه وزن در کودکان 11-7 ساله شهرستان زابل انجام شد.
روش کار: این مطالعه طی 2 مرحله انجام شد در مرحله اول (مقطعی) 3443 دانشآموز 11-7 ساله با نمونهگیری طبقهای– خوشهای و در مرحله دوم تمام کودکانی که بر اساس نمودار رشد CDC دچار کوتاهقدی توأم با چاقی یا اضافه وزن (56 نفر) بودند؛ به عنوان گروه «مورد» و 112 دانشآموز که بر اساس همان استاندارد دارای قد و وزن مناسب برای سن بودند؛ به عنوان گروه «شاهد» انتخاب شدند. دانشآموزان گروه مورد و شاهد از لحاظ سن، جنس و دبستان همسان بودند. برای ارزیابی امنیت غذایی خانوار پرسشنامه امنیت غذایی 18 گویهای (USDA) با مصاحبه از مادران تکمیل شد.
یافتهها: شیوع کوتاهقدی 95/17 درصد، چاقی 56/4 درصد، اضافه وزن 98/10 درصد و شیوع کوتاهقدی توأم با چاقی و اضافه وزن 71/1 درصد در جمعیت مرحلهی اول مطالعه بود. بین ناامنی غذایی با کوتاهقدی توأم با چاقی و اضافه وزن ارتباط آماری معنی داری نشان داد. به طوری که ناامنی غذایی در گروه مورد با وضع اقتصادی ضعیف، زندگی در منزل استیجاری، شغل کارگر و بیکار برای سرپرست خانواده و سطح سواد پایین سرپرست ارتباط آماری معنیداری را نشان داد.
نتیجه گیری: از آنجا که بین ناامنی غذایی و کوتاهقدی توأم با چاقی و اضافه وزن ارتباط آماری معنیداری نشان داد؛ طراحی برنامههای مداخلهای برای پیشگیری یا کاهش نا امنی غذایی ضروری به نظر میرسد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |